Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Natten är mitt rätta element och lite tyckande.

Natten är mitt rätta element, och nu kommer den mörka årstiden. De flesta kanske gillar ljusa nätter och varma dagar, inte jag. Visst är det fint med sommaren men jag saknar nätterna. På sydligare breddgrader är det ju natt även på sommaren, men inte här.

Fotografera betyder ju att skriva med ljus, men jag gillar bättre att skriva med mörkret. Nu krävs en del ljus även på natten om det skall bli några bilder givetvis. Men jag säger som Brassaï: Natten visar inte något som det är, natten föreslår. Nattens ljus i staden ger oändliga tolkningsmöjligheter just eftersom det inte visar hur det är, utan just föreslår.

En vacker tanke som jag tycker det ligger en del sanning i, just att bilden döljer realiteten sätter igång fantasin. Åtminstone funkar det så för mig. Hur som helst startar min mer intensiva fotoperiod nu och sträcker sig fram till början av april.

En annan sak som jag tycker blir tydligare ju mer jag tittar är att det analoga svartvita har ett lite annat uttryck än det digitala. Jag läser till exempel LFI som ofta visar upp bilder från tidigare fotografiska storheter tillsammans med nya och det blir ganska uppenbart att de äldre bilderna har en mjukare gråskala som regel. Det verkar som om det finns nästan ett oändligt antal nyanser mellan till exempel svart och nästan svart eller vitt och nästan vitt. Dessutom kan bilderna vara utan knivskärpa utan att upplevas som oskarpa, det finns ofta en behaglig följsamhet i såväl gråskala som skärpa tycker jag.

Nu vet jag att många inte tycker som mig när det gäller detta, men som sagt det är min verklighet. Det skulle vara intressant om man gjorde en vetenskaplig jämförelse hur många olika nyanser som de olika teknikerna kunde visa mellan svart och vitt. Det viktigaste är kanske inte hur många stegs dynamik man kan återge, utan hur återgivningen ser ut mellan de olika stegen? Kan det vara så att filmens mer slumpmässiga sätt att bygga upp bilden även stämmer bättre överens om hur ögat fungerar. Våra tappar och stavar är ju inte ordnade i exakta rader med exakta egenskaper skulle jag tro. Nog om detta, kanske skapar detta en del debatt men i slutändan kokar det nog ned till att det är upp till var och en att avgöra vad man tycker funkar bäst.

Annars tittade jag just på Agenda där vår statsminister fick visa hur mycket muskler han hade när han svarade, eller snarare lät bli att svara, på frågan om han tänkte ta upp NSA:s spioneri mot Sverige med den store mannen från väster. Som förväntat lär knappast musklerna utgöra något direkt problem att rymmas i kostymen. Jag blir så trött på detta krypande, givetvis skiter USA:s ledning i vad vi tycker, men det skulle framstå som smakfullt om man åtminstone kostade på sig rättigheten att visa att man inte tycker att det är ok att det bedrivs spioneri mot såväl Svenskar i gemen som våra ledare och företag.

Sedan snackade man om Rut avdrag för läxläsning, alltså den skattesubvention som de som har råd och bor i rätt kommun kan utnyttja för att deras barn skall få ytterligare fördelar i skolan. Vore det inte smartare att satsa dessa pengar på dem som verkligen behöver det, alltså de som kommer från hem utan studietradition och de som har det svårast att hänga med? Konstigt att det skall ges allmosor till dem som faktiskt har råd, allmosor som indirekt får betalas genom försämringar eller brist på förbättringar för det stora flertalet. Känns lite bakvänd Robin Hood på något sätt. 

Slutligen diskuterades 5:2 dieten, där den alltid lika pompöse men numera rätt trötte Rössner var med och uttalade sig. Sammanfattningsvis menade han att det inte spelar någon roll eftersom folk i alla fall inte gör som de blir tillsagda när det gäller detta med övervikt. Så kan man ju alltid resonera, inget spelar någon roll eftersom ingen ändå gör som de blir tillsagda.

Inlagt 2013-09-03 01:57 | Läst 1720 ggr. | Permalink

"Hej Alf. Jag har för mig att du för något år sedan, eller så, beskrev hur du gör med dina nattfotograferingar, rent tekniskt. Kan nu inte hitta det och jag skulle så gärna vilja ge mig ut i höstnatten och pröva lite långa exponeringar. Skulle du kunna beskriva det igen, i blogg eller i ett privat meddelande till mig? De filmer jag för tillfället har hemma är: Fp4, Hp5 och Efke 25 och framkallare är D76 och Rodinal. /Niklas"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag håller med dig när det gäller det där med film vs digitalt. Film ger ett mjukare uttryck, tycker jag. Och det gäller inte bara svartvitt. Det är likadant med färg. Det skriker inte i ögat på mig på samma sätt som en digital bild.
Svar från alf109 2013-09-03 15:01
Tack ska du ha Thomas, leve den lilla skillnaden som man brukar säga. :)
-affe
62174 2013-09-04 00:49
"Mjukare intryck" ???
Thomas, känner du till programmet Photoshop ;-)

Eventuellt skrik i ögat ligger inte i teknologin som sådan utan i en okunnig bildbehandlares misshandel av det digitala originalet. OK, det kan ta ett antal timmar att lära sig Photoshop. 40 timmar - typ men kan ge högskolepoäng i Jönköping. Och mycket bättre kopior/utskrifter än vad du någonsin tidigare kunde uppnå i ditt kemiska mörkrum. Jag har provat båda metoderna under 40 resp. 20 år. När Gunnar Smoliansky och Anders Petersen använder digitala tjänster för sina utställningsbilder kan det väl knappast bero på att dessa tjänster ger ett undemåligt resultat jämfört med den kemiska metoden? Den senare finns ju ännu en tid att tillgå hos t.ex. Förstoringsateljén, nära Globen.
N Thomas Meldert 2013-09-04 06:41
De kemiska metoderna inom fotografi är alldeles för tidsödande för dagens namnkunniga fotografer. Dessutom vill de hellre fotografera än att bildbehandla, vare sig det är kemiskt eller digitalt. Det finns ju folk som älskar att sitta vid en dator och bildbehandla.
Filmen får ett mjukare uttryck redan vid exponeringen. Det ligger i filmens natur från början. Jag skärper aldrig mina digitala bilder numera men jag ser ändå en skillnad mot bilderna jag skapar i mörkrummet. Jag delar Alfs åsikt och hoppas att du respekterar den.
Jag håller med dig när det gäller det svartvita. Det analoga har en skarp mjukhet som det digitala saknar. Synd, och det skulle ju kunna få va ett steg i den digitala utveckligen. För jag kommer aldrig att gå tillbaka till det kemiska, hur fint det än är... //Peter
Svar från alf109 2013-09-03 15:02
Jo det finns någon sorts svårdefinierbar skillnad, tack ska du ha Peter.
-affe
Hej,
Den svartvita nattbilden innehåller också mycket tradition av gamla bilder. Den känslan är behaglig, men frågan är vad ungdomen tycker.
Sedan hjälper det mycket att du har förmågan att finna form och ljus i natten. Ibland med flera frågetecken, som gör att man stannar i bilden.
Lycka till i natten
Bob
Svar från alf109 2013-09-03 15:05
Tack ska du ha Bob.
Min erfarenhet säger mig att det gillas (eller ogillas) ungefär i samma utsträckning oavsett generation av betraktare. Däremot behöver bilder ofta vara ganska "slagkraftiga" för att nå fram i nätetets snabba rytm tror jag.
-affe
Röstar man på ett högerparti som "Det nya arbetarpartiet" så kan man ju inte förvänta sig annat en högerpolitik, oavsett det vilseledande namnet. Fina bilder, men det hänger mer på bildmakaren än på om det är digitalt eller analogt fångat, Lev väl,LO
Svar från alf109 2013-09-03 15:06
Tack ska du ha LO.
I en demokrati har man ju det styre man förtjänar skulle man kunna säga. ;)
-affe
Om du någonsin sätter ihop en bok med dina nattbilder köper jag den. Och lägger högs upp på bordet i vardagsrummet.
Kanske har du redan gjort det?

Vad gäller tyckanden.....jag är så opålitlig med det :)
Kan egentligen inte se att nuvarande regring skiljer sig så mycket i sakpolitiken.
Alla ligger i mitten numera.
Inte heller tyckte jag det var bättre och rättvisare förr.
Inte heller tänker jag hålla på någon sida i tron att den ena sidan är mera än den andra.
Jag tror man lurar sig själv med att diskutera i höger vänster skala.
Man bara spär på myter och färdigjorda uppfattningar.
Du ser...Jag är hopplös.
Fast sådant därna prat passar mig bättre när man träffas irl.
Men som sagt en bok med dina bilder.Det skulle vara kul!
Svar från alf109 2013-09-03 19:07
Jag har en bok på blurb:
http://www.blurb.com/search/site_search?search=alf+johansson
den billigare har lite större bilder och är lite skarpare eftersom den är på ett blankt papper. Den lite dyrare är med hårda pärmar och tryckt på deras fina matta papper, jag gillar den bäst men det är en smaksak.

När det gäller det politiska så ligger alla som du säger i mitten och slåss om ungefär samma väljare, vilket gör det hela ganska trist tycker jag. Men jag är av den uppfattningen att våra gemensamma pengar, alltså skatterna, borde användas där de största behoven finns i första hand.

-affe

Ps jag är uppvuxen i Vallentuna föresten, bodde där fram till 1987 :)
Annelie Worgard 2013-09-04 10:49
Nu är den beställd. Var i Vallentuna bodde du? Har bott här sen 1990 så vi missade precis varandra :)
Vi bor en bit utanför och mitt inne i skogen fast då och då åker jag till Vallentuna
Svar från alf109 2013-09-05 02:10
Kul, hoppas du kommer att tycka om boken.
Först bodde jag i Ormsta på Västgötavägen 3 i min barndom,
1969 flyttade vi till Norrgården 14, sedan 1984 flyttade jag till min första egna lägenhet i Kragstalund på Tallåsvägen 118 (har jag för mig). 1987 flyttade jag hit till söder där jag bor nu.
-affe
Hej Alf.

Jag har för mig att du för något år sedan, eller så, beskrev hur du gör med dina nattfotograferingar, rent tekniskt. Kan nu inte hitta det och jag skulle så gärna vilja ge mig ut i höstnatten och pröva lite långa exponeringar. Skulle du kunna beskriva det igen, i blogg eller i ett privat meddelande till mig?

De filmer jag för tillfället har hemma är: Fp4, Hp5 och Efke 25 och framkallare är D76 och Rodinal.

/Niklas
Svar från alf109 2013-09-06 18:03
Tack ska du ha Niklas.
Jag kan skriva en blogg om det, så det dyker upp i snar framtid. :)
-affe