SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4075. Moderna digitalkameran och gamla Canon gluggen

Återbruk ligger i tiden och kanske blir det en nödvändighet i framtiden?? –det kanske speciellt kommer att gälla ”lyxvaror”?? –som smycken, klockor och kameror?? Så varför inte prova en gammal glugg??

Du har kanske lyxat till det de senaste 10 åren och köpt en systemkamera av typen utan spegelhus?? Kanske har köpt en Sony a7RII och funderar på att köpa ett objektiv med kort brännvidd?? Det finns superfina moderna gluggar med massor av linselement och nästan inga optiska fel?? Men då kostar de ganska mycket och de är stora och klumpiga.

Du kanske skall åka på semester i våra oroliga ekonomiska tider?? –tjuvar lurar kring många hörn?? Din fru är väl inte säkerhetsvakt till professionen??

Ta då ett radikalt grepp och kolla in på nätet vad det finns för alternativ?? –vad gäller återbruk. Kolla vad som tillverkades efter andra världskriget. Många gluggar är små och billiga. Du kan få ett objektiv med 28 mm brännvidd och f3,5 för några hundralappar hela vägen upp till ett Canon 25mm f3,6 för 8 laxar??  Här kan du se en Sony a7RII med Techart adapter för autofokus. Nu kommer Techart med ny förbättrad adapter LM-EA9 som är justerbar och som kan samverka mer med Sony kameran. Se testen här.

Sony a7RII + Techart LM-EA7 + Canon 28mm f3.5

Vi får ofta frågan om bildkvaliteten är bra nog för moderna medier, som nätet. Vår erfarenhet är att nästan alla gamla objektiv från efter WWII, och även före, är bra nog för modern media publikation??

Eller vad säger du om bilderna från en morgon på Mårtenstorget nyligen:

Torgliv i Lund anno 2022-08-20

Inlagt 2022-09-03 06:34 | Läst 781 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bob, det låter bra, men det förutsätter att man redan har en Sony och Leica- eller Canon-objektiv.. Deras system siktar ju på Sony, Leica och Canon. Och om man måste skaffa dessa, så blir det ju inte billigare än att köpa nytt.
Däremot kan jag använda mina gamla objektiv från Nikon, Zeiss och Olympus på min Nikon Z6 med en manuell adapter och det finns ingen Techart för dessa. Mvh Wolfgang
Svar från Bob Bovin 2022-09-03 12:41
Hej,
Det har du rätt i.
Techart tar Leica M fattningen och det finns massor med adaptrar för LM. Jag har en Konica AR adapter till LM. Så i princip kan du sätta vilket gammalt objektiv som helst på denna kamera. Även OM gluggar.
Ha det väl
Bob
Hej Bob.
Verkliga torvbilder efter mitt huvud - Gillas.
Jag har en Sony A6000 och jag kunde ha köpt en adapter för den, men jag hade inga objeltiver som jag tro att jag skulle använda på Sonyen. Jag vet att du kan köpa några vintage -linser -eller få dem givna som jag just fick från min "svigerinde". Det passade på min D700 så det var förmodligen mer der som jag kanske vill gå.
Det ger sig själv med Fujien eftersom den har ett fast objektiv.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Bob Bovin 2022-09-03 21:55
Hej Erik,
Din D700 skulle passa bra till många adapter. Det finns objektiv för några hundralappar på nätet. Eller kolla olika loppmarknader.
Lycka till
Bob
Inte är det då något fel på bildkvalite´n! Och litet och lätt blir det, trots adapter, fint! Hälsningar/ Björn
Svar från Bob Bovin 2022-09-03 21:57
Hej,
Det finns många små lätta objektiv från gamla tider. De flest är rätt ok. Men man skall ju vara intresserad för köpa och använda.
Ha det väl
Bob