Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Bildkritik och om att klumpa ihop människor.

Tar del av debatten om bildkritik och cis män, alltså män som identifierar sig med det kön de tilldelats vid födseln. Jag var tvungen att slå upp begreppet då jag inte hade en aning om vad det betydde (så omodern är jag).

Personligen är jag emot att klumpa ihop människor beroende av kön, etnicitet, tro, icketro, om de kör med Leica, Nikon, Canon, Sony osv. och ge dem kollektiva egenskaper. Jag har levt ett tag nu och genom livet har jag kommit underfund med en sak och det är att skitstövlarna är ganska jämt fördelade oavsett kön eller eventuell grupptillhörighet och detsamma gäller för människor med hjärtat på rätta stället.

När det gäller bildkritik eller kommentarer på bloggen så har jag fått plumpa kommentarer från såväl män som kvinnor i varierande åldrar. Vad de haft för sexuell läggning vet jag inte och tror inte heller att det är på något sätt avgörande.

Men jag kan tycka att det blir en självmotsägelse om man säger sig vilja ha kritik och samtidigt går i taket om någon uttrycker sig negativt? Människor i gemen har olika sätt att uttrycka sig, speciellt på nätet där man inte sitter öga mot öga och kan få till en givande diskussion, det är värt att ha i bakhuvudet. Många nyanser går förlorade när man inte har personlig kontakt i verkliga livet. Sedan är det också så att vi alla har olika förmåga att uttrycka oss liksom att vi är såväl olika lättkränkta som olika påstridiga.

När det gäller bildkritik på nätet så tenderar det också ofta bli lite av ”en blind leder en blind”. Det man eventuellt kan ha åsikter om är ju egentligen sådant där det råder mer eller mindre koncensus och då blir det lätt tekniska frågor som exponering, raka horisonter osv. Till viss del kanske man kan tycka något om komposition? Hur som helst blir det som kallas bildkritik ofta att någon försöker ”göra om” någon annans bild till att mer likna vad han eller hon själv skulle ha tagit.

Jag brukar säga att den enda legitima kritiken är den som man ger sig själv. Enkelt uttryckt: Om jag själv är nöjd med min bild så är jag hemma, om någon annan också gillar den är det bonus.

Jag tror generellt att för mycket tänkande där man försöker på något sätt ”objektivt” mäta en subjektiv upplevelse funkar ganska dåligt. Det skulle, om de fungerade, innebära att det fanns absoluta sanningar när det gäller sådant som vad som är rätt och fel eller vad som är en bra bild och vad som inte är det. Historien visar oss att det inte är så, de flesta som tagit fotografin vidare blev hårt kritiserade när det de kom med var nytt, det samma gäller musiken.

För att utveckla sitt eget fotograferande tror jag att det mest fruktsamma är att titta på mycket bild och att fotografera mycket. Och analysera i så måtto att jag ställer mig själv frågor som: ”Vad är det som gör att jag gillar den här bilden? Och varför känns inte den här bilden ”rätt”” osv. Alltså att man förhåller sig kritisk inför sig själv och mer eller mindre struntar i vad andra tycker. Andra kan nämligen tycka helt annorlunda utan att ha vare sig rätt eller fel, vilket är det som gör att vi inte alla springer runt och tar likadana bilder. Det är lite om hur jag ser på det och som med bilder så har andra rätt att se det på sina egna sätt som kanske inte överensstämmer med mitt sätt.

Bilderna är från de två senaste nätterna, i den ena ville jag lyfta fram kontrasterna som de blöta gatorna ger och i den andra ville jag få fram en tidlös lite äldre look som jag tycker funkar med motivet.

Inlagt 2024-11-12 06:03 | Läst 695 ggr. | Permalink

"Jag tycker att du ska lyfta fram kontrasterna i bilderna lite oftare, Alf :) Kanske inte riktigt lika mycket som du gjort här i översta bilden. Men mer än du gjort i den nedersta. Det kan vara jag som har en lite dåligt kalibrerad skärm. Men jag uppfattar det som att dina bilder blivit lite "mjukare" och "gråare" på senare tid. Det blir inte alltid någon riktigt svärta i de sv/v nattbilderna (så som förut). Kanske lite överdrivet, som sagt, i den översta bilden, men ändå på rätt väg :) I den nedersta ser jag knappt nån svärta alls på min skärm (men som sagt, den kan vara lite dåligt kalibrerad). Men trevligt att du kör med två olika bildexempel i samma blogginlägg, så att man ser skillnaden direkt och kan jämföra. Jag tycker att dina bilder gör sig bäst med mycket kontrast och svärta, då du mest tar nattbilder."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Två riktigt bra bilder! / Bengt
Svar från alf109 2024-11-12 07:05
Tack ska du ha Bengt!
/Affe
Det här med underliga kommentarer, eller hur vi säger, beror mycket på att alla kan få "komma till tals numera!" (Alla kan få en internetuppkoppling) Och då finns det säkert människor som vill vara med på många olika sätt! Demokrati kallar en del det här för! ;)
/B
Svar från alf109 2024-11-12 17:52
Så är det Bengan.
/Affe
För mig är det enkelt. Om jag vill berömma någon annans fotografiska arbeten så gör jag det. Om jag tycker något är dåligt eller känner att ”du skulle gjort så här istället” så avstår jag att kommentera. Vill inte hamna i meningslöst babbel online. Alla är inte fotografer för att man råkar ha en kamera. Vad gäller dina två bilder i det här inlägget så är de (som nästan alltid) både briljanta och starka. De har ett stämningsläge, ofta en nyfiken melankoli som griper tag De förtjänar, tycker jag en annan exponering än på en skärm. En utställningsvägg eller en välgjord bokt ex. De har en ton som är rent musikalisk. Jag tänker Miles Davis ”Kind of blue”….
Allt gott/per-erik
Svar från alf109 2024-11-12 17:53
Vi har nog samma syn på detta med bildkritik och kommenterande Per-Erik.
Tack för din uppmuntrande kommentar om mina bilder.
/Affe
Utomordentligt redig och klar framställning Affe!
En och annan kvinna i närheten, cis-kvinna eller inte cis-kvinna. Medelålders vit kvinna - eller inte vit. Borde ta till sig.
Svar från alf109 2024-11-12 17:53
Tack ska du ha Peter.
/Affe
precist uttryckt Alf
just så är min tanke också, utveckling av det gamla ger nya perspektiv

som du skriver:"Jag tror generellt att för mycket tänkande där man försöker på något sätt ”objektivt” mäta en subjektiv upplevelse funkar ganska dåligt. Det skulle, om de fungerade, innebära att det fanns absoluta sanningar när det gäller sådant som vad som är rätt och fel eller vad som är en bra bild och vad som inte är det. Historien visar oss att det inte är så, de flesta som tagit fotografin vidare blev hårt kritiserade när det de kom med var nytt, det samma gäller musiken.
/inger
Svar från alf109 2024-11-12 17:54
Tack Inger.
/Affe
Jag tycker att du ska lyfta fram kontrasterna i bilderna lite oftare, Alf :)
Kanske inte riktigt lika mycket som du gjort här i översta bilden. Men mer än du gjort i den nedersta.
Det kan vara jag som har en lite dåligt kalibrerad skärm. Men jag uppfattar det som att dina bilder blivit lite "mjukare" och "gråare" på senare tid. Det blir inte alltid någon riktigt svärta i de sv/v nattbilderna (så som förut).
Kanske lite överdrivet, som sagt, i den översta bilden, men ändå på rätt väg :) I den nedersta ser jag knappt nån svärta alls på min skärm (men som sagt, den kan vara lite dåligt kalibrerad).
Men trevligt att du kör med två olika bildexempel i samma blogginlägg, så att man ser skillnaden direkt och kan jämföra. Jag tycker att dina bilder gör sig bäst med mycket kontrast och svärta, då du mest tar nattbilder.
Svar från alf109 2024-11-12 18:00
Jag tror att vi kanske har lite olika smak när det gäller detta. Jag vill ofta variera kontrasten beroende på vilken känsla jag vill ha i bilden. Jag tycker att bilder kan bli tråkiga om de alltid "ser likadana ut" olika bilder funkar på olika sätt tycker jag därför bildbehandlar jag alltid mina bilder individuellt så att de blir som jag vill ha dem. Jag har aldrig varit någon anhängare av att alla bilder skall ha något absolut svart och absolut vitt, det är inte så jag ser världen. Men som sagt och som jag skriver i texten är det sådana saker som gör att vi tar olika bilder och presenterar dem på olika sätt. :)
/Affe
Ordet cis lärde jag mig på högstadiet. Vi hade en historielärare som lärde att i Romarriket gjorde man skillnad på Gallia cis-alpina (norra Italien) och Gallia trans-alpina (Frankrike). Den undervisningen bet sig fast i minnet. När sen många år senare begreppet cis-person dök upp så fattade jag direkt.
Svar från alf109 2024-11-12 17:56
Jag hade säkert också mött uttrycket tidigare, men det hade fallit mig ur minnet. Jag tycker att det florerar så många, ofta nedsättande och kategoriserande, uttryck om främst oss män numera så jag har svårt att hålla reda på dem. Kanske bryr jag mig heller inte så mycket. ;)
/Affe
Lustigt att det behövs så många beteckningar på samma sak: Människor.
Nattbilder är suggestiva och lämnar lite åt fantasin!
/MA
Svar från alf109 2024-11-12 17:57
Håller med som jag skriver i svaret ovan.
/Affe
Tänkvärt och riktigt fina bilder /Ingela
Svar från alf109 2024-11-12 20:35
Tack ska du ha Ingela.
/Affe