Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Om att ställa ut

Många menar att man borde ställa ut sina bilder. Men ganska få eller ingen är beredd att stötta en okänd fotograf ekonomiskt. Skall man ställa ut får man ta kostnaden själv och bildförsäljningen brukar heller inte inbringa så värst mycket, om ens något.

Visst finns det dem som säljer en del även av oss amatörer, men det är nog oftast snygga naturbilder och annat som passar över soffan hemma. För egen del har det bara blivit några byten av bilder genom åren, efterfrågan på mina bilder är inte speciellt stor skulle man kunna säga och så tror jag att det är för de allra flesta av oss. Skall man ställa ut så skall man nog inte räkna med några betydande inkomster från försäljning.

Vad kostar det då att ställa ut, låt säga 30 bilder i format 30 x 30 cm i två veckor? Det billigaste galleri jag känner till här i Stockholm tog för några år sedan 5000 kr/vecka om man stod för allt själv. Sedan finns priser, beroende på läge och hippfaktor, som sträcker sig väldigt högt.

Men om vi räknar relativt lågt kommer gallerikostnaden att landa på 15000 kr för två veckor. Ramar, passepartout och bilder på ett fint papper går loss på ca 500 kr/bild, vilket för 30 bilder blir 15000 kr. Alltså blir det en total kostnad på ca 30000 kr som jag måste ut med.

Dels är det pengar jag inte har och dels frågar jag mig varför? Det är ju inte direkt folkvandring för att se okända fotografers alster på vägg. Genomslaget på nätet är för de flesta av oss betydligt större, även om det inte är samma sak. Sedan är det ju även så att utställningar inte har något varaktigt värde för de flesta av oss, när man plockat ned sina bilder är man redan glömd.

Nu menar jag inte att dissa andra som tycker att detta är rätt grej för dem, men för egen del ligger jag lågt till och om någon anser att mina bilder är så bra att de själva är beredda att bära kostnaden för att ställa ut dem.

Ett undantag från min regel är dessa mer eller mindre kostnadsfria utomhusevent under anspråkslösa former som Gnesta-Planket och Säterdalen till exempel. 

Inlagt 2014-10-31 16:23 | Läst 2883 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Du får väl springa runt med portföljen på fotogallerierna och tigga böna och be så kanske någon får upp ögonen till sist.
Må så gott
/Hans-Åke
Svar från alf109 2014-10-31 17:56
Eller också så bryr man sig inte. ;)
-affe
2014-10-31 17:16   Poeten
Det där är alldeles för negativt tänk. Börja med att göra 30 bilder, kostar inte mycket, sedan får du låna ramar av mig, leta sedan upp ett fik så är saken biff; bjud in massor med folk, skicka inbjudan till alla du vet o fler därtill. Tänk positivt. Ställa ut är kul o utvecklande. Kör hårt.
Svar från alf109 2014-10-31 18:01
Visst kan jag göra det Micke, men för min del spelar det inte så stor roll. Jag har ingen direkt längtan efter att ställa ut, delvis för att jag inte tycker att det ger mig så mycket. Och det beror nog mindre på att jag är pessimistisk, nätet funkar ganska bra och är lagom bekvämt för att komma ut med mina bilder. :)
-affe
Ps. Blurb är ju ett bra komplement också.
2014-10-31 17:20   Hans Wahlgren
Affe, man kan nog räkna på mer än ett sätt....

Till att börja med så behöver man inte ställa ut på gallerier. Restauranger, caféer o.d. är minst lika intressant och där behöver hyreskostnaden inte alls bli betungande. En fördel med restaurang är att dit kommer nya gäster varje kväll, medan gallerier ofta är glest besökta efter vernissagen. Avigsidan med restauranger är ofta ljussättningen. Ska man prompt ställa ut på galleri så vet jag några som är billigare än 5.000:- / vecka.

Produktionskostnaden per bild beror också på.... Om man skriver ut själv och inte nödvändigtvis väljer det dyraste papperet, plus att man ställer ut lite ofta så att man har ramar att återanvända, då går den kostnaden att pressa rejält jfrt med Din kalkyl.

Sedan kan man göra en (Blurb)-bok till utställningen. Den kostar ett beställningsex, därefter kan man ta upp beställningar och göra en bulkbeställning med leverans efteråt.

Men Du har rätt i att man inte blir välbeställd av att ställa ut, det är få förunnat. Värdet ligger på andra plan, speciellt om man ställer ut på restaurang. Då får man återkoppling på materialet av folk som vanligtvis inte fotograferar själva. Den bildkritiken är i alla fall för mig oftast mycket mer värdefull än när andra fotografer tycker till.

/Hans
Svar från alf109 2014-10-31 18:02
Jo visst, men för mig har det en ganska liten betydelse att hänga på någon vägg någonstans. Jag har ganska många vänner och bekanta som tycker att detta är kul och viktigt, men vi funkar nog lite olika.
-affe
I en tid när alla är fotografer är det inte lätt att just mina bilder står ut och blir sedda. De måste de vara speciella, skilja sig från mängden. Jag kan tänka mig att dina nattbilder till stor del gör det. Där har du säkert ett kapital du skulle kunna utnyttja. Naturbilder är nog mycket svårare för de finns ju att beskåda överallt eftersom det är ett väldigt populärt motivområde. Jag kan också tänka mig att mycket bra, dokumentär fotografi från staden där man bor och verkar också har vissa möjligheter att slå. För Stockholms del får man nog begränsa det till den stadsdel man bor i. Har själv haft sådana tankegångar men aldrig kommit till skott.
Svar från alf109 2014-10-31 18:07
Man plåtar för att man tycker det är kul, och nätet är ju en mötesplats som funkar ganska bra under anspråkslösa former trots allt. I mitt fall handlar det mycket om att jag inte ser behovet att ställa ut som så stort att det motiverar insatsen varesig ekonomiskt eller arbetsmässigt. Sedan är det ju också så att en utställning besöks av ett försvinnande fåtal, när vi körde F12 (den ursprungliga F-gruppen) här på galleri Korn var det väl kanske 100-150 pers allt som allt och ingen sålde någon bild vad jag vet.
-affe
Beror nog lite (mycket) på ens motivation-drivkraft. Bor man som jag på landet kan man försöka med biblioteket. Här är det ganska ofta fotoutställning med ett tiotal bilder eller mer och som inte sällan har lokal anknytning.

/Stephan
Svar från alf109 2014-10-31 18:14
Visst handlar det om motivation till stor del. Men också lite mode tror jag, man skall ställa ut idag känns det som. På en mindre plats finns ofta helt andra möjligheter och ett större intresse också eftersom händelserna inte konkurrerar med så mycket annat.
-affe
Jag är panschis och att ställa ut gör att man får ändan soffan ibland och inte degar ihop eftersom jag inte har hund. Jag har haft ett dussin utställningar som gått runt ekonomiskt. Gratis ställen finns exempel: Scandinavian Photo, Bibliotek, Kafeer, kommunala gallerier.
Ser det som svårare att få nåt sålt på nätet jämfört med fysisk utställning.
Svar från alf109 2014-10-31 19:22
Klart man skall göra som man själv känner för.
-affe
Det är med utställningar som med allt annat sk konstnärligt arbete. Vill man ställa ut så gör man det. Vill man inte så avstår man. Det handlar så mycket om att man tycker det är kul, det är utvecklande, det leder till något annat: oftast vill man ställa ut igen.
Grejen med att ställa ut är att man utvecklas enormt av det. Det är som att gå från att träna till att ställa upp i OS. Plötsligt ser man på sina bilder på ett annat sätt, det blir mycket seriösare. Sedan trimmar man upp sin kommunikation med andra medier, sedan skapar man nya kontakter. Man blir helt enkelt mer social och det är inte kattskit.

Jag tycker det är självklart att man ska ställa ut om man tar sitt fotograferande på allvar. Helt enkelt för att det kräver ett visst mod, för att man lyfts upp en dimension i sitt skapande och för att man mår så förbannat bra då man gjort det.
Svar från alf109 2014-10-31 20:19
Du har ju själv ställt ut väldigt mycket genom åren, på senare år däremot har det ju blivit glesare med egenproducerade utställningar, varför?
-affe
Jag kan hålla med dig Affe att det kostar! Och att allt handlar om penagr numera! Och antalet fotografer är större, hur då synas i mängden? De e klart att då kan man använda intrenet för att synas bland ett antal miljarder andra bilder.....

"Förr" va det färre som fotade, och det va lättare att synas, ta Planket tex i Vitabergsparken, det skrev nästa alla dagstidningar om, Tv hade reportage, mao, det va lättare att synas då!
Numera e nog lösningen kontakter, och att någon känd fototyckare talar väl om fotografen så värdet på bilderna stiger, då kan det bli intressant för en gallerist att visa bilderna, eller Fotografiska, för då kan det bli pengar, både för galleristen och ev fotografen!

Jag har i Gnesta undersökt möjligheten att öka ut Gnesta Planket, för jag ser många bra fotografer, så jag skulle lätt kunna bjuda in hundra fotografer till planket, om det nu bara fanns plats!
Hade faktiskt planer för det, men efter att ha kollat med Polisen bla om tillstånd att anordna utställning på allmän plats och ev kostnader för att söka det tillståndet, för kostnader för att sätta upp skivor på staketet längs järnvägen, så för mig med pensionärslön, så va det ett lätt val! ;)

Så det får bli det vanliga Gnesta Planket, det klarar jag! Nu får jag hjälp av kommunen med reklamtryck, och lokaltidningarna med marknadsföringen och inte minst hjälp av Fotosidan också vad gäller marknadsföring, så de här hundralapparna jag själv lägger ut gör jag mer än gärna, för att få så många bra fotografer till Gnesta! :)

Men, för att återgå till saken, att få visa upp sig som fotograf! Det är nog mycket svårare i dag än i går, helt klart!
Och en liten varning vill jag förmedla, jag har blivit kontaktat av flera gallerier att ställa ut, men, det här är även en inkomst för gallerier och kafeér, att ragga utställare som köper in sig på en vecka för några tusen! Och det känns väl trevligt när någon ringer och frågar om man vill ställa ut såklart!
Sedan om det inte säljs så många bilder, det gör inget för galleriet har fått sitt!
Å det skall dom väl ha för att hålla med lokalel såklart!

Några funderingar, även om det inte blev så några funderingar! ;)
/B
Benganbus 2014-11-01 11:51
Först, ursäkta mina stavfel i föregående inlägg, de va litet brådis, jag höll på att sota pelletspannan samtidigt! :)
Och vad gäller ett fotoplank, så är ju ofta så att alla utställande fotografer finns på plats samt många besökare!
Det kan ge kontakter, skapa möjligheter!
Så att ställa ut på ett fotoplank, det e inte bara att visa bilder, det e bara en liten del av något större! :)
Som att planera nå't med någon man träffar! Tex en resa, ett fotoprojekt, nästa utställning, eller köpa en ny kamera på loppisen, eller bara fika i trevligt sällskap!
/B
Svar från alf109 2014-11-01 13:45
Tjenare Bengan.
Jag tycker också att det gått lite inflation i detta med utställningar, speciellt i den här stan kanske. Sedan betyder det inte så mycket för mig att kunna säga att jag ställt ut där och där, mina bilder blir inte vare sig bättre eller sämre liksom. :)
Men för många är det nog viktigt och många tycker nog också att det är såväl roligt som spännande och inget fel i det, men som sagt, för egen del är det inte så viktigt att jag är beredd att betala för att få visa mina bilder. Mer än medlemsavgiften till fs eller den lilla kostnad i möda som ditt fina initiativ i Gnesta innebär. :)

-affe
Varför jag ställt ut mindre på senare år? Det stämmer och det handlar om att jag tänkte bara göra en stor, typ Retroutställning, tänkte att jag kunde spara upp alla bilderna tills dess. Sedan har jag ändå ställt ut lite överallt, Västerbottens museum två ggr, Hasselblad, Dunkers osv,,men nu börjar jag känna att det är dags för lite mindre utställningar igen. En annan grej är väl att jag börjat ledsna på mina egna bilder men då har jag ju ändå ställt ut runt 100 ggr i mitt liv. Lev väl, M
Benganbus 2014-11-01 11:14
Micke, så här kan det vara som fotograf, att man kanske tröttnar på sina bilder,
inte så konstigt, man ser dom ju ganska ofta,
men betraktaren tröttnar sannolikt inte på dina bilder,
det tror jag e viktigt att komma ihåg!
/B
Bengan bus, fint namn. Jag har suttit i limbo med mina bilder sedan jag kom i förhandling med Fotografiska. Ska jag ställa ut stort där så har jag ingen större lust att sprida mina bilder på stan innan dess o det nya jag gjort skulle i så fall ingå där men nu funderar jag på om jag ändå inte skulle göra en mindre utställning typ Gnesta.
Svar från alf109 2014-11-01 18:11
Du har ju hur mycket bra material som helst, så det skulle säkert funka med flera mindre utställningar som inte inkräktar på retron, snarare kanske de kunde boosta den. :)
-affe
Personligen tycker jag det är alldeles utmärkt att visa mina bilder på nätet.
Har ingen tanke på att tjäna pengar på mitt fotograferande. Jag hade en bra lön som fotograf innan
Jag blev pensionär,
Nu är jag fri och tar mina bilder som jag själv tycker är värda att visa..
/ Bengt
Svar från alf109 2014-11-02 23:09
Jo jag tar det också ganska lugnt på utställningsfronten.
-affe
I en stor stad som Stockholmia borde det nog finnas några väggar att hänga bilderna på. De flesta som ska ställa ut gör det nog för märkvärdigt tror jag. Du har fina bilder så de kommer att komma fram ändå. I vissa fall har jag själv tänkt att skaffa en sk. lathund, en mapphållare med plastfickor som man kan ställa och som folk kan bläddra i. Eller varför inte ställa ut i bank, eller kontorsfönster eller dylikt.
Dina bilder förtjänar att ställas ut.....

Lycka till
Svar från alf109 2014-11-02 23:08
Egentligen så ställer jag ju redan ut, på nätet. ses säkert av många fler än i ett fönster bland en miljon andra fönster. :)
-affe
Att göra utställningar och fotoböcker är nästan det enda sättet att bli etablerad på idag, trots allt som finns på internet.

Det är antagligen bara de största namnen som går plus på sina projekt. Andra finansierar det genom stipendier, fotouppdrag eller privata pengar. Några möjligheter till gratis eller tom betalda utställningar finns dock. Exempelvis länsmuseerna eller kommunala konsthallar. Sen kan man ha tur att få med en bildserie på Fotografiskas höstsalong.

Jag tror att det kan vara stiumulerande att jobba i projekt. Och slutpunkten på ett projekt är oftast en utställning och en fotobok. Med ett väldefinierat projekt blir det lättare att söka stipendier.