#3511. Det kanske ä så att film ä bäst??
Man skulle kanske fundera på om de digitala sensorerna är bättre än den gamla metoden att fånga bilden på en fotografisk film?? Det borde vägas in prestanda, miljöpåverkan och resursbalans??
Det här är inte lätt?? –det krävs kunskaper och experter för detta?? Seniorplåtis är inte alls kompentent för detta?? --utan kan bara fundera på olikheterna hos systemen.
Det råder ju ingen tvekan om att det digitala fotograferandet kommer att finnas kvar länge?? –inte minst för att mobiltelefonerna är så enkla och lättillgängliga. Kan det va så att den gamla beprövade metoden att använda film bara lever kvar på grund av nostalgi?? Likafullt lär tillverkningen av film, med huvudsakligen silverjodid som ljuskänslig kristaller, öka igen i världen.
Den digitala sensorn (se även här) är ju mycket komplicerad och dyr att tillverka?? –man kan samla in flera hundra tusen bilder, genom upprepade utläsningar av elektriska signaler. Varje pixel är ungefär 3-5 mikrometer och därmed av samma storlek som kristallerna med silverhalogenider.i filmen. Filmen är mycket tunnare än den digitala sensorn. Ty över ytan med alla pixlar sitter IR- och AA filter. Denna packe är vanligen 1.5-2.5 mm tjock?? –och stör ljusets strålgång ned till varje pixel. Speciellt ute i sensorns ytterkanter. Rent idealt så skall ljuset brytas så att strålen träffar glasytan med rät vinkel. Detta kan man uppnå ganska väl med moderna konstruktioner av linserna i objektiven. Men gamla objektiv, speciellt vidvinkel, har ofta en konstruktion som inte uppfyller de här kraven. De var ju konstruerade för film och då har man inga problem med strålgången av ljuset i filmen.
Så vill du använda dina gamla små nätta objektiv från ”anno dazumal” så är det nog så att film är bästa sensorn??
Canon P och Canon VT de luxe med proper sensor och objektiv
Man ska ha det man trivs bäst med..Eller kanske blanda?
Själv gillar jag det digitala såväl kameran som tv sändningarna.Jag tänkte på det i går när jag gick på stan med min kamera. Hur snabbt jag kunde ta beslut och hur mycket jag litade på den.
Bengt H.
Du har rätt i det. Det finns en viss säkerhet i det digitala. Så också obegränsad, nästan, tillgång på ”film”.
Men elektronik är mer känslig för störningar, som fukt, magnetfält och kyla.
Nä 0 och 1 ä mycket stabilt om programmen finns för alltid.
Här väntar vi på blev från regionen, om de hittar oss.
Håll ut
Bob
//Anders
Det är helt rätt. Om man hittar rätt brännvidd för ens arbetssätt så är det smått och bra.
Ha det väl
Bob
Med de analoga tidevarv ser problematiken ganska annorlunda ut - men visst utan problem är det inte!
Det är en svag punkt, just detta att det måste för all framtid finnas programvara för att läsa bilderna.
Jag är konservativ som tror att film är det mest beständiga.
Å andra sidan så kanske framtidens datorer är så avancerade att de kan läsa alla filer med hjälp av AI. De kanske kan se att detta är en bildfil och klurar ut att läsa den. De kanske också kan förstå var den är tagen och när. Kanske de också kan se vad gubben heter på bilden och när han levde.
Ha det väl
Bob
Det var lätt för mig att gå med i din blogg idag. Jag skär bara ut några av dina meningar: "Seniorplåtis är inte alls kompentent för detta" och föreställa mig / Erik istället :-)
Og: " .....att använda film bara lever kvar på grund av nostalgi" och sätta in veteranbilar istället för film:-)
Min konklusion: Vi kan inte alla vara lika kloka och nostalgi kan vara en bra och mysig sak.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Idag har nostalgi ett drag av negativism. Troligen har marknaden sett till att vi måste köpa nytt.
Idag skall man vet mycket om ingenting.
Ha det väl
Bob
Det kan vara en del av förklaringen. Det kan nog också vara så att någon av linserna inte ligger på den optiska axeln. Gamla objektiv som plockats isär någon gång kan ju kommit snett.
Man måste nog kunna mer för att förstå de felen.
Ha det väl
Bob
De e sådana instrument som det e en njutning att spela på! :)
/B
Tack för uppskattning av schyssta verktyg. I vår skall jag köra film med de här godingarna.
Ha det gott
Bob
Jag har för mig att du i någon av dina tidigare bloggar har skrivit om /beskrivit hur man kan åtgärda/rengöra linsytor pga slöjning mm (även fungus?) i gamla objektiv...
Stämmer det, och hur hittar jag den bloggen?
Om inte, vet du om det går att göra (själv/lämna in till fackman) eller om det är svårt/dyrt/lönt att isåfall kosta på? Det gäller ett gammalt Tessar-objektiv som kanske skulle bli ännu bättre med en rengöring!
mvh
/B
Det brukar kosta en tusenlapp för att rengöra objektiv hos Jonas Vikström hos http://analogakameror.se/
Han är bra och kontakta honom med e-Mail .
Ha det väl
Bob
Ha det bra -
/B