Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Våga tycka själv och mörkrets återkomst.

Tycker om när nätterna blir mörka, de ljusa sommarnätterna har sin tjusning men jag tycker att ett lugn som jag saknat infinner sig när nätterna blir mörka igen. Jag gillar ju också att fotografera på nätterna och då blir det inte lika spännande om det är dag även på natten så att säga.

Kvadraterna plåtade jag ett par nätter 2012 (har jag för mig) och de tillhör mina personliga favoriter. Svårt att säga varför jag tycker om dem mer än de flesta andra nattbilder jag tagit, men det är något med den lite vemodiga ensamheten jag ser i bilderna som stämmer väl med min sinnesstämning när de togs.

Ofta är det så att jag gillar bilder där min personliga känsla inför bilden överensstämmer med känslan jag hade inför motivet när jag tog den. Det är därför jag tycker att man bara själv kan vara måttstock för sina egna bilder. Om man själv tycker att man är hemma med en bild så är det detta som gäller oavsett vad andra har för åsikter.

Det är allt för lätt att falla i fällan att börja ta sina bilder som man tror att andra vill ha dem eller för att få så många likes som möjligt, eller för att vinna tävlingar…. Givetvis får var och en tycka som den vill om detta, men om man vill utveckla något eget gäller det att vara ärlig mot sig själv och inte bry sig så mycket om vad andra tycker, det är jag övertygad om.

Jag tror också att det finns en ganska stor risk att tävlingar liksom utbildningar likriktar, man får lära sig ”vad som är en bra bild” utifrån någon mall framtagen av andra vilket alltid riskerar att generera "mer av samma", otaliga är mästarnas sämre kopior. Givetvis är kunskap bra oavsett vad man håller på med, men det gäller att undvika risken att okritiskt göra andras sanningar till sina egna och att vara så pass ärlig och ståndaktig mot sig själv att man tillåter sig att tycka annorlunda i de fall den ”etablerade sanningen” skaver mot den egna känslan.

Sedan är fotografi väldigt subjektivt, om en bild är bra för mig behöver den inte vara det för dig eller tvärt om, detta kan jag tycka ett det finns de som har svårt att inse eller erkänna.

Den sista bilden tog jag i går natt och den får illustrera att mörkret är på väg tillbaks.

Inlagt 2024-08-15 02:12 | Läst 338 ggr. | Permalink

"Tack för din text samt dina fina bilder! //Stephen"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tack för din text samt dina fina bilder!
//Stephen
Svar från alf109 2024-08-15 16:38
Tack själv Stephen.
/Affe