Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Dödsryckningar i världens största lekstuga?

Undrar vart EMU kommer att ta vägen, nu Grekland sedan Italien, Spanien,,,,. Funderar också över hur man kunde vara så korkad när man släppte in länder med helt olika ekonomier och funktionssätt i en monetär union?

Det ligger ju liksom i sakens natur att det krävs en homogenisering av ekonomier om man skall ingå i en ekonomisk union. Ekonomiskt sett har vi ett syd- och ett nord-Europa (inte ett strikt geografiskt syd och nord) som funkar på två helt olika sätt där Grekland utgör den ena extremen och Tyskland den andra och en massa länder utefter hela skalan.

Hur ekonomin funkar i Tyskland vet de flesta Svenskar eftersom det funkar ganska snarlikt här, de sydliga delarna med Grekland i spetsen funkar helt annorlunda. I Tyskland liksom i Sverige har vi ett ganska stort förtroende (trots allt) för politiker och institutioner och litar på att skattepengar går till ungefär rätt saker. Vi tvistar om nivåer och vad som skall betalas via skattsedeln, men i stort sett accepterar vi de parlamentariska besluten, missnöje visas främst på valdagen.

I Grekland som exempel finns ett djupt misstroende mot skatter och andra offentliga avgifter då de av tradition ofta gått rakt ner i fickan på korrumperade politiker och andra som kunnat sko sig, då saknas givetvis såväl viljan som förtroendet för offentliga system och ytterst vill man inte betala skatt som man ser som mer eller mindre stöld av sina egna medel.

Ekonomier där det mesta sköts av skattefinansierad offentlig verksamhet ställs mot ekonomier där det mesta sköts om inte i förtroende mellan gemene man, så åtminstone privat ansikte mot ansikte. Europa är inget optimalt valutaområde (för att uttrycka det snällt) som ekonomer brukar säga.

Till detta kommer att ekonomierna i sig är väldigt olika och olika stora, de forna öststaterna till exempel har knappt några ekonomier alls många av dem och Europa innefattar allt från high tech samhällen till mer eller mindre självhushållande agrara samhällen. Allt detta är ju knappast någon nyhet, speciellt inte för dem som har betalt för att kunna just detta.

Det sista man normalt gör i ett nations-/unions-bygge är att införa en gemensam valuta och penningpolitik. Det finns flera skäl till detta, men ett ganska tungt vägande är att alla inom en union måste se det som självklart att lyfta varandra till jämförbara nivåer och att leva efter samma ekonomiska spelregler. Eller med andra ord, de rika länderna måste vara beredda att ge upp tillräckligt mycket av sitt välstånd så att de fattigare lyfts till liknande nivå som de själva och de ekonomiskt svagare länderna måste inordna sig efter samma ekonomiska spelregler som de rikare.

Finns det någon som någonsin trott och tror att Europa av idag fungerar på det sättet, eller att det kommer att göra det under överskådlig framtid? Lycka till i så fall!

Inlagt 2015-06-28 19:32 | Läst 1770 ggr. | Permalink

"Skillnaderna finns ju där precis om Alf säger. Dessutom lite olika religioner, olika språk och olika alfabeten. Redan på EG-tiden hade brittiska tidningen The Economist en sammanställning av hur medlemsländernas befolkningar såg på EG. Kanonbra tyckte italienarna som levde upp till drygt 40% av bestämmelserna. Inget vidare tyckte danskarna som levde upp till 93%. Kan f ö rekommendera Richard Swartz i DN om man vill ha koll på varför det blir som det blir. Hans analys av Grekland kom ett par tre år innan andras. Hans grundprognos var att grekerna inte skulle acceptera att realförhandla innan det var för sent. Det är väl ungefär där läget är nu, 15 sekunder i 12. Krim? För ryssarna att acceptera Krim som annat än egentligen ryskt (och att kunna bli Natobas) var en "contradictio in adiecto", alltså en otänkbar självmotsägelse. Det borde Bildt ha fattat."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Å så e det politik inblandat också! Grekland fick bla under ett antal år låna stora pengar efter andra världskriget för att skaffa ett bra försvar mot fienden i öster! För Grekland va ju med på vår sida!
Och lånar ut pengar gör många vapenländer gärna, bara dom köper landets vapen!

Men nå'n gång vill man ju ha tillbaka pengar man lånat ut!
När man lånar ut, så kollar man inte riktigt vart pengarna tar vägen, det sköts ju inom det land man lånar ut till, och i vissa länder så fylls många fickor på sidan om det hela!
Så vid återbetalning så finns det inte så mycket val, man kräver dom grupper man har litet koll på,
och dom som man kan kräva pengar av, via skatter, moms, uppsägningar osv!
De blir gemene man liksom!
De stora gränslösa affärsgrabbarna, dom kommer man såklart inte åt nu heller!
/B
Svar från alf109 2015-06-28 20:07
Visst är det så, det är alltid folket som får ta stryk oavsett vilka som ställt till röran. I Greklandsfallet är det ju också en och annan bankir, i huvudsak Tyska sådana, som tjänat och tjänar en ordentlig hacka på att åderlåta Grekerna.
-affe
Skillnaderna finns ju där precis om Alf säger. Dessutom lite olika religioner, olika språk och olika alfabeten. Redan på EG-tiden hade brittiska tidningen The Economist en sammanställning av hur medlemsländernas befolkningar såg på EG. Kanonbra tyckte italienarna som levde upp till drygt 40% av bestämmelserna. Inget vidare tyckte danskarna som levde upp till 93%.

Kan f ö rekommendera Richard Swartz i DN om man vill ha koll på varför det blir som det blir. Hans analys av Grekland kom ett par tre år innan andras. Hans grundprognos var att grekerna inte skulle acceptera att realförhandla innan det var för sent. Det är väl ungefär där läget är nu, 15 sekunder i 12. Krim? För ryssarna att acceptera Krim som annat än egentligen ryskt (och att kunna bli Natobas) var en "contradictio in adiecto", alltså en otänkbar självmotsägelse. Det borde Bildt ha fattat.
Svar från alf109 2015-06-28 23:07
Jo det finns ganska mycket som det sällan snackas om eller som ges lite konstiga perspektiv. Jag gillar givetvis inte ryssarnas upptrappning, men man verkar missa att halva jordklotet övar krig mot just ryssarna alldeles vid deras gränser, senast nu med Sverige som bas. Sett ur det perspektivet kan man kanske se problemen lite mer nyanserat, om man nu vill förstås. :)
-affe