Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Det är lätt att manipulera och sprida rykten

Bara genom att välja utsnitt och när vi trycker på avtryckaren kan vi skapa en historia med våra bilder, en historia som inte behöver ha så mycket med verkligheten att göra. Den här bilden till exempel kan uppfattas som att någon följer eller spionerar på kvinnan i portalen. Verkligheten var inte speciellt dramatisk, i själva verket är kvinna på väg mot mannen som stått och väntat när hon fotograferat i gränden.

Det kan lätt bli fel om man drar för snabba slutsatser från bilder, i detta fall är det ganska harmlöst och ofta använder vi ju den här typen av knep för att förstärka våra bilder. Men när vi tittar på bilder, speciellt journalistiska sådana, kan det vara bra att ha i bakhuvudet att det kan finnas någon som vill påverka oss i någon riktning med bilderna.

Ett par sentida exempel är romerna och lyxbilen som florerat på facebook, eller de uthängda i samband med våldtäkten på finlandsfärjan. I det senare fallet är inte bara bilden helt fel, den kommer från England och anknyter till en helt annan händelse, men det allvarligare är att vi dömer folk ohörda och utan rättegång.

Någon skriver något på facebook, helt plötsligt är det en sanning och lavinen rullar på. Visst tycker jag att man kan hänga ut grova brottslingar, men inte innan någon hört bägge sidor och det finns en giltig dom. Det enda vi med säkerhet vet när något dyker upp på facebook är att någon publicerat det, vi vet inget om sanningshalten eller syftet bakom publiceringen. Därför är jag väldigt restriktiv med vad jag delar, om någon blivit uthängd så är det nästan omöjligt att backa bandet oavsett hur fel den ursprungliga uthängningen var.

Inlagt 2015-02-10 00:53 | Läst 997 ggr. | Permalink

"Intressant och viktigt resonemang! Bilden du valt som exempel är perfekt, mycket lätt att tro att det är en kvinna som förföljs, innan jag läser din förklaring. Inlägget skulle jag kunna använda vid källkritiska övningar i mina historiekurser! Yvonne"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Affe Nattsuddare som jag är av vana, läste jag din blogg, och man ska nog vara på sin vakt, när det gäller det stora utbudet av bilder.. Tyvärr ,måste jag visa i min blogg, bilder som är sanna, och som gör mig orolig. Vad kommer ondskan och hatet från?
/ Ha det bra Affe.
/ Bengt
Svar från alf109 2015-02-10 20:52
Såg dina bilder, förskräckligt...
-affe
Bra talat, Alf. Det gäller att vara på sin vakt. Folk använder bilder på ett vinklat sätt för att påverka andras åsikter i egen riktning. Tyvärr är vi fortfarande fast i det gamla tänkandet om att "en bild aldrig ljuger".
Svar från alf109 2015-02-10 20:52
Tack ska du ha Johan.
-affe
Utom rimligt tvivel, eller bortom rimligt tvivel står det i lagen.
Svar från alf109 2015-02-10 20:53
Jo, på nätet har man snarare återupplivat de medeltida häxprocesserna. :)
-affe
Intressant och viktigt resonemang! Bilden du valt som exempel är perfekt, mycket lätt att tro att det är en kvinna som förföljs, innan jag läser din förklaring. Inlägget skulle jag kunna använda vid källkritiska övningar i mina historiekurser! Yvonne
Svar från alf109 2015-02-10 20:54
Tack ska du ha Yvonne.
Du får gärna använda allt jag publicerar på bloggen om du kan ha någon nytta av det någon gång.
-affe
yka 2015-02-10 21:15
Tackar! Yvonne