Advertisement
Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Den lilla orten: snart ett minne blott?

Jag flanerade runt med mina hundar och kamera en hel del när jag var hos mina föräldrar i Åmotfors. Det blev många bilder genom åren, Åmotfors ligger naturskönt omgivet av sjöar i västra Värmland.

Det är tråkigt att alla dessa små orter, en sorts ur-Sverige om man så vill, inte anses värda att satsa på i dagens jakt efter vinstmaximering i alla lägen. Jag tror tyvärr att en stor del av vår identitet och vårt kulturarv är på väg att försvinna i och med landsbygdens utarmning.

Inlagt 2015-05-24 23:53 | Läst 1224 ggr. | Permalink

"För varje ny generation ligger det gamla allt längre bort i tidens dunkla töcken, när traditioner, minnen och muntliga berättelser tonar bort. Och det kan var lättare att känna främlingskap i det urbana samhället för många. Men beror det på platsen , eller på tiden och åren?"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fina bilder med känsla! Har fö varit i Åmotsfors på tj-resa en gång..../ Björn T
Svar från alf109 2015-05-25 19:27
Tack ska du ha Björn.
-affe
Numera skall ju alla tydligen bo i storstäderna , vilka förtätas så att man knappt känner igen sig längre.
Fina bilder.
/H-Å
Svar från alf109 2015-05-25 19:28
Så är det Hans-Åke, en tydlig utveckling som dessutom ser ut att accelerera.
-affe
Det är marknaden som styr samhället, eller för att tala i klartext, kapitalismen! Så på en liten ort på landet, med åldrande människor, en utbildning som inte passar idag, och dåliga kommunikationer, vad kan de tillföra en effektiv produktionsapparat? Trots allt tal om kultur och identitet och allt det där, så väger det ganska lätt mot billiga prylar tillverkade utomlands i stället!
Så det gäller att göra några fotopromenader för att dokumentera och minnas!
/B
Svar från alf109 2015-05-25 19:29
Visst handlar det mycket om (kvartals)kapitalismen, den driver en hel del elände som det dessutom tycks tabu att ens ta upp till diskussion utan att bli uthängd som foliehatt av de styrande. :)
-affe
För varje ny generation ligger det gamla allt längre bort i tidens dunkla töcken, när traditioner, minnen och muntliga berättelser tonar bort. Och det kan var lättare att känna främlingskap i det urbana samhället för många. Men beror det på platsen , eller på tiden och åren?
Svar från alf109 2015-05-25 19:33
Jo tiden har sin gång, givetvis. Men jag tror ändå, eller tycker mig märkt, att det finns en större anknytning till byggd och människor på mindre orter. Man lär känna varandra, här är en helt annan genomströmning livet är en konstant resa mellan boenden och människor och karriärer som inte ger denna stadga tycker jag. Sedan om man vill kalla det utveckling eller inte är en viktig fråga. Hur mycket har evolutionen ändrat oss människor på 100 år?
-affe
janolof 2015-05-25 19:45
Visst är det så. Jag har bott i en by söder om Sala i ett decennium , och det var ju helt annorlunda än storstaden. Alla kände alla. Och även att bo inne i Sala hade en del av de fördelarna.
Bildenns visar särskilt ekan och ån en tid sommar harmonisk på många sätt...
Stenen skön som får se många generationer...
Vackert kopierade bilder....
Gun-Inger
Svar från alf109 2015-05-25 19:35
Tack ska du ha Gun-Inger. :)
-affe
Lågmälda vackra bilder!
Svar från alf109 2015-05-25 21:39
Tack ska du ha Lena.
-affe