UNDER FOCUS
#4766. Vilken kombination som helst dög för proffs på 50-talet
Skulle de duga idag?? –naturligtvis inte?? Bara kameror och objektiv som är supersnabba för publicering på sekunden var som helst i världen duger idag?? Men ……??
……om det behövs en bild gjord av en mästare?? –och bilden innehåller någon betydelsefullt?? –ja då kan den här kameran med objektiv duga fullt ut?? Ty kameran är bara ett verktyg för fotografen??
Canon P med Canon 50mm 1:1.2 och tre alternativa 35 mm objektiv med ljusstyrkorna 1.5, 1.8 och 2
#4695. Clean as a whistle
En gammal 9cm glugg från Leitz, tillverkad 1955, var dömd att hamna på soptippen?? --men en tokig gubbe provade om den kunde göra bilder?? Vi visade i en blogg att den gav ok bilder??
Men linserna i det nästan sjuttio år gamla Elmar objektivet behövde en rengöring?? –även om de inte fanns någon kunnig person för uppdraget till handa. Vid en närmare inspektion visade det sig att Elmar 9cm 1:4 består av två delar?? –delen som innehåller fokusmekanismen och en liten enhet med 4 linser i tre element?? Det var ganska enkelt att ta isär delarna så att all ytor blev frilagda, utom de ihopklistrade i ”akromaten”??
Leitz Elmar 9cm 1:4 demonterad så att linsernas ytor blir frilagda för rengöring
Rengöringen är tämligen enkel?? --bara man har 12% väteperoxid, finns i färghandeln, och ren bensin. Blås rent från löst damm. Svep med en mjuk tops försiktigt över linsytan med väteperoxiden, kanske två gånger, och sedan med bensin. Lys med en ficklampa under objektivet för att se om ytorna är rena. I det här fallet var det lätt att rengöra ytorna?? –så är dock inte alltid fallet?? En del glassorter kan förstöras av mögel och måste slipas om?? Få verkstäder i världen klarar det.
Så här ”rent” blev objektivet efter en amatörs städning.
Före och efter rengöring av Bob
Vid lite mer genomskinliga studier kan nog rengöringen duga för en amatör??
Linsdelen avskruvad och fokus genom objektivet ger en klar bild
Det intressanta är när man sätter det rengjorda objektivet på en Sony a7RII med Techart LM-EA9 adapter och tar bilder på bländare 4 och 8 så är det en marginell förbättring mot före rengöringen??
Det rengjorda objektivet ger dessa bilder med bländare 4 och 8 med Sony a7RII
Uppdraget slutfört.
#4687. Den du!! ..vilken glugg!!
Leica II No 1004 fikade med samtida Leica II No 1002 för några dagar sedan i vår by!! Båda tillverkades sannolikt samma dag, som Leica I, året 1926!! På 1004 sitter idag ett mycket ovanligt objektiv!!
Objektivets namn är Summar f=5cm 1:2 No 16xxxx och det är ju inte ovanligt då 127 000 sådana tillverkades i Wetzlar av Leitz. Det gör ingen samlare glad, men kollar man lite noggrannare så är den från det första årets, 1933, produktion (2000 st) och det går inte att skjuta ihop objektivet som alla andra Summar!!
Summar objektivet på Leica No 1004
Leica nördar ser, på bilden, att den här Summaren är krom pläterad, medan de flesta tillverkade det året hade nickel plätering. Sannolikt är mindre än 200 med krom vid livet idag!! Varför då?? –jo, vid den tiden tyckte de flesta om små, smidiga kameror och det utstickande objektivet var inte omtyckt?? –utan Leitz erbjöd att bygga om denna glugg så att den kunde skjutas ihop som alla andra Summar. Så det är oklart hur många exemplar det finns av detta objektiv?? Så nu vaknar agenterna i Gulf länderna och i Asien?? Nu är det frågan om sexsiffriga belopp, om den skulle gå på auktion??
Summar objektivet är vid god vigör vid en hastig observation
Summar objektiven har en ganska avancerad linskonfiguration, 6 linser i 4 element med symmetrisk Gauss design. Objektivet är inte antireflexbehandlat, eftersom Zeiss hade patentet för det. En total rengöring av det här objektivets linser idag är fullt möjligt av någon proffsfirma som t ex Canto camera i Tokyo. Då skulle denna dyrgrip kräva en kraftig förhöjning av hemförsäkringen eller hyra av ett bankfack (finns sådana idag?).
Observera att vi blockerat objektivet serie nummer av säkerhets skäl. Kopiering och falsarier är inte ovanliga i dessa tider.
#4683. Leica modell B med Compur ”ring” slutare
Det här är en kamera du inte ser så ofta?? –för mindre än sexhundra tillverkades av Leitz fabriken 1926-29. Hur många som överlevt är oklart?? –men en finns hos en samlare i vår by.
Bob hade förmånen att träffa samlaren på en fika och fick hålla denna unika Leica kamera i handen. Den var säkert ett försök till utveckling av Leica I kameran som hade ridåslutare, vilket i princip är samma som i Leica M7 kameran tillverkad idag.
Två varianter tillverkades med något olika inställning av slutartider och bländare. De första kallas ”Dial-set compur Leaf”. Av denna tillverkades det bara 638 exemplar.
Leica I B med Compur slutare från mitten av 1920-talet
Kameran på bilden är absolut i original utförande och är med det låga serie numret troligen tillverkad 1926. Det unika är att slutarmekanismen är inbyggd i objektivet. Bländarens blad sitter i ring på samma plats, detta är för Bob en aning oklart, som i det vanliga Elmar eller Elmax objektiven.
Titta noga på denna unika kamera för du lär inte se fler, mer än på Leitz museum. Värdet på denna kamera är svårt att ange för det är bara samlare, troligen i Asien, som har råd att köpa den. Om du skulle se en på Leitz auktioner så tror jag att du får lägga upp minst hundra tusen kronor.
#4676. Vilken är ”bäst” Elmar från 1938 eller Summicron från 1963
I går försökte vi presentera två gamla objektiv som en gång var ”state of the art” och del i en proffs utrustning. Båda kan idag köpas för en ”spott-styver” jämfört på den tid de tillverkades??
Elmarobjektivet kostade oss på auktion 700 kr och Summicron objektivet blev lite dyrare, tre laxar. Men om man betänker vad nya Leica objektiv kostar idag så är det stor skillnad?? Det intressanta är att idag kan man använda de här gamla objektiven med en kamera som har 42 Mpix i sensorn?? --och inte nog med det, de kan fungera med autofokus och det var de inte avsedda för när de föddes?? Här är testkameran:
Sony a7RII med Techart LM-AE9 ger de båda objektiven Elmar 9cm/4 och Summicron 90mm/2 autofokus
Det betyder att man kan ställa fokus korrekt nästan varje gång. Inte så snabbt som för kamera med original objektiv?? –men snabbt nog för enkel gatufotografi??
Då undrar man ju hur de här gamla gluggarna står sig med en ”modern” digital kamera som ovan. Vi gjorde tre typer av bilder?? –närbild med blommor på ungefär halv meter, medium avstånd på 100 m och klassisk tegelvägg på femtio meter?? För Summicron blev det bländare 2, 4 och 8 medan Elmar klarade bländare 4 och 8.
Här nedan kan du studera bilderna som är obehandlade i LR 6?? –men beskurna så att det motsvarar läge 2:1 i rubriken Översikt längst uppe till vänster i framkallningsmodulen. Det betyder att vi har beskurit bilden från 7952 x 5304 (42,18 Mpix) till 1276 x 851 (1.09 Mpix)!!
Inga andra förändringar av bilderna har skett?? –man hoppas ju att FS inte fiddlar på något sätt så upplösningen missas??
Här kommer bildserien för dina studier??
Går man genom bilderna så är det inga stora överraskningar mer än att båda är användbara för modern fotografi på nätet?? –även om du beskär kraftigt??
Vid full bländar öppning är båda helt ok för bildbehandling i LR till när presentation. Summicron objektivet är riktigt bra i centrum, vilket inte är förvånande då Leitz hade möjlighet att beräkna linskombinationen med datorer?? Dessutom har det modern AR-behandling för sin tid, och det har inte Elmar objektivet som har bara glas. Vid bländare 4 är redan Summicron mycket bra. Vid bländare 8 händer det saker?? –nu är Elmar objektivet aningen skarpare än Summicron?? –riktigt vasst kan man säga?? Kolla tegelväggen med Elmar och betänk den kraftiga beskärningen??
Om man betänker att Elmar objektivet är mindre och lättare och billigare så skulle man ju fördra det för gatufotografi?? Å du, 90 mm som brännvidd är spännande för den typen av fotografi?? --om du är blyg.