Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Den nödvändiga bildbehandlingen

Att förmedla någon sorts känsla, det är det de flesta av oss vill göra när vi lägger upp bilder antar jag. Jag tycker dock att det är ganska vanligt att man inte ”ens” gör en elementär bildbehandling, fixar kontrast, färger och en så enkel sak som att räta upp bilder som är sneda.

Kameran kommer aldrig att återge något som vi såg det och för att hamna så nära som möjligt måste vi bildbehandla. Rakt ut ur kameran är nästan aldrig bra, och ganska sällan är det ens ”rakt ut ur kameran” utan man har i stället för att justera bilden själv valt att kamerafabrikantens tekniker får göra justeringarna i kameran efter deras smak och på det spektrum av bilder de valt. Visst kan detta funka ibland, men så fort vi har en mer speciell bildsituation blir det sällan bra.

För att åskådliggöra har jag tagit en bild av en helt fantastisk solnedgång, en sådan som man ser ganska sällan. Nu kommer en del givetvis, eftersom de är vana att titta på bilder efter hur kameran presenterar dem, att mena att den sista bilden är överdriven och ”fel” på olika sätt. Men för mig som faktiskt var där är det den bilden som kommer närmast upplevelsen som jag mins den och hur det såg ut. I verkligheten var färgerna och ljuset ännu mer spektakulära, jag lovar.


Rakt ut ur kameran som det brukar kallas

 
Justerad i Lightroom

 
En HDR som börjar likna någonting 

Inlagt 2014-10-25 16:43 | Läst 1628 ggr. | Permalink

"Ett mycket intressant inlägg detta. Ingen bild är fel. Det intressanta är ju att få uppleva hur fotografen upplevde det. Fotografens känslor inför motivet. Och man kan uppleva saker helt olika. Olika människor. Olika dagar. I olika skeden av livet. Och så vidare. I och med att kameran är en apparat så vill en del tro att det finns ett objektivt sätt att se. Inget kan vara mer fel. Ingen ser och upplever likadant. Det är den kunniga fotografen tolkning som är intressant."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det är inte så att du har blivit förälskad Affe. Då kan en enkel veckad blå Terylenekjol på en ung kvinna uppfattas som vore det ett lysande mästerverk av Dior. Jag har varit med om detta.
Nej jag tror dig. Det såg nog ut som du beskriver.
Visst är väl det märkligt att en solnedgång ses av oss småviktiga som något naivt, som över huvud taget är bortkastad tid att ta en bild på. Trots att ljusets skiftningar är det vi älskar som fotografer.. Jag tror man ändrar sig den dagen man får besked om att det är sista gången du ser en solnedgång. Nu gillar ju du tystnaden och mörkret, men,kanske är det så, när solen går ner är det det samma för dig som när ridån går upp och nattens bilder träder fram.
Ha det fint

/ Bengt
Svar från alf109 2014-10-26 21:08
Man är väl romantiker. ;)
-affe
Jag tror dig och sista bilden är riktigt häftig. Det är ofta när det är häftigt som vi fotar ex solnedgångar. Synd då om kameran och inställningar samt brist på bildbehandling gör att vi inte kan visa vad vi såg....
Svar från alf109 2014-10-26 21:09
Tack ska du ha Ingela.
Tycker att man borde försöka få bort "fulstämpeln" på bildbehandling. :)
-affe
Att plåta solnedgångar är inte svårt - det är omöjligt.
Mitt avtrycksfinger kan aldrig låta bli när jag ser en extra vacker solnedgång, men efter att ha fotograferat i ett halvt sekel, har jag inte en enda gång lyckats fullt ut.
Solnedgångar kan vara så sinnfullt vackra och intrikat färgsammansatta att upplevelsen är helt överväldigande, och det är därför det inte går att hålla fast. På sätt och vis trösterikt, då det stryker under det förhållandet att det alltid sist och slutligen är verklighetens värld som gäller.
Svar från alf109 2014-10-26 21:10
Visst är det svårt, men som sagt inget hindrar att man försöker komma känslan så nära som möjligt. :)
-affe
När det är motljus och solnedgång så är faktiskt HDR riktigt effektfullt. Det har jag funderat på förut och du visar att du har samma tankar. Det stimulerar.

mvh Tommy
Svar från alf109 2014-10-26 21:12
Tack ska du ha Tommy.
Ett annat förbisett område, tror jag, är att använda HDR innan man konverterar till svartvitt för att mer få fram omfånget som man får från en svartvit film. Jag har märkt att det funkar för en del bilder som kan bli för platta annars.
-affe
Serge Ramelli är en fransk fotograf som har en kanal på YouTube. Han håller på mycket med den sortens bildbehandling och är väldigt duktig på det han gör, tycker jag.

https://www.youtube.com/user/cmoeu
Svar från alf109 2014-10-26 21:13
Var inne och kikade lite, och han verkar veta vad han gör. Själv är jag lite latare och använder pluggarna från NIK i stället. :)
-affe
Många fotografer hade valt ett avtonat gråfilter i denna typ av motiv, men det funkar bara om horisonten är mer eller mindre fri. HDR är nödvändigt här. Eftersom det finns rörelse i bilden har du plockat tre exponeringar ur en råfil. HDR tenderar att rendera brus om man tonmappar det minsta för mycket, men inte i denna bil. Helt rätt jobbat enlig min mening.
Svar från alf109 2014-10-26 21:16
Jo det finns ju en del "naturliga" knep att ta till om man vill. Nu brukar jag sällan gå omkring med olika filter, jag äger inte ens något. Och då DO i nyare digitalkameror är så bra går det att göra det mesta efteråt i bildbehandlingen, men man behöver ju inte köra tone mapping om man inte vill.
-affe
Jäkligt snyggt "reportage" här av samma bild men så olika utseenden Alf !
:)
Alla har sin egen fina karaktär, första inte alls tokigt det blir ju en silhuettbild
av fin rang, nr. 2 läcker med alla detaljerna man nu ser i byggnaderna m.m
och sista en fin efterbehandling som lyfter bilden ännu mera och blir en vinnare
i nästa fototävling du deltager i.
mvh/Dieter
Svar från alf109 2014-10-26 21:17
Tack ska du ha Doeter.
Det var en helt fantastisk solnedgång så den tredje bilden är den som överensstämmer bäst med hur det såg ut.
-affe
Ett mycket intressant inlägg detta. Ingen bild är fel. Det intressanta är ju att få uppleva hur fotografen upplevde det. Fotografens känslor inför motivet. Och man kan uppleva saker helt olika. Olika människor. Olika dagar. I olika skeden av livet. Och så vidare. I och med att kameran är en apparat så vill en del tro att det finns ett objektivt sätt att se. Inget kan vara mer fel. Ingen ser och upplever likadant. Det är den kunniga fotografen tolkning som är intressant.
Svar från alf109 2014-10-26 21:17
Tack ska du ha Mats.
-affe