Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Månljus, dimma och svartvit konvertering.

När det gäller att göra bilder svartvita har jag länge använt mig av några olika plugins. En av favoriterna vid sidan av Silver Efex var tidigare Macphun Tonality Pro, men den finns tyvärr inte längre.

Nu testar jag DxO Filmpack 7 som är ett lite annorlunda program. Silver Efex är ju som alla vet ett program som är gjort för att man skall kunna jobba med sina filer med selektiva markeringar och en mängd effekter utöver alla ”vanliga” inställningar när det gäller ljus och kontrast osv.

DxO Filmpack däremot är mer en renodlad konverterare för att emulera olika filmer och tidstypiska stilar (inklusive för tiden aktuella filmer) och den gör detta mycket bra och mer exakt än Silver Efex som ju också innehåller möjlighet att välja olika filmer när man konverterar.

Man kan givetvis skruva en hel del även o Filmpack för att finjustera och få konverteringen som man vill ha den, men den är som sagt inriktad på just konvertering till att emulera olika filmer, både färg och svartvita.

Bilden som föreställer Cementa Liljeholmen tog jag ca klockan fyra i morse, det var fullmåne och dimman drev in. Jag plåtade som alltid i raw-format med min Nikon Z6 II och bilden är tagen på f/2,5 med min Z 35/1,8 S på iso 9000. I Lighroom justerade jag färgbilden och brusreducerade den försiktigt innan jag öppnade den i Filmpack 7 där jag konverterade till TriX som jag sedan justerade för att få ljus och kontraster att se ut som jag vill ha dem.

Inlagt 2024-09-18 07:29 | Läst 272 ggr. | Permalink

"Fin bild och sv/v-konvertering, Alf! Du har lyckats få till ett bra tryck i svärtan, utan att bilden blivit alltför hård i kontrasten."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fin bild och sv/v-konvertering, Alf! Du har lyckats få till ett bra tryck i svärtan, utan att bilden blivit alltför hård i kontrasten.