UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#91. Bara sopor!! –USA idag?? –eller varför producerar vi så mycke skräp??

Den överkonsumerande västvärlden lämnar efter sig enorma mängder skräp!! Den resterande världen svälter!! Varför har vi denna obalans mellan två världar av svält och överflöd?? Kan det vara så att det är en historisk börda jorden bär. Har den utvecklats från naturresurserna fördelning och kampen kring dessa under flera tusen år??

Jag har ingen lösning på detta, men vill ändå peka på att världens ledande nation bär en tung börda kring produktionen av skräp. Det var ju i USA den industriella revolutionen sköt fart på allvar när bilen och oljan tog plats i vår vardag. Kring detta transportmedel växte sedan upp en kultur av slit och släng och den spred sig över världen och idag har den nått Kina.

Jag vill bara påpeka att jag tycker mycket om USA. Det har en underbar natur och dess invånare är öppna och villiga att ta tag i sin egen situation. Detta som bakgrund till de bilder jag tänkte visa. Bilismen i USA är enorm och de spyr varje sekund ut mer koldioxid per capita än något annat land. Jag tänkte illustrera det med en totalt meningslös motorsport.

Top fuel  på Phoenix racing ground. 2002. Canon 1V, 100-400/4,5-5,6

Tågtransporter spelar en ganska lite roll i USA, men man bygger ut den verksamheten. Tyvärr är inte loken elddriva till särskilt stor del utan man kör med diesel.

Arlington, Texas 2007. Canon 1D, 100-400/4,5-5,6

Sopbergen i storstäderna är enorma och man har praktiskt taget all hantering så att det går direkt till deponi. Att elda upp soporna är ett ovanligt förfarande.

New York 2007. Canon 20D, 24-105/4

Det stora frågetecknet är hur länge som den globala ekonomin skall klara att fortsätta i de här spåren utan hänsyn till naturen och våra ändliga naturresurser?? En förhoppning är att vår ekonomi inte skall gå i graven!!

New York 2007. Canon 20D, 24-105/4

Postat 2011-06-30 07:29 | Läst 8793 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#90. Back up kamera till M9?? –har du inte det?? –proffs har alltid 2 kameror med!!

Är du porffsinriktad?? –så har du naturligtvis en ”back up” plan om M9 slutar funka eller blir stulen!! Du har ju inte två M9:or!! --för då har du naturligtvis investerat i en superglugg till!! Då måste du ha ett alternativ till din superkamera, en kamera som kan använda dina medhavda Leica-gluggar.

Vad har du för alternativ?? –ja det är i stort sett bara 3 kameror på marknaden. Sony NEX-5, Panasonic GH2 och Olympus E-PL2. Sony har en APS-C sensor med 1.5X crop faktor, när du sätter på ett ”full-frame” Leica objektiv, medan GH2 och Olympus med m4/3 sensor, har 2X crop faktor.

 Panasonic GH2 har en superb elektronisk sökare!! --med en mycket snabb fokusuppdatering!! Vid fokuseringen kan du få hjälp med en förstorad bild!! --genom att klicka på funktionsvalsrullen med tummen!! Mycket effektivt!! --eftersom du måste köra med manuellt fokus, precis som på M9an. Observera att den bländare du valt på objektivet!!--är kompenserad i den bild du ser i sökare!! --så att du nu har ett större skärpedjup att fokusera inom. Detta kan upplevas som ett problem?? Öppna då till full öppning på bländaren och fokusera där!!

 Den andra kameran, E-LP2, det går lika bra med selleri(E-LP1), du kan använda ser ut så här:

E-LP1 med Summicon 35/2

Välj till den mycket bra optisk sökaren VF-2. Du får då en kamera som är lika bra som GH2!! --men med försumbart lägre Nyquist-upplösning. Den har dessutom inbyggt stabilisator!! --vilket inte GH2 har. Det betyder att du med varje Leica objektiv, som du sätter E-LP2, har stabilisator!! --kolla den du!! –det har du inte på M9!!

Sony kameran har den stora fördelen att ha en större sensor!! --och där med något bättre bild, men du ser inte skillnaden i normal användning. Tyvärr har inte NEX-5 någon elektronisk sökare!! --varför jag skulle utesluta denna kameran i tävlingen. Man måste ha en optisk sökare till ögat när man fokuserar!! –Leica objektiven.

Detta var ord från en icke expert!! –men vill du ha ungefär samma åsikter från en etablerad nättyckare så kolla in det här!!

http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/leica_m9_second_body_alterantives.shtml

 Nu duger det ju inte med mer än att man får ha en bild med ett Summicron 35/2. Å då får det bli en bild på Old Faithful.

Old Faithful 1979. Leica M2, Summicron 35/2

Postat 2011-06-29 07:42 | Läst 11814 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

#89. Kan man fotografera atomer?? –javisst!! --men det kostar!!

Universum är uppbyggt av atomer!! –ungefär 100 olika grundämnen!! Kan man fotografera atomer?? –även om de är otroligt små!! –den minsta, väte, är 0,0000001 mm!! Javisst kan man det!! –men det är mycket dyrt?? Kameran kostar allt från 10 till 50 miljoner!! Det är inte så svårt!! –en normalbegåvad civilingenjör kan lära sig det på så där två veckor.

 De flesta material är kristallina, glas undantaget, vilket betyder att atomerna sitter bundna till varandra på ett regelbundet sätt. Man säger att de har fjärrordning. Det betyder att sätter jag mig på en atom och tittar på omgivningen, så är den exakt den samma som om jag satte mig på en annan likadan atom i kristallen. I glas, som är amorf, är det inte så. Sätter jag mig på en kiselatom i glas då är det bara de fyra närmaste atomerna som är lika placerade. Man har alltså inte fjärrordning.

Jordskorpan är uppbyggd av mineral, som är kristallina. Vanligtvis bildas plana ytor på kristaller, om de får växa fritt. Här är ett exempel.

Kristallin kalciumkarbonat, mineralet Kalkspat, från Åstorp i Skåne.

 Metallen guld är kristallin, även som mycket små partiklar. Om man lägger en guldpartikel på en tunn kolfilm och för in den i ett elektronmikroskop, så kan man låta en elektronstråle passera genom partikeln. Då kan man få en bild av var atomerna sitter. Man kan inte använda vanligt ljus, utan måste använda en kortvågig elektronstråle. I det här elektronmikroskopet i Lund, kan man accelerera elektronerna med 300 kV, var vid upplösningen blir 0,00000015 mm.

Elektronmikroskop som kamera.

 En skicklig operatör kan ställa in mikroskopet så att förstoringen på CCD-kameran är ungefär 1,5 miljoner gånger. Det viktiga är att fokus är rätt, och det är i underfokus. Delförstorar man sedan bilden kan den se ut så här:

Del av atomupplöst guldpartikel.

Bilden visar en guldatom, märkt röd Au, som sitter på ytan av en guldpartikel tillsammans med andra guldatomer, som syns som svarta små bollar. Klicka på bilden och du har en bild med 15 miljoner gångers förstoring!! Ta en kulstötningskula och förstora den 15 miljoner gånger!! --så får du plats med Sverige i kulan!!

Postat 2011-06-28 07:20 | Läst 13139 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#88. Inkallad till rektor?? Nu är det kört!! –inget mer plåtande??

Tonåring!! –med kameran med överallt?? Juniorplåtis på tidningen!! --helg som morgon som kväll?? Kameran med i skolan hela året?? –på rast som lektion!! Så kom chocken!! –inkallad till rektor, för vad?? Knackade rädd på dörren och tänkte, --nu är det slut med plåtandet??

Morgonbön. Vasasskolan, Linköping 1959. Hasselblad 1000F 80/2,8

Rektor var en äldre man och chef för en skola i den nya enhetsskoleformen. Till min stora förvåning var han vänlig och intresserad av vad jag gjorde. Jag berättade om min freelance verksamhet på Östgöten. Han visste jag hade kameran med till skolan och att min klassföreståndare hade givit klartecken. Rektorn hade säkert kollat mina betyg och insett att jag skötte skolan. Han sa att egentligen fick jag inte arbeta, men han skulle se mellan fingrarna!!—eftersom jag skötte skolarbetet och mina föräldrar var positiva!! --och han klappade mig på axeln och önskade mig lycka till som fotograf. Just då var det min övertygelse att bli det!! Föga anar man vad som väntar!!

Postat 2011-06-27 08:10 | Läst 14414 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#87. Big deal!! Skyddsglas av syntetisk aluminiumoxidkristall?? –mördande reklam?? --+++gröt!

Går vi på vad som helst?? –i detta kommersiella slit och slängsamhället. Nya prylar?? --bättre prylar?? --å dyrare prylar?? Behöver vi det, duger det inte med gamla beprövade kameror?? Nä!! --det går ju inte?? --den nya kameran har också fått gummiläderimmitaionsklädsel!! Å!! –jag glömde, man har ju tagit bort en röd logo också!! –det var säkert svårt?? Big deal, --betala dyrt!!

Jomenvisst!! –kan man ta hyfsade bilder  med gamla modeller?? --den här bilden är tagen med en något sliten M4:a och en mindre skarp Summilux 50/1,4.

Sett från rätt håll! Hamburg 1990. Leica M4, Summilux 50/1,4. Garanterat höftskott!!

Å den bilden har varit utställd åtminstone vid tre tillfällen!! Så nog duger gamla kameror alltid!!

Angående repfritt safirglas. Det är inte gjort av mineralet safir, som finns i naturen, utan är syntetiskt framställt med en metod som utvecklades 1902, av en fransk kemist Auguste Verneuil. Man droppar smält aluminiumoxid ned på en groddkristall av safir. På det här sättet kan man framställa halvmetertjocka cylindrar av kristallint aluminiumoxid. Tunna plattor kan sågas med diamantsåg och slipas till skyddsplattor på klockor och kameror.

Postat 2011-06-26 07:26 | Läst 8691 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa