Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Svara på kommentarer eller inte

Att svara eller inte svara på bloggkommentarer, ett intressant ämne som kommer upp då och då. För egen del har jag svängt lite i frågan då jag förr inte tyckte att det var nödvändigt, eller snarare tycker jag det beror lite på hur det fungerar där man bloggar.

Det beror också på vilka som kommenterar och hur många kommentarer det handlar om tycker jag. Jag förstår att som exempel kändisbloggare med kanske tusentals kommentarer från personer de inte har någon koppling till inte svarar.

Här på fotosidan däremot förenas vi ju av ett intresse för fotografi, det blir mer som ”en stor familj” på något sätt och då blir det för mig mer självklart att svara.

Nu finns det ingen regel på fotosidan att man bara får blogga om fotografi vilket jag tycker är bra, men det innebär också att det ibland kan uppstå diskussioner om saker och ting. Det kan det givetvis göra även om fotografiska spörsmål men om det uppstår diskussioner där någon inte delar min åsikt brukar jag svara på den första kommentaren och nöja mig med det.

Jag vill inte ha något käbblande i mitt kommentarsfält, en helt annan sak är om man ser olika på rena sakfrågor, då kan en diskussion vara givande givetvis.

Så för egen del blir slutsatsen att jag svarar/tackar för de kommentarer jag får men jag har också förståelse för de som inte gör det. Kanske är det detta man bör hålla i huvudet, dels att man inte blir sur om någon inte svarar och dels att man inte behöver gå in och påpeka att man inte gillar det någon annan skriver genom att gömma sig bakom ”detta är faktiskt en fotoblogg” eller liknande kommentarer, det finns som sagt inga regler att man bara får skriva om fotografi och gillar man inte det man läser så finns egentligen två sätt att agera: Antingen kan man på ett civiliserat sätt förklara varför man inte gör det och hur man själv ser på saken eller också kan man helt enkelt strunta i att kommentera. Det viktiga är att vi respekterar varandra tycker jag.

Avslutningsvis några bilder från den senaste hundpromenaden.

Inlagt 2024-06-04 22:53 | Läst 486 ggr. | Permalink

"Beträffande kommentarer tycker jag ungefär som du. Själv bloggar jag rätt ofta utanför ämnet foto men försöker då ha med en eller flera bilder om inte annat som illustration. Tredje bilden kul! Ögat luras att se skuggan av lyktstolpen som stående på den skuggade dörröppningen och detta i färg! Första bilden också lurig, jag ser (inser) att den varken visar vovven eller nån åsna eller häst men blicken letar ändå. Intressant spel på vår perceptionsförmåga."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Gillar skuggan med spännande färger och trägeten, fiffigt att se den..
HaD/Gunte..
Svar från alf109 2024-06-04 23:08
Tack ska du ha Gunte.
/Affe
Affe min blogg handlade inte om huruvida jag skulle kommentera eller inte. Som jag svarade dig: "Det jag egentligen frågade var om jag skulle tona ner mina ordval. Inte om jag ska besvara på kommentarerna.
"Tack så mycket för dina kommentarer" eller helt enkelt "tack"
"Med många vänliga hälsningar från Erik eller helt enkelt "Mvh. Erik"

Här gillar jag färgfotografiet bäst med de färgade fälten och lampans skugga.
Mvh. Erik.
Svar från alf109 2024-06-05 01:09
Ok, trodde den handlade om att svara på kommentarer.
PS. Tog bort hänvisningen till din blogg.
/Affe
Riktigt bra bilder som fängslade mig ett bra tag. Och intressant att läsa din text här tycker jag.
Svar från alf109 2024-06-05 20:39
Tack för det Morgan.
/Affe
Kul med "hundhuvudet" i första bilden!
Alltid trevligt att få svar på en kommentar, men det beror ju lite på vad den innehåller också. Är kommentaren "fint" så är det inte mycket att svara på. Har man ansträngt sig mer är det ju trevligt om det uppskattas.

För länge sedan var det någon som i princip gick till personangrep i sina kommentarer. Det kändes väldigt tråkigt då.
I dag hade jag inte brytt mig utan bara tagit bort det. Men händer som tur är sällan.
Svar från alf109 2024-06-05 21:25
Tack ska du ha Ylva.
Jo jag kommer ihåg att det var en handfull personer som var väldigt jobbiga i kommentarerna och skulle "hacka på allt" för några år sedan. Det var därför jag hade ett uppehåll med bloggandet på fotosidan och bloggade på blogger istället under flera år.
/Affe
Mycket bra alla på sitt sätt, men speciellt den första med den ledsna åsnan. Skickligt iakttagit och gjort. Vad du säger om diskussioner lämnar jag åt sidan, orkar inte med sådant, livet är kort.
Svar från alf109 2024-06-05 21:26
Tack ska du ha Stefan.
/Affe
Har själv noterat genom åren att det finns vissa som ofta bara kommenterar någon annans kommentar till/i en blogg, som ett sätt att ofta ge en liten 'känga' till 'kommenteraren', och inte till den som skrivit bloggen.. Sånt blir konstigt, man använder någon annans blogg som en slags 'proxy' för att ge nån en liten verbal 'snyting'.. Har själv ibland gjort detta, men undviker det helst numera.. Kommentarer i en blogg bör alltid riktas till den som skrivit en blogg, och inte till nån som kommenterar tycker jag, då blir det nån slags 'sidodialog' som stör just den bloggen! Just den här kommentaren har jag nog skrivit tidigare i en likartad blogg från dig, om jag minns rätt..? Men jag tycker det tål att upprepas så det blir ett 'varv' till här, jag tycker fortfarande likadant.. Bra bilder från dig här ovan som vanligt!
Hälsn!
Svar från alf109 2024-06-05 21:28
Tack ska du ha Jan.
Jag är helt enig med dig, tror också att det finns dem som använder andras kommentarsfält för att få egen belysning, det blir väldigt tydligt i olika trådar där en handfull personer tycks vrida alla diskussioner och ta över dem.
/Affe
tack för bra upplysande text
och
den lilla, som jag tycker ser ut som, hästen
/inger
Svar från alf109 2024-06-05 21:29
Tack ska du ha Inger.
/Affe
Beträffande kommentarer tycker jag ungefär som du.

Själv bloggar jag rätt ofta utanför ämnet foto men försöker då ha med en eller flera bilder om inte annat som illustration.

Tredje bilden kul! Ögat luras att se skuggan av lyktstolpen som stående på den skuggade dörröppningen och detta i färg!

Första bilden också lurig, jag ser (inser) att den varken visar vovven eller nån åsna eller häst men blicken letar ändå. Intressant spel på vår perceptionsförmåga.
Svar från alf109 2024-06-05 23:06
Tack ska du ha Måns.
/Affe