SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4076. Svart Canon P ***

Det är fascinerande att många gamla kameror från tiden efter WWI fortfarande fungerar med samma film som då?? In på femtiotalet blir kamerorna allt mer användarvänliga??

Å de kamerorna som tillverkades då var enkla och funktionera?? Många var dessutom tillverkade med hög kvalitet, så även objektiven?? Det årtiondet såg också de första objektiven beräknade med datorer??

De stora fotoreportagen blev populära i tidskrifter som Life, Paris Match, Stern och många andra. Även svenska Se hade en blomstringstid med många fotografer anställda. Många fotografer ville vara diskreta och svarta kameror blev vanliga bland reporter fotografer.

Leica gjorde svartmålade Leica M kameror och även Canon och Nikon följde med. En kamera som blev känd för sin stryktålighet och enkelhet var den svarta Canon P. Den hade metall ridåslutare och ett stryktåligt yttre?? De var avsedd för amatörer men blev snabbt populära bland proffs?? Idag finns det mindre än 100 svarta Canon i världen?? Seniorplåtis har en!!

Original svart Canon P med en svart Canon 50mm f1.8 som säges ha varit verksam i Göteborg

Om du vill få en snabb presentation av en proffs reparatör hos Japan Vintage Camera av en äkta svart Canon P så kan du kolla en video här.

Inlagt 2022-09-04 08:08 | Läst 745 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina grejer det här! :)
/B
Svar från Bob Bovin 2022-09-04 09:00
Hej,
Det tycker jag med. Det var många fotografer i vårt land som skaffade svarta Canon. Men de flesta har gått vidare idag. Några få lever. Den här kameran säges ha varit hos en fotograf i Göteborg. Men vilken. Den välkända Se och Expressen fotografen Lennart Håwi använde sådana. Du visade att en såldes på LP för några år sedan.
Nu när Tårtan börjar igen kanske du kan fråga Anders Engman om han känner till några fotografer som hade svarta Canon.
Ha en fin vecka
Bob
En sann skönhet! /JE
Svar från Bob Bovin 2022-09-04 09:11
Hej Jan Eric,
Ja, man undrar vem som slet den med hälsan i Göteborg.
Hälsa från
Ninni och Bob
Snyggt exemplar - och det var som sagt starka funktionella maskiner till ett bra pris.
Svar från Bob Bovin 2022-09-04 09:42
Hej,
Jag tycker om slitna kameror som har varit med om hårt jobb på fältet. De blir mer trovärdiga.
Men just P kameran, med nästa 100 000 tillverkade, är vanlig nymålad och nyslitna. Den nya lakeringsbranchen tycka vara lönsam. Även Leica M kameror målas ju om nu. Här får nog Leica själva ta på sig ett ansvar.
Ha det väl
Bob
Mycket vackert, Bob! Objektivet är litet och syns kanske inte in sökaren? Jag tyckte ha läst att en sådan äkta svart värderas till kr 50.000,-. Stämmer det? Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2022-09-04 17:47
Hej Wolfgang
Reparatören i videon från JVC verkar väder den högt, men jag tror 25000 och uppåt är nog rimligt med svart objektiv. Men det är nog på uppåtgående.
Ha en fin vecka
Bob