UNDER FOCUS
#3860. Ung man gör debut på grillor
I framtiden är det nog konstis som gäller?? --i den illa akademiska bondbyn i syd?? Så det är nog en god sak att lära knattarna att åka skridskor i unga år?? –på konstis??
Det finns ju trots allt två välrenommerade hockeyklubbar i syd?? –jo, Rögle och Malmö?? De måste ju ha påfyllnad??
Här kommer en bildberättelse:
De första skären i Lund anno 2022-01-17
Bilder genom ett gammalt Canon Serenar 50mm f:3.5 objektiv med bländare 3.5
#3859. Fullsatt??
Håll avståndet!! --har ju varit normen i snart två år?? –men hur svårt kan det bli?? –två meter?? Ja, det är ju ingen tvekan att många kan ha svårt att uppskatta vad två meter är??
Nu har dock kommungubbarna i den lilla akademiska bondbyn i syd kommit upp med en lysande idé?? De har satt upp ett normgivande konstverk utanför Konsthallen??
Där finns nu en cirkel som har diametern två meter?? --och i den får bara en person vistas åt gången?? MEN VAD HÄNDER?? –jo några har missuppfattat detta och i stället tycks tro att så många som möjligt skall få plats inom cirkeln!!
Fullt inom tvåmeters cirkeln i Lund anno 2022-01-17
#3858. Öga mot öga?? –med nalle vit
Hur nära skall man som naturfotograf möta en isbjörn?? –frågan har kommit upp på nätet?? –när Dmitry Kokh visade bilder på isbjörnar ockuperande väderstation på Kolyuchin ön.
Den absolut viktigaste regeln är att aldrig skall störa vilda djur i deras liv. Många djur jagar och äter andra djur. Om man är rädd om livhanken så får man undvika att bli dödad genom att inte visa sig.
Om man är naturfotograf så gäller samma regler?? –undvik att störa dina djurvänner?? Gå inte för nära?? Men vad betyder det?? Gå aldrig närmare än fem hundra meter när det gäller isbjörnar. Var aldrig utan vapen i en sådan situation. Lika fullt har seniorplåtis och assistent Ninni varit närmare än 20 meter till en isbjörn i Svalbard. Som här:
Isbjörn gör utfall mot fotografen i Svalbard anno 2007
Vi är fem, på magen liggande, fotografer och en beväpnad naturguide i en motordriven sodiak gummibåt. Ganska säkert, men det är känt att isbjörnar kan hoppa 20 meter. Isbjörnar har inget att frukta på Svalbard men är mycket nyfikna, speciellt ungarna, och vi är utmärkt feta och säkert välsmakande däggdjur.
Dmitrys bilder från nordöstra Ryssland, visar att de är tagna på mycket nära håll?? –men det visar sig att de är tagna med hjälp av en flygande drönare!! Stör man isbjörnarna när man plåtar så?? –troligen bara lite grand?? –isbjörnar är nyfikna och kommer nära?? Så Dmitry är säkert på behörigt avstånd.
Isbjörnar är inte dumma och de har lärt sig att i de flesta områdena blir de inte skjutna idag. På sextiotalet jagade man fortfarande isbjörnar för skinnets skull på Svalbard. Då visste vår vita vän att däggdjuret människan var livsfarlig?? –och då höll de sig undan. Idag har de lärt sig att däggdjuret på två ben är ofarlig, men fortfarande utmärkt föda.
Kom an!! Skall vi ta en match??
Det är ingen tvekan att isbjörnens ramar är kraftiga nog för att döda en människa med ett slag. Nästan varje år dödas en människa på Svalbard.
Brun- och svartbjörnarna i Alaska har samma beteende som isbjörnen hade förr på Svalbard?? –det är nästan omöjligt att möta en björn i Alaskas vildmark?? För där är fri jakt året runt?? Men i de jättestora nationalparkerna ser man mycket björn och de är ganska säkra att komma nära. Dock inte närmare än 20-50 meter.
Så med andra enkla ord stör aldrig vilda djur i deras naturliga revir.
#3857. Ovanlig?? --Canon Serenar glugg från 1951??
Det här objektivet slutar inte att förvåna mig?? Det mesta är udda med det?? –det finns mindre än 300 kända idag?? Det byggdes och ändrades på Canon?? –i en brytningstid i Japan 1951.
Vi har beskrivit den här gluggen i två tidigare bloggar, här och här:
Canon Serenar f:3,5 50mm i rätt miljö
Det här objektivet har en Tessar typ av linskombination?? –och liknar Leicas berömda Elmar objektiv. Men har 8 bländar blad och sitter mellan andra och tredje linsen. Hos Elmar sitter det mellan första och andra linsen. Antagligen gjordes denna ”försämring” av ekonomiska skäl. Detta var en billig standard glugg för Canon II kameran.
Seniorplåtis har under flera månader använt denna glugg på en Sony a7RII med Techart Pro adapter. Detta betyder att man får autofokus. Anti-reflex behandlingen är blåtonad och påverkar något färgåtergivningen i RAW bilden. Det är dock inga problem att plocka fram den färg du vill ha med LR och PS. Här kommer några bilder från olika ljusförhållanden, men alla med bländare 3.5.
En dag med Canon Serenar f:3.5 50mm i Lund anno 2022-01-17
Betyg för gluggen blir ****!!
#3856. Den rosa papperskorgen??
Det händer mycke dramatiskt i den lilla akademiska bondbyn i syd?? –en rosa papperskorg har tagit upp en parkeringsplats på torget i byn?? Man undrar varför det blev så??
Var kom den ifrån??
Rosa papperskorg har parkerat perfekt på Mårtenstorget i Lund anno 2022-01-17
Nu råkade seniorplåtis se när den rosa papperskorgen parkerade därstädes?? Transportmedlet var en helt lagom stark vind från västnordväst?? Från en plats som är i starkt behov denna korg??
Här skedde den rosa papperskorgens start i fönvinden:
Den rosa papperskorgens normala arbetsplats på Mårtenstorget
Bilden är tagen genom ett gammalt Canon Serenar 50mm f:3.5 objektiv med full glugg.