Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Behövs kvinnodagar?

I går var det den internationella kvinnodagen, en del undrar om den behövs? Jag skulle vilja säga att den behövs lika väl nu som någonsin.

Kanske slår vi oss för bröstet en del av oss och tycker att vi kommit långt när det gäller jämställdheten? Och visst, jämfört med stora delar av resten av världen är det så, men man skall nog vara ganska enögd för att inte se att vi har lång väg att vandra även här.

Frågan är väl egentligen om jämställdhet är en utopi i ett marknadsekonomiskt system som vi känner det? Åtminstone om vi skall skaffa barn även fortsättningsvis?

Jag tror att man måste omvärdera stora delar av det rådande samhällssystemet och ändra de grundläggande strukturerna för att komma åt problemen. När vi talar om jämställdhet kan det ju inte handla om att endast de kvinnor som anpassar sig till (den förhållandevis lilla skara) män som systemet är anpassat till idag är de som skall vara jämställda? Men så funkar det i stora stycken.

De kvinnliga chefer på högre nivå jag kommit i kontakt med har uteslutande varit ”riktiga karlar med hårda nypor”, med andra ord har även de "blivit systemets män" och formats efter det chefsideal som råder.

Sedan har vi den smygdiskriminering som många kanske inte ens tänker på, detta blir tydligt när man läser reaktionerna på det senaste ”Alla är vi fotografer”. Man kan tycka vad man vill om ”genusfotografen”, jag har väl inte så mycket till övers för honom själv. Men det var inte det som var poängen utan man satte fingret på och tydliggjorde en form av könsmallar som cementerar ett diskriminierande system och som många av oss inte ens tänker på.

Jag tycker att det var ett av de bästa programmen rörande fotografi på länge och framför allt viktigt. Sedan läser man om de som tycker att det skulle snackas teknik i stället, man baxnar. Allt det tekniska runt fotografi och prylar avhandlas ju till leda i alla tidningar och forum, och vill man få klart för sig hur bländare påverkar skärpedjup och liknande spörsmål är det inte märkvärdigare än att en normalbegåvad 7 åring lär sig detta på en kafferast. För alla som tycker att den typen av frågor behöver stötas och blötas är det bara att googla på skärpedjup, läsa en halvtimma och ut och praktisera.

Tillbaka till den internationella kvinnodagen; de som lever i illusionen att allt är som det skall här hemma kan ju åtminstone höja blicken och se hur det är på andra håll i världen; det är därför det är en internationell dag.

Inlagt 2015-03-09 05:17 | Läst 924 ggr. | Permalink

"Det är tur att internationella mansdagen också finns instiftades den 19 november 1999. Dagen avser att fokusera på pojkars och mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer och ökad jämställdhet mellan könen samt lyfta fram positiva manliga förebilder, "gud ske pris". Dagen är dock inte erkänd som en av FN:s internationella dagar. I stället uppmärksammar världssamfundet den Internationella Toalettdagen (World Toilet Day)."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
I den bästa av världar så skulle vi kanske på något anatomiskt vis vara tvåkönade så att vem av oss kan bära fram avkomman. Om man betraktar din första bild stenen, så väger det nog över till mannens fördel även i västvärlden där vi tror oss ha kommit så långt i vår jämställdhetssträvan. Undrar om inte jämställdhet framförallt är en klassfråga även om den jämställdheten borde börja på gräsrotsnivå. Könsrollerna verkar på något sätt vara cementerade det märks bara i något så enkelt som den dagliga reklam vi får till oss. Det finns starka krafter i vårt samhällssystem som vill borga för att allt förblir vid vad det har varit.
Må gott
/Hans-Åke
Svar från alf109 2015-03-09 23:33
Man skulle kanske kunna vända på frågan och undra om ett system som så totalt negligerar det faktum att vi är biologiska och sociala varelser är rätt? Sedan tycker jag som du att jämlikhet är en klassfråga i allra högsta grad.
-affe
Jämställdhet mellan könen, liksom även demokrati för den delen, är inget som uppstår med automatik. Nya "erövringar" måste ständigt försvaras. Kampen för jämställdhet måste ses som ett inslag i evolutionen mot en ny och bättre människa, bättre anpassad för den moderna tiden. Manifestationer håller brasan vid liv och visar kraften i engagemanget.
Svar från alf109 2015-03-09 23:34
Nej som du säger måste alla uppnådda segrar försvaras samtidigt som vi siktar vidare.
-affe
Det är tur att internationella mansdagen också finns instiftades den 19 november 1999. Dagen avser att fokusera på pojkars och mäns hälsa, uppmärksamma mäns bidrag till samhället, förbättrade relationer och ökad jämställdhet mellan könen samt lyfta fram positiva manliga förebilder, "gud ske pris". Dagen är dock inte erkänd som en av FN:s internationella dagar. I stället uppmärksammar världssamfundet den Internationella Toalettdagen (World Toilet Day).
Svar från alf109 2015-03-09 23:35
Jag hoppas att vi kommer därhän att vi inte behöver ha olika dagar över huvudtaget. :)
-affe
präntare 2015-03-11 00:54
Ja den dagen när den kommer har vi kanske uppnått jämställdhet...