Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Varför jag bloggar, ett kärt ämne.

Hakar på detta som andra skrivit om och tänkte försöka skriva lite om varför jag bloggar. Kanske mest för att klargöra för mig själv eftersom jag inte tänkt så mycket på det tidigare.

Till att börja med så bloggar jag lite annorlunda nu sedan jag kom tillbaks till fotosidan efter flera år på blogger. En anledning till att jag flyttade mitt bloggande från fotosidan var att jag då bloggade om ganska mycket som engagerar mig i världen och Sverige.

Detta visade sig inte uppskattas av alla och då det ibland gav som resultat att det blev ganska ”dålig stämning” i kommentarsfältet och att det fanns dem som inte hade så lätt att acceptera en åsikt som inte stämde överens med den egna, ofta med hänvisning till att: ”detta är faktiskt en fotosida…” och liknande bestämde jag mig för att flytta mitt bloggande.

Nu skrev jag inga politiska pamfletter eller något som stred mot fotosidans regler, för det kollade jag med redaktionen, men det var tydligen känsligt för en del att ge uttryck för starka åsikter oavsett om dessa handlade om fotografi, teknik eller samhällsfrågor. Det tenderade ofta att vara en handfull personer som skulle ”hugga” på i stort sett allt jag skrev och detta upplevde jag som ganska jobbigt.

Hur som helst bestämde jag mig i år för att återvända med mitt bloggande till fotosidan och att dessutom köra ett lite annat koncept där jag i möjligaste mån undviker att skriva om sådant som kan skapa debatt. Detta i sig handlar mer om att jag har kommit till insikt om att jag inte kan påverka verkligheten i speciellt hög utsträckning med vad jag tycker på en blogg, det enda det för med sig är en uppskruvad stämning som jag inte mår bra av.

Åter till själva grundfrågan varför jag bloggar?

Om jag skall vara 100% ärlig så tror jag att det är mest av egoistiska skäl. Det är ett sätt att synas och därmed att finnas. Jag tycker också om att dela med mig av mina personliga erfarenheter när det gäller bild och bildbehandling och skriver gärna om hur jag gjort för att nå mina resultat. Om det kan vara till glädje för någon så är jag nöjd. Jag kan också skriva om sådant som varför jag föredrar att fotografera i raw-format eller att försöka avmystifiera detta med analogt vs digitalt osv. Men jag är numera mer noga än tidigare med att klargöra att allt jag skriver handlar om mina åsikter och dem är det fritt att dela eller inte.

När det gäller andras blogga får de skriva hur och om vad de vill, istället för att reagera mot allt som inte går i takt med de egna åsikterna väljer jag helt enkelt att strunta i sådant jag tycker är fel eller sådant som inte intresserar mig.

Inlagt 2024-08-20 06:51 | Läst 338 ggr. | Permalink

"Intressant beskrivning av bloggandet, som jag också känner igen! :) /B"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant beskrivning av bloggandet, som jag också känner igen! :)
/B
Svar från alf109 2024-08-20 16:58
Tack ska du ha Bengan.
/Affe
Intressanta reflektioner, tycker en som ibland var i luven på dig på den tiden... :-D

I dagsläget tycker jag så, att själv skall jag undvika politik i min egen blogg - men om någon skriver som jag uppfattar politiskt provokativt på FS, så står det mig fritt att svara i kommentarfältet. Jag har ju då inte torgfört saken.
Så var det även förr - jag svarade på saker som andra hade torgfört.

Varför jag bloggar?
Mindre vanliga omständigheter kanske. Jag hade under ca. fem år slutfört en digitalisering av mitt enormt stora bildarkiv. Där satt jag nu nöjd och pöste. Sedan kom nästa tanke: Gamle man - vem skall titta på allt det här? Du kanske skulle visa lite bilder? Nog finns det väl ett och annat som kunde ha allmänt underhållningsvärde?
Det blev alltså ett bloggande som mest handlar om förfluten tid.

Hittills har det fallit väl ut.
Svar från alf109 2024-08-20 17:10
Tycker att din blogg ofta är intressant och väl genomarbetad. Sedan tror jag att vi som individer är lite olika när det kommer till detta som jag i brist på bättre kallar för "käbblande" i kommentarsfälten där man inte delar varandras åsikter. Ibland kan det bli så att kommentarerna vrider diskussionen till att handla om något helt annat än vad själva blogginlägget syftar till, det uppstår lätt om man plockar ut enskildheter i långa inlägg och drar igång diskussioner om dessa utan att ta hänsyn till kontext eller andemening. Personligen mår jag dåligt av det, andra gillar det och tycker att det är lite av en krydda i tillvaron.

Som jag ser det är det bloggaren som lägger fram sin åsikt som jag kanske inte håller med om, men jag respekterar bloggarens rätt att framföra dem utan att försöka ändra dem om jag inte har direkta fakta som stödjer min avvikande uppfattning. Men då pratar vi egentligen inte om åsikter utan om att någon fått något om bakfoten. Ofta är det ju även så att vi tenderar att selektera de "fakta" vi tar till oss så att de passar den egna övertygelsen. Man behöver ju inte ljuga för att hamna på olika sidor i till exempel en konflikt, det räcker med att man själv väljer de fakta som stödjer den egna övertygelsen och gör sig döv för dem som inte gör det. Nog om detta, vi har olika syn på detta om hur man agerar eller inte på andras skrivande.
/Affe
syntax 2024-08-20 19:52
Tack för utförligt svar Affe. När jag läser vad du skriver, tycker jag att jag att jag (numera) håller med om mycket.
Vad jag tycker mig förstå är att (a)sociala medier har svåra fallgropar som man till en början inte är helt medveten om. När man sitter vid sitt tangentbord, så saknas hela den sociala kontexten som är förhanden vid ett riktigt samtal. Tonlägen, miner, gester - allt det outsagda som ofta styr en riktig diskussion vidare i konstruktiv riktning. Det är då som diskussionen lätt spårar fel - och eftersom felet inte motas i grind av ovan nämnda parametrar, blir det bara värre och värre.
Jag tar det numera väldigt lugnt i kommentarsfälten. Jag vill inte se samma råa utveckling på Fotosidan som på många andra debattsidor på nätet - dom riktiga (a)sociala medierna!
Om jag i gamla tider har stött dig för pannan, så beklagar jag detta.
Kloka tankar Alf. Och det du beskriver känner jag väl igen. Och det är väl saker man får hacka i sig, att vissa är mer ortodoxa än andra vad gäller synen på fotografi i en större kontext.
Själv är min fotografi en del av en berättelse utan slut, små nedslag i minnen, platser men framförallt bilder av människor jag mött och möter utefter den vandringsstig vi kallar livet. Att tro att det inte också finns en politisk dimension i detta är bara naivt.
Vi är alla olika och det syns i våra bilder, men låt oss för helvete vara toleranta!
Gott så.
Och med detta sagt,tycker jag att du kontaktar Stockholms Stadsmuseum och knallar dit och visar dina nattbilder. De är fantastiska och förtjänar en fin liten utställning!
Jag hjälper dig gärna med urval etc.
/per-erik
syntax 2024-08-20 15:45
Som tidigare antikvarie på stället ifråga, vet jag genom kontakter att man numera är mycket njugga när det gäller att ta emot bilder. Det exponentiellt ökande bildflödet får sina verkningar överallt - tyvärr. Utställningsvägen är kanske ändå värd att försöka. Vi är nog många som gillar Affes nattbilder.
Svar från alf109 2024-08-20 17:18
Tack ska du ha Per-Erik.
Jo jag borde göra något av mitt "nattbildsarkiv", men som Peter skriver i sin kommentar så tror jag att det är lite av ett moment 22, för att få utrymme måste du vara känd och känd blir du inte utan att först få ta plats.

Jag tror personligen att mina "riktiga" nattbilder skulle göra sig bäst i en bok med en passande text av någon som verkligen kan skriva. Men då är vi lite där igen, väldigt svårt att få något förlag intresserad av fotoböcker idag av det enkla skälet att vi är ganska få som köper böckerna så att det går att få ekonomi i det.

Men som du vet så tar jag det inte så allvarligt, jag går runt och tar mina bilder och är ganska nöjd med detta.
/Affe
Sunda reflektioner och en skön bild, Alf!
Svar från alf109 2024-08-20 17:18
Tack ska du ha Johan.
/Affe
Jättefint foto med två oroliga himlar och bilden ändå lugn.

Jag bloggar för att som gruppvärd kommunicera med Cityscapesgruppen och sen av samma skäl som du.

Tar ofta upp ämnen om annat än foto eftersom vardagen är sån. Försöker i alla fall och lyckas nästan alltid att ha med egentagen bild.
Svar från alf109 2024-08-20 20:23
Tack ska du ha Måns.
/Affe
Väldigt vacker bild..
HaD/Gunte..
Svar från alf109 2024-08-21 19:55
Tack ska du ha Gunte.
/Affe