SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#901. Det ödelagda landet?? --får naturbilder se ut hur som helst??

Naturbildens ytterligheter?? –skrämmande?? –men ändå naturliga, är de dokumentära?? –eller bara spekulativa och en jakt på sensation?? –och kanske pengar??

Den internationellt välkända och duktiga naturfotografen Nick Brandt har givit ut en ny bok och ställer ut nya bilder från Afrika och de kan beskådas på kända gallerier runt världen. Han vill skildra ett ödelagt land?? –och bland bilderna finns några som väcker min förundran!! –och ställer frågan?? –får naturbilder se ut hur som helst?? Du kan se några av bilderna här.

De är i mitt sinne skräckinjagande!! –och nästan spöklika?? Djuren är ”förstenade” av vattnet i en mycket alkalisk sjö i Östafrika. Sjön heter talande nog Natron. Om ett djur trillar i det vattnet, så dör det och ”kalcineras”. Nick Brandt har låtit lokalbefolkningen leta reda på döda djur och sedan har han arrangerat en bild vid sjön. Som vanligt har han fotograferat i svartvitt i det här projektet. Vad tycker du??

Nick Brandt tar fantastiskt bra bilder i svartvitt, av djuren i Afrika!! Du såg kanske hans utställning av elefantbilder på Fotgrafiska??

Personligen är jag något tveksam till svartvita naturbilder?? –jag ser naturbilder som dokumentära?? Svartvita bilder upplever jag som effektsökande?? –och konstnärligt kommersiella?? Jag har gjort ett litet försök att göra svartvita bilder från Östafrika?? Det skövlade landet?? –enligt Nick Brandt´s benämning av sitt projekt??

Inlagt 2013-10-16 07:18 | Läst 12276 ggr. | Permalink

"Jag har sett Nick Brandts bilder i Helsingborg. Jag gillade dem! Djuren blev i mina ögon personliga. Men han visade också slakten på elefanterna. I svartvitt gick hans budskap fram på ett kusligt sätt. Hans porträttbilder på djuren gjorde dem personliga. De hade en själ på något sätt. Och så tog han bilderna utan långa teleobjektiv från en låg position, vilket var imponerande. Samma bilder i färg hade nog klassas som vanliga safaribilder. Jag gillar också Ansel Adams svartvita landskapsbilder. Förutom konstnärliga så är de även dokumentära. Tack vare dessa svartvita bilder skapade USA:s Congress flera nationalparker. Men det är klart, jag gillar naturbilder i färg också. Hans Strand fotograferar utmärkt i färg, men visade nyligen i Malmö även svartvita naturbilder där ljus och form på ett konstnärligt vis byggde upp bilden."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
God morgon Bob, Jag tycker nog att dina svarvita är fina. Och visst, naturen är vacker och fantastisk med sina färger men, nja, personligen tycker jag nog att det håller i svartvitt också. Kanske är det så att det blir än mer koncentration på djuren... De "förstenade djuren" var med på Fotografiska de med... och det, är ju kanske effektsökeri, eller så en god ögonöppnare på något som sker och som är mindre bra... Läskiga är dom oavsett...
Som sagt, gillar dina svartvita! Men du får ha en färgrik dag! //Peter
Svar från Bob Bovin 2013-10-16 10:32
Tack Peter,
Det är tur att jag är lite stentokig, så jag kan gilla dessa färska fossil från Natron.
I händerna på riktigt skickliga fotografer så kan nog svartvita bilder bli kraftfull, men kanske inte naturliga.
Ha en solig dag i norr
Bob
Man upplever inte en Sv/V bild som vacker lika mycket som en färgbild när det gäller naturbilder men å andra sidan så ger en Sv/V bild mer uppmärksamhet ett annat intryck av rädsla och groteskhet kanske finare nyanser och det är nog det han vill visa med sina bilder
Ken//
Svar från Bob Bovin 2013-10-16 10:36
Hej,
Det konstnärliga intrycket förstärkes nog med svartvit fotografi
Ha en fin höstdag
Bob
Visst kan Brandts bilder av de "calcinerade" djuren verka läskiga, men samtidigt är dom oslagbara i form och ton. Här har vi en mästare i att utnyttja det svartvita utryckssättets styrka när det gäller förmågan att betona formspråket. Den perfekta kontrollen av valör och komposition bidrar till tredimintionaliteten i bild.
Om det är naturfoto kan ju diskuteras, men det är förbaskat bra fotografi
Svar från Bob Bovin 2013-10-16 10:40
Hej,
Styrkan i Brandts bilder är verkligen slående och kanske man inte behöver sätta någon naturfotostämpel på bilderna.
Ha det bra
Bob
syntax 2013-10-16 10:57
Nej, kanske inte det. Själv hade jag Svante Lundgren som läromästare en gång i tiden - så det är väl inte att undra på att jag faller i farstun.
Besökte Sebastiao Salgado utställningen GENISIS på Maison Européenne de la Photographie i Paris.
245 verk av storslagen natur, djur och människor. Allt i svartvitt, monumentalt och med stor inverkan. Ingen bild gick man oberörd ifrån som betraktare. Ett fantastiskt verk av Saldado efter 8 års fotande och resande över hela vår jord.
Så visst tycker jag att det fungerar med svartvitt för naturbilder. Jag tycker du visar bra exempel på detta själv också.
Svar från Bob Bovin 2013-10-16 10:43
Hej Jörgen,
Salgado är ju en av mästarna inom svartvit fotografi och jag skulle verkligen vilja se den utställningen.
Tack för din uppskattning av mitt försök med svartvita Afrikabilder.
Ha en fin fotodag
Bob
Jag har sett Nick Brandts bilder i Helsingborg. Jag gillade dem! Djuren blev i mina ögon personliga. Men han visade också slakten på elefanterna. I svartvitt gick hans budskap fram på ett kusligt sätt.
Hans porträttbilder på djuren gjorde dem personliga. De hade en själ på något sätt.
Och så tog han bilderna utan långa teleobjektiv från en låg position, vilket var imponerande. Samma bilder i färg hade nog klassas som vanliga safaribilder.
Jag gillar också Ansel Adams svartvita landskapsbilder. Förutom konstnärliga så är de även dokumentära. Tack vare dessa svartvita bilder skapade USA:s Congress flera nationalparker.
Men det är klart, jag gillar naturbilder i färg också.
Hans Strand fotograferar utmärkt i färg, men visade nyligen i Malmö även svartvita naturbilder där ljus och form på ett konstnärligt vis byggde upp bilden.
Svar från Bob Bovin 2013-10-16 10:56
Hej Wolfgang,
Brandt kanske visar att svartvit fotografi kan fortsätta att vara ett medium i naturfoto och inte bara en nostalgisk kvarleva från gångna tider med mästare som Adam.
Ha det bra
Bob
Det är ju inte bara det svart/vita som skapar hans bilder, det är mellanformatet också!
Han fotograferar ju med Pentax 67II på 120 film.
Härligt kort skärpedjup o fantastisk känsla tack vare filmformatet.
Svar från Bob Bovin 2013-10-16 11:07
Hej,
Du har rätt. Han har utsökt teknik.
Ha det bra
Bob
Nick Brandts bilder är fantastiska, särskilt gillar jag hans porträttbilder som verkligen är dramatiska och "vilda". Men jag blev faktiskt väldigt besviken när jag läste att Lake Natron-bilderna var arrangerade. De är sjukt vackra, men vetskapen om att de är arrangerade förtar mycket av känslan för min del. Jag börjar genast fundera på hur hans andra bilder blivit till. Hursomhelst är han enormt skicklig rent grafiskt.

Mycket fina bilder, jag gillar särskilt bilden på bateleuren.

/Marie
Svar från Bob Bovin 2013-10-16 12:23
Hej,
Håller med, grafiskt mycke tilltalande bilder.
Kul att du gillade fågeln.
Ha en skön dag
Bob
syntax 2013-10-16 12:24
Hur skulle dom kunna vara annat än arrangerade, med dom förutsättningarna? Här är ju läget så att: Inget arrangemang - inga bilder.
Wolfgang 2013-10-16 13:56
Det var ju helt klart att de var arrangerade :-) Men de var i alla fall inte photoshopade!
Marie Mattsson 2013-10-16 14:29
Ja, han har ju lyckligtvis aldrig påstått att de inte är arrangerade. Då hade man blivit mer än besviken!
Jag ville bara väldigt gärna tro att det var så det såg ut, det ser så magiskt och filmiskt ut.
Tycker att bilderna är &%# läckra, speciellt kattbilderna ja elefanterna också :-)
Svar från Bob Bovin 2013-10-16 19:22
Tack Birgitta,
Svartvita bilder blir lite annorlunda, kanske gammaldax.
Ha det bra
Bob
Wow vilka bilder du har här Bob.
Du har klart visat dessa tidigare men jag har aldrig sett dem.
Har tittat och tittar. Förstår inte det med att du inte gillar svartvitt.

Det är just att du inte har dessa i färg som gör att jag tycker så mycket om bilderna.
Jag kan se färgen i dem utan färg om det skulle behövas
.
Buffeln har en så gosig nos så blank o fin. Stilig med sin horn.
Leoparden i trädet ger dig en blick som markerar (som Ettans katt när den ser morfar).
Du har klart dessa bilder på någon vägg hemma det skulle jag vilja ha.
Gun-Inger som måste vara lite på Fotosidan nu.
Svar från Bob Bovin 2013-10-17 15:26
Hej,
Nej jag har inte visat de här bilderna förut. Jag föredrar tt se dem i färg. Det är intressant att du kan se färgerna i svartvit.
Buffeln är lurig och farlig. Leoparden är fantastiskt vacker när den ligger där uppe i trädet så smidig och kan död dig direkt. När vi var i Tanzania hade just en leopard dödat tre barn. De ligger på lur utanför dörren på morgonen, innan solen går upp.
Ingen av dessa bilderna finns uppe på min vägg. Vilken tycker du bäst om?
Ha det bra
Bob
Gun-Inger Arvidsson 2013-10-17 23:31
Det var svårt nu kom livskamraten och tittade också. Jag berättade tidigare i dag om dessa dina bilder.
Jag är så imponerad av alla men buffeln är den som jag tycker bäst om fast leoparden är spännande också.
natti natti
från oss till er