Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Två bilder från i natt.

Det kan väl knappast undgått någon att jag är en ganska extrem nattmänniska och att mitt fotointresse till stor del cirkulerar runt nattbilder. Jag tar givetvis andra bilder också, kameran är jämt med och bilder tas hela tiden.

Intresset för nattfotografi startade redan på slutet av 70-talet då jag startade mina tidiga försök med stativ och kameran laddad med diafilm. Senare gick jag över till svartvitt och även större filmformat, mellan och storformat.

Oavsett verktyg gillar jag det grafiska inslaget som ges av alla skuggor och upplysta ytor i det artificiella ljuset. Att plåta på natten är på det sättet, åtminstone för mig, ganska annorlunda jämfört med att plåta på dagen eller när det finns mer ljus.

En miljö som bara är trist i dagsljus kan bli lite mystisk i nattljuset. Nattens ljus i kombination med det svartvita renodlar motivet tycker jag.

Nu med dagens digitalkameror kan man ju också gå omkring och ta sina bilder utan att behöva stativ och långa slutartider. Bengan skrev ett blogginlägg om detta tidigare där han tyckte att det var konstigt att inte fler var ute med sina kameror på nätterna. Det håller jag med om.

Inlagt 2024-09-09 03:54 | Läst 303 ggr. | Permalink

"Fina och inspirerande bilder! Hälsningar Mats"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
fint skrivet
fina bilder
/inger
Svar från alf109 2024-09-09 15:22
Tack ska du ha Inger.
/Affe
Fina och inspirerande bilder! Hälsningar Mats
Svar från alf109 2024-09-09 23:15
Tack ska du ha Mats.
/Affe