Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Gräv där du står.

Gräv där du står är ett talesätt som kan rymma en viss sanning. I korthet menas det väl att man inte behöver söka nya vare sig fysiska eller mentala miljöer för att hitta sina bilder. Ett annat råd jag fått för länge sedan är att fotografera det som intresserar mig och strunta i resten.

Egentligen är det lite samma sak och jag tror att det är lätt hänt att vi faller i fällan att tro att det skall bli bättre bilder om vi söker oss till andra platser eller att det blir ”bättre” om jag försöker anpassa mina bilder till vad andra anser är bra osv.

För mig är det ofta ensamma nattbilder från staden som jag identifierar mig med, dessa två bilder är dessutom tagna endast 100 meter ifrån varandra.

Slutligen, Sune Jonsson uttryckte det mycket fint när han skrev: ”God fotografi blir alltid till i den enkla punkt, där man själv står som människa.” Ett citat som är väl värt att betänka.

Inlagt 2024-09-11 07:11 | Läst 373 ggr. | Permalink

"Kurt Bergengren skrev om det här att åka till exotiska platser för att fota i en miljö och kultur som vi inte förstår, det blir ofta bara kolorerarde och ytliga vykort! För det är svårare att fota hemmavid! Det är nog därför man ofta reser iväg för att fota! Ofta sa jag inte jämt, för det finns såklart undantag som kan resa iväg och komma hem med något intressant! Men som sagt, undantag! /B"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kurt Bergengren skrev om det här att åka till exotiska platser för att fota i en miljö och kultur som vi inte förstår, det blir ofta bara kolorerarde och ytliga vykort!
För det är svårare att fota hemmavid! Det är nog därför man ofta reser iväg för att fota! Ofta sa jag inte jämt, för det finns såklart undantag som kan resa iväg och komma hem med något intressant! Men som sagt, undantag!
/B
Chasid 2024-09-11 07:44
Att resa iväg och ändå komma hem med något intressant kräver ett tränat öga och en djup förståelse för den mänskliga erfarenheten, något som inte alla resenärer lyckas med. Men när någon verkligen lyckas, då blir bilden något mer än ett vykort. Den blir ett fönster in i en annan värld, där både fotograf och betraktare får ta del av något genuint och äkta.
/Mikael
per-erik åström 2024-09-11 08:15
”Ett tränat öga och en djup förståelse för den mänskliga erfarenheten”. Exakt så Mikael.
Allt gott/per-erik
Svar från alf109 2024-09-11 18:45
Tack ska du ha Bengan, jo det blir en del vykort och många "turistbilder" av elände. Visst finns lysande undantag som sagt.
/Affe
Tänkvärt, jag håller själv på att jobba på en text med ungefär samma innebörd.
/Mikael
Svar från alf109 2024-09-11 18:46
Jo det är ett spännande ämne.
/Affe
Alf
Mikael och Per-Erik uttrycker klart vad du redan vet
ett tränat öga och mänsklighet
finns det mer att säga
/inger
Svar från alf109 2024-09-11 18:53
Visst är det avgörande om man skall ut i världen och göra reportage om elände och annat, men det var inte det mitt inlägg handlar om. Deras kommentarer var nog mer ett svar till Bengans kommentar.
/Affe
morgondotter 2024-09-12 12:20
jag tycker det är vad citatet du avslutar med
handlar om
/inger
Jo, det är bra med miljöer man känner väl. Men också att skaka om hjärnan lite genom att ge sig av en sväng då och då. Det behöver inte vara långt. Just nu sitter jag på tåget hem efter att ha cyklat en vecka och 70 mil tillsammans med en god vän och fotograf. Det viktiga där var att vi inte hade så mycket annat att göra än att kolla in miljöer, snacka med folk man möter och ta deras porträtt. Att resa bort handlar för mig ofta om att skapa den tiden, borta från distraktion.
Svar från alf109 2024-09-11 22:35
Jo visst skapar det ofta ny inspiration med nya miljöer, och om det är som du beskriver att komma bort för att få tid och ta sig ur gamla hjulspår är det givetvis bara bra. Det jag menade är inte att man inte skall plåta när man inte är på hemmaplan eller i nya situationer, men ibland kan man komma vidare genom att röra sig i det hemtama och försöka jobba mot den "hemmablindhet" de flesta av oss drabbas av både när det gäller fysisk och social miljö. Det som är exotiskt för någon annan kan ju vara min hemmamiljö och tvärt om, men tillfälliga miljöombyten är säkert nyttiga för de flesta av oss.
/Affe
MattiasL 2024-09-12 00:31
Absolut, är på det stora med på noterna. Och just hemmablindheten är något jag kämpar lite med. När jag var nykomling där jag bor, plåtade jag som sjutton. Nu går det mycket segare. Jag tar din text som en uppmaning att sätta fart därhemma. Förhoppningsvis blir det återuppväckta bildtagandet något som följer med från cykelsadeln.