Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Gatuporträtt.

Jag har nog aldrig varit någon gatufotograf i bemärkelsen att fotografera okända människor nära utan att ha någon forma av överenskommelse med dem. Jag tar en del bilder där människorna mer ingår som statister i gatubilden, men då fungerar de inte som individer i bilden på samma sätt utan mer som anonyma komponenter för att utgöra en del av helheten.

När jag fotograferar nära vill jag helst bygga bilden på någon form av relation, oavsett hur flyktig, med personen jag fotograferar. Jag har alltid haft lite svårt för detta med att köra upp kameran i ansiktet på folk utan att ha någon form av ”överenskommelse” med dem jag fotograferar. Detta betyder givetvis inte att man behöver snacka med folk alla gånger, en blick av samförstånd kan räcka.

Men att plåta människor nära mot deras uppenbara vilja, eller för att man tycker att de ser udda eller kul ut är inte min pryl.

Jag ser en del sådana bilder på exempelvis kraftigt överviktiga personer där det är uppenbart att fotografen tagit bilden bara därför. Den typen av fotografi tycker jag är oförskämd, att boosta sitt ego genom att kliva på andra har jag aldrig tyckt är acceptabelt.

Gatumusikern fotograferade jag i samförstånd när han stod och spelade i Brunkebergstunneln 2011, han var fantastisk och det var också därför jag ville ha en bild av honom. Nestor som jag också fotograferade 2011 här vid Hornstull hade jag pratat med många gånger, en Hornstullsprofil som inte finns med oss längre.

Inlagt 2024-07-20 05:26 | Läst 476 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Båda bilderna gillar jag skarpt!
//Stephen
Svar från alf109 2024-07-20 06:06
Tack ska du ha Stephen.
/Affe
Bra bilder, Alf!
Och ett intressant ämne att reflektera över.
Att fotografera människor på gatorna är betydelsefullt antingen under ett "äkta" möte eller där de används som en del i kompositionen.
Personligen föredrar jag samtalet, mötet.
Svar från alf109 2024-07-20 10:45
Tack ska du ha Dan.
/Affe
Man kan få uppfattningen när man läser din text att man antingen gör som du eller så kör man upp kameror i ansiktet på feta och udda människor – även om de protesterar. Jag känner inte nån gatufotograf – och jag känner en del – som fotar på det sistnämnda sättet. Tycker att det är lite trist att gatufoto beskrivs på det sättet – människor som tycker att gatufoto är suspekt till att börja med får vatten på sin kvarn även om det inte överensstämmer med verkligheten.

Mvh
Fredrik
Svar från alf109 2024-07-20 11:04
Tvärt emot hur du uppfattar det jag skriver så kan jag knappast vara tydligare med att detta är mina personliga synpunkter. Jag skall vara extra tydlig: För mig får du ta precis vilka bilder du vill oavsett vad jag tycker på samma sätt som jag antar att du kan acceptera andras åsikter oavsett vad du själv tycker.
/Affe
Frekeman 2024-07-20 12:10
Jag förstår mycket väl att det är dina personliga åsikter och synpunkter. Och respekterar givetvis din rätt till dem. Men det betyder ju inte att jag håller med.
Fina porträtt, speciellt det på Nestor. Den blicken säger mycket.
/Torbjörn
Svar från alf109 2024-07-20 11:05
Tack ska du ha Torbjörn.
/Affe
Gatufoto för mig är väldigt nära dokumentärfotografi. Staden, folket trender humor tragik händelse gatuporträtt kontraster upptäcka förändringar i samhället, snygga färgkombinationer. Försök att berätta, där bilden får tala,eller med en kort text. Väcka funderingar,folk i olika miljöer kvinnor män barn som rör sig i sin miljö utan att vara regiserade.Att berätta med en ärlig bild.
.Om jag hade tagit bilden på gatumusikern i Brunkebergstunneln hade jag tagit bilden utan mannens vetskap och absolut med mer miljö kanske väntat till någon passerade utan att lägga märke till honom eller stannat och lyssnat på honom.
Svar från alf109 2024-07-20 11:17
Du vet att jag gillar dina bilder, alltid tagna med respekt och omtanke.
/Affe
bassa 2024-07-20 11:26
Jag ville bara svara med att vi fotograferar tänker på olika sätt. Dålig gatufotografi utan en enda tanke,finns det gott om, men även regiserade bilder, där tllfrågade personer på stan poserar likt Kungsträdgården när körsbärsblommorna blommar. Du vet också att jag verkligen gillar dina bilder. Så länge har vi känt varandra.
Svar från alf109 2024-07-20 11:38
Så är det Bengt. Ut med kameran i det fina vädret nu. 🙂
/Affe
bassa 2024-07-20 11:50
Som alltid.