UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4077. Leo 13 tränar ”down hill” i Vallåsens Bike Park

Cykelsport är en bra motionssport och i landet utom sig är det stort?? Tävlingsformerna inom cykelsport är inte så stora som de är i Danmark. Men Mountainbike är på gång??

TV exponeringen av sporter är mycket viktiga?? –och MTB ser man nästan aldrig i rutan?? Kanske kan det bero på att TV rättigheterna fram till nu har ägts av Red Bull TV och det finns bara på internet via en App. Nästa år kommer Eurosport ta över även MTB och sedan länge täcker de nästan helt landsvägscykel.

Vårt land har i stort inga stora stjärnor i cykelsport, med ett lysande undantag Jenny Rissved i MTB Cross Country. Hon blev ju olympiamästare i Brasse OS. Hon vinner numera några världslopp per år. Alltså hon är  en big star. Det har ungdomarna börjat förstå och det kommer fler till MTB i vårt land nu.

Vår Corre i Kållered Jan har en son Leo 13 år som nu har tagit upp sin pappas intresse i MTB och i helgen var de och tränade i Vallåsens Bike Park på Hallandsåsen.

Jan har skickat några fartfyllda bilder av Leos träning. Och han använder en Canon EOS D90 med EF24-106mm f4L USM. För att få fram fartkänslan har han använt typiskt 1/60 sek.

Leo fångad i ett hopp i Vallåsen Bike Park anno 2022-09-03

För att ta sig upp i backen får man använda samma bana som skidåkarna på vintern.

Down Hill åkaren Leo med full utrustning för MTB och GoPro kamera för video koll på magen

Full speed nedför backen i Vallåsens Bike Park med Leo Bovin anno 2022-09-03

Postat 2022-09-05 07:31 | Läst 2130 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#4076. Svart Canon P ***

Det är fascinerande att många gamla kameror från tiden efter WWI fortfarande fungerar med samma film som då?? In på femtiotalet blir kamerorna allt mer användarvänliga??

Å de kamerorna som tillverkades då var enkla och funktionera?? Många var dessutom tillverkade med hög kvalitet, så även objektiven?? Det årtiondet såg också de första objektiven beräknade med datorer??

De stora fotoreportagen blev populära i tidskrifter som Life, Paris Match, Stern och många andra. Även svenska Se hade en blomstringstid med många fotografer anställda. Många fotografer ville vara diskreta och svarta kameror blev vanliga bland reporter fotografer.

Leica gjorde svartmålade Leica M kameror och även Canon och Nikon följde med. En kamera som blev känd för sin stryktålighet och enkelhet var den svarta Canon P. Den hade metall ridåslutare och ett stryktåligt yttre?? De var avsedd för amatörer men blev snabbt populära bland proffs?? Idag finns det mindre än 100 svarta Canon i världen?? Seniorplåtis har en!!

Original svart Canon P med en svart Canon 50mm f1.8 som säges ha varit verksam i Göteborg

Om du vill få en snabb presentation av en proffs reparatör hos Japan Vintage Camera av en äkta svart Canon P så kan du kolla en video här.

Postat 2022-09-04 08:08 | Läst 673 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4075. Moderna digitalkameran och gamla Canon gluggen

Återbruk ligger i tiden och kanske blir det en nödvändighet i framtiden?? –det kanske speciellt kommer att gälla ”lyxvaror”?? –som smycken, klockor och kameror?? Så varför inte prova en gammal glugg??

Du har kanske lyxat till det de senaste 10 åren och köpt en systemkamera av typen utan spegelhus?? Kanske har köpt en Sony a7RII och funderar på att köpa ett objektiv med kort brännvidd?? Det finns superfina moderna gluggar med massor av linselement och nästan inga optiska fel?? Men då kostar de ganska mycket och de är stora och klumpiga.

Du kanske skall åka på semester i våra oroliga ekonomiska tider?? –tjuvar lurar kring många hörn?? Din fru är väl inte säkerhetsvakt till professionen??

Ta då ett radikalt grepp och kolla in på nätet vad det finns för alternativ?? –vad gäller återbruk. Kolla vad som tillverkades efter andra världskriget. Många gluggar är små och billiga. Du kan få ett objektiv med 28 mm brännvidd och f3,5 för några hundralappar hela vägen upp till ett Canon 25mm f3,6 för 8 laxar??  Här kan du se en Sony a7RII med Techart adapter för autofokus. Nu kommer Techart med ny förbättrad adapter LM-EA9 som är justerbar och som kan samverka mer med Sony kameran. Se testen här.

Sony a7RII + Techart LM-EA7 + Canon 28mm f3.5

Vi får ofta frågan om bildkvaliteten är bra nog för moderna medier, som nätet. Vår erfarenhet är att nästan alla gamla objektiv från efter WWII, och även före, är bra nog för modern media publikation??

Eller vad säger du om bilderna från en morgon på Mårtenstorget nyligen:

Torgliv i Lund anno 2022-08-20

Postat 2022-09-03 06:34 | Läst 707 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4074. Rött hundkoppel??—vad är på gång??

Film är det optimala mediet för att påverka?? –i både underhållning som allvar?? Det förminskar inte betydelsen för den ensamma bilden?? --som kan fördjupa tolkningen dokumentärt??

Redan på femtiotalet förkom bildserier i många tidskrifter?? –och före TV boomen spelade de en stor roll för att skildra viktiga händelser. När sedan TV och senare internet slog genom tog ju filmerna över nästan helt.

Frågan om stillbilden kommer att överleva?? En spännande variant av bildserien är ju den som Elliot Erwitt kallar för Flick (slang för kortfilm). Det kan vara en bildserie med bara två bilder??

En tvåbilder lång film (flick), ”Hund med rött koppel” i Lund anno 2022-08-29

Postat 2022-09-02 07:37 | Läst 734 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4073. Man får se upp?? --så man inte ser allting??

Farmor hade nog tagit illa vid sig?? –om hon hade kommit ner till torget i den lilla akademiska bondbyn i syd för att köpa frukt?? –och upptäckt hur ”avslöjande” damer klär sig??

Det är inte ovanligt att man kan se rakt genom alla lager?? –speciellt inte vid fint och varmt väder?? För att inte tala om hur det avslöjas alla tillgångar inom show business?? Röda mattan tillåter alla möjligheter att ”visa upp sig”??

Detta ger ju det vanliga livet en legitimitet att härma efter?? –å kanske man kan se den här bilden i det perspektivet??

Genomskinliga modet på torget i Lund anno 2022-08-26

Postat 2022-09-01 07:23 | Läst 936 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6