UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4189. Mäster Olofsgårdens Levande Julkalender. Kultur i Gamla stan

I aderton år har MO arrangerat kultur genom olika fönster (luckor) i Gamla stan under de 24 dagarna av advent. Vår Corre Mia är hjälpreda i arrangemangen ibland. I år de tre sista dagarna.

Mia med make var med och bar rekvisita till den lokal på Stortorget som vetter mot akademi ingången. Här spelade konsert pianisten Roland Pöntinen och sopranen Paulina Pfeiffer sjöng. Prästen i Storkyrkan Christina Ljunggren talade genom fönstret till ett hundratal lyssnare ute på gatan.

Maria passade på att fotografera ute och ”back stage” under förberedelserna och konserten

Julkalendern den 23 december år 2022 arrangerades av MO i Gamla stan

Utropare i fönstret mot gatan var styrelseledarmoten i MO Jaan Paju. Vår Corre Maria fick klä sig väl i kylan för att köra barnvagnar med utrustning från MO Gården på andra sidan Stortorget.

Corren Maria med barnvagn för transporter åt MO´s Levande Julkalender 2022

Postat 2022-12-25 07:33 | Läst 1534 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#745. De fick SE?? –och de var juniorplåtis idoler?? –ny bok ute??

Dagens ungdom har andra idoler?? –när juniorplåtis var ung, då lockade äventyret!! Resor, sport, upptäckter stod högt i kurs?? –SE-fotograferna fick uppleva detta!! Nu finns det en bok om dessa idoler!!

Idag har man andra idoler, som popsångare och kändisar?? Vem orsakade denna förändring?? –kan det ha varit ABBA?? Nåväl det spelar ingen roll, men varför är det andra idoler idag?? Grunden ligger nog i hur man skall göra mycke pengar, med till synes  minsta möjliga insats!!

Efter andra världskriget var inställning något annat, bygga upp!! -lära nytt!! –stod högt i kurs. För oss som kom från arbetarhem var tanken till högre studier främmande?? –men önskan till äventyr och att göra något nytt fanns där. Tidningarna visade allt mer bilder från världen utanför Sverige!! –och tidningen med BILDEN var SE. Fotograferna som gjorde den så uppskattad  var anställa av Bonniers i bildbyrån Kamerabild.

Förra året kom det ut en bok, skriven av Lars Fahlén, -VAD DOM FICK SE- (ISBN: 978-91-7139-881-9). I denna nostalgi-trip?? –för oss  som var unga vid en här tiden?? --finns det intervjuer med de flesta av fotograferna som var mina idoler när jag jobbade som juniorplåtis på dagstidningen Östgöten i Linköping i slutet på 50-talet.

Underbar läsning och många klassiska bilder visas!! –och det som slår mig är att många av de kända namnen började mycket tidigt som fotografer vid små tidningar och bildbyråer. De hade sedan kraften och skickligheten att ta sig fram till positionen att bli anställda vid Kamerabild. Flera i mycket ung ålder. Några anställdes vidare vid andra tidningar eller startade eget.

Fotograferna på SE reste över hela jorden och gjorde spännande bildreportage!!  Juniorplåtis, då 16 år gammal, fick mest plåta lokala händelser?? Han tog bilder av den här typen??

Jag hade också drömmar att gå vidare till SE?? –när jag jobbade på Östgöten?? En gång lyckades jag få bilder publicerade i Expressen!! –kanske man kunnat gå vidare om man flyttat till Stockholm?? Jag var dock dum nog att lyssna på en erfaren pressfotograf?? –som sa att jag skulle bli ingenjör i stället?? Till slut fick jag resa jorden runt och plåta atomer??

Postat 2013-05-13 07:02 | Läst 10774 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#615. Jazz på bild?? –eller nostalgi från 50-talet!!

Stage-photo?? Bilder av musik, hur gör man det? Ja, det är svårt!! –jag har bara försökt en gång?? --för över femtio år sedan!! Juniorplåtis skulle försöka fånga jazz med Louis Armstrong!!

Du får gå!! –jag har inte tid och Otto ska inte gå heller?? Senior-plåtis på Östgöten skicka ut mig att plåta jazzlegenden Louis Armstrong när han kom till sporthallen i Linköping 1959!! Jag tog med både Hasselbladaren och Rollieflexen med det gamla Braun blixtaggregat! Jag var så hänsynstagande att jag förstod att jag inte kunde plåta med blixt när de spelade låtarna.

Hallen var smockad med folk, jag gick in via spelaringången som vanligt?? Jag fick dock inte komma in till omklädningen för orkestern?? Det var synd, för där fanns de verkliga bilderna?? –”back stage”!!

Den enda bilden jag tog där man kan se att det var mycke folk är den här!

Hasselblad 1000F + 80/2,8 utan blixt.

Jag var enda fotgrafen där och kunde hänga helt på scenkanten?? –det fanns inga vakter på den tiden!! Velma Middleton och Ludde sjöng i flera nummer!! –och jag försökte fånga den rörelse som fanns i deras uttryck!!

Hasselblad 1000F + 80/2,8 utan blixt.

I den här bilden med Velma?? --står jag rakt bakom ett av scenljusen!! Det här försökte jag utnyttja i stället för blixt!!

Hasselblad 1000F + 80/2,8 utan blixt.

Hade du ingen nytta av Rolleiflexen med blixt?? –jo när orkestern tog rökpaus på scenen!! –tog jag en blixtbild!!

Rökpaus på scen!! --Rolleiflex med blixt.

Bilderna användes aldrig i Östgöten!! –det skrevs ingen artikel över huvud taget!! Så behandlade man kulturen i en arbetartidning på den tiden då detta begavs sig.

Idag skulle det se helt annorlunda ut i tidningen fullt med skandalbilder?? --skulle vara med!! Jag valde att visa bilderna helt obeskurna?? --men beskurna skulle man kunna framhäva innehållet bättre!!

Postat 2013-01-03 07:50 | Läst 11589 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#400. Ingo!! --Lill-Babs!! –superkändisar!!

Kändisdyrkan i kubik!!  Känd över hela världen?? –INGO!! Känd i hela Sverige?? –LILL-BABS!! Dagens värld är totalt färgad av kändisdyrkan!! –varenda tidning måste varje dag behandla kändisarna??

Sällan korsar man vägen med en kändis?? –men då och då dyker de upp!! Ett sådant tillfälle var karnevalen i Lund 1982. På den tiden fanns inte internet och kändisarna lockades till stora arrangemang!! –typ en karneval.

På den tiden som nu, var motionslopp ganska vanliga och en viktig inkomstkälla för små idrottsföreningar, som IFK Lund. Vår familj var aktiva i IFK på alla nivåer på den tiden och hjälpte till vid tävlingar. Det här året gick Karnevalsloppet samtidigt med Karnevalen som namnet anger. Den stora nationalidolen Ingemar Johansson, ni vet han som var bäst i världen att smälla till motståndaren på käften så han föll pladask. Han hade ju den 26 juni 1959 fällt Floyd Patterson i Yankee Stadium i New York. En gång champ alltid champ!!

Bara som ett sidospår så hoppas jag att alla har sett att det kommer ut en bok om SE-fotograferna på Brutus Östling förlag: ”Vad dom fick se!” av Lars Fahlén. En absolut måste bok för mig. SE-fotografen Len Waernberg var INGO´s hovfotograf och en av mina favoritfotografer. Han flyttade till Lund och blev reklam-filmare. Jag hörde ett föredrag av honom på Akademiska Föreningen någon gång efter 1967.

Jag fick glädjen att fotografera INGO 1982, när jag var plåtare åt IFK Lund. INGO fick lite betalt för att springa långlopp på den tiden. Han hade ju en stor kagge, men han slutförde bl a Stockholms maraton och halvmaran i Lund. En fantastisk idrottsman!!

Ingo intervjuas av Ingvar Ernblad efter loppet i Lund 1982.

På samma karneval var det uppträdande av kändis på stora scenen. En eftermiddag var det Lill-Babs som underhöll med sin sprittande sång. Ett yrväder som gjorde sig bra bland alla ”karnevalare”. Hon är väl inte känd utanför våran ankdam, men här är hon superkändis.

Lill-Babs karnevalssjunger i Lund 1982.

Postat 2012-06-02 07:09 | Läst 13020 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#280. Jazzens högborg?? –ett skjul, Preservation Hall, i New Orleans!! –med Percy Humphrey

Jazz är underbar musik och det spelas i alla miljöer, enkla barer, restauranger, hotell och klubbar. Det passar överallt och det är tidlöst. Preservation Hall låter elegant?? –men det är litet och mysigt i New Orleans, --jazzens vagga!!

Vi hade kommit till ett varmt och fuktigt New Orleans i augusti 1994. Det var vetenskaplig konferens. På kvällen skulle vi smita iväg å lyssna på riktig jazz. Vi klädde upp oss lite extra?? --Preservation Hall måste ju va ett elegant ställe. ”Hall” tänkte vi var något fint och hade New Yorks jazzklubbar i åtanke, några är ju ganska lyxiga där i äpplet. Området där Preseration Hall ligger heter French Quarter och är en spännande stadsdel med massor av barer.

När till slut letat reda på jazzklubben blev vi lite undrande. Det såg ut som ett förfallet skjul. Visserligen är det gammalt, byggt 1819, men lite underhåll kanske inte skulle skadat. Men det hade kanske Knut Knutsson som konsult??

Preservation Hall 1994.

Alla jazzens stora har spelat här. Louis Armstrong är föddes 1901 i denna stad och började sin trumpet karriär här.

Louis Armstrong spelar i Linköping 1959.

Denna kväll i den fuktiga Mississippi värmen skulle vi få chansen att höra en annan trumpetarlegend, Percy Humphrey. Om vi kunde komma in?? Det var smockat i det lilla dörrhålet och någon ”Big Hall” var det inte!! --utan stort som vårt vardagsrum hemma! Assistent Ninni är bra på att ta sig in här och där och strax stod vi i den mycket mörka svartmurriga lokalen. Några få lampor lyste över orkestern, som satt ibland publiken.

Perservation Hall Orchestra, 1994.

Mycket riktigt så spelade den gamla mannen Percy Humphrey. Han höll trumpeten med en hand. Den andra handen höll han slappt vid sidan. Det lär dock mycket bra och musiken från orkestern svängde.

  

Percy Humphrey med trumpet i Perservation Hall, New Orleans 1994.

Det var som sagt mycket mörkt i lokalen och jag försökte att hålla en Olympus OM-4 stadigt över huvudet, men som ni ser så blev det darrigt. Det kan dock ha varit så att musiken va så svängig att det var omöjligt att stå still!!

Preservation Hall Orchestra med Percy Humphrey 1994.

Bilden har bara skärpts med lite PS arbete. Allt annat får skyllas på en ostadig hand.


Postat 2012-02-03 06:21 | Läst 11630 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa