Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Actionsport kräver snabba kameror och många bilder i sekunden

Vi gjorde ett återbesök vid ”groddammen” på Långholmen i morse jag och Sally. Jag ville gärna ta en bild i svartvitt med film den här gången. Ljuset var inte direkt magiskt så det lär väl bli fler besök vart efter. Som jag skrivit om tidigare har man anlagt ett par groddammar på Långholmen som barnkammare åt grodor och attraktion för nyfikna barn och oss andra.

Annars har det som vanligt varit en del skriverier om prylar, hur bra eller dåliga de skall vara, digitalt vs analog, om det behövs snabba motorkameror för att plåta actionsport osv. När det gäller detta med snabba kameror, alltså den blinda hönans princip så säger jag bara; kolla in Cartier-Bressons bilder från velodromcyklingen 1957 så borde det vara färdigsnackat sedan. För hur kul är det i längden med alla dessa höjdhoppare hängande över ribban, längdhoppare i nedslaget med sandsprut, boxningssmällen med svettstänk osv?

Vad säger de egentligen om sporten, hur mycket av känslan runt det hela fångar den typen av bilder? Och förresten, varför inte videofilma hela rasket och efteråt klippa ut det man vill ha om man ändå skall smattra på utan att vilja berätta något? Och ett förtydligande innan någon går i taket och känner sig påhoppad för att de har en kamera som kan ta massvis med bilder i sekunden; detta är bara mina åsikter som vanligt.

Inlagt 2015-05-31 15:45 | Läst 1671 ggr. | Permalink

"Alltså, man kan ju förstås ta actionbilder utan motorkamera, men här handlar det om hur man hanterar sin utrustning. Det är ju mycket enklare nu med de moderna grejorna, kanske lite för enkelt. Det är lätt att bli lurad av tekniken och tro att den sköter allt, och så blir det "spray'n pray", vilket innebär att man måste man sitta hemma och gå igenom tusentals bilder. Mitt budskap är alltså att inte förlita sig på teknik och hastighet, utan lära sig grunderna, och därifrån ta hjälp av tekniken. Mycket av C-B's bilder handlar ju också om dokumentation, inte bara fart och action, utan också vad som händer bredvid banan, vilket gör den serien, sammantaget, till en bildupplevelse och tecknar sporten mer ur ett större perspektiv. Hälsningar//GöranR"


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Groddammar en bra ide.
Du är en klok fotograf du.
En trevlig bild nästa gång vill jag se en groda.
Ha det gott
Gun-Inger
Svar från alf109 2015-05-31 16:12
Tack ska du ha Gun-Inger.
Jag får försöka se om jag hittar någon groda, annars är jag rätt bra på att göra dem själv. ;)
-affe
Fin bild! jag blir nyfiken.....var kan man se dessa bilder av Cartier-Bresson?hälsningar, Marie
Svar från alf109 2015-05-31 21:46
Tack ska du ha Marie.
En del kan du se här:
http://ikissmybikegoodnight.com/2013/06/17/henri-cartier-bresson-velodrome-dhiver-paris-1950s-the-6-day-races/
De var publicerade i ett cykelmagasin för ett tag sedan.
-affe
Marie_1 2015-05-31 22:22
Tack för länken. Du har så rätt i…..Han fångar ”atmosfären” medans de flesta av sportbilder lägger all fokus på enbart själva prestationen. hälsningar, Marie
Hej,
Ja här är vi inte överens, jag tycker om aktionbilder. Det är ju bara bilder med kramar och pussar i dagens tidningar.
Kommer du ihåg fotbollsbilden från början på femtiotalet när två sparkar på bollen samtidigt? Den togs naturligtvis utan motorkamera. Det går att ta avslöjande aktionbilder utan serietagning.
Flera av dagens bästa sportfotografer, som Joel Marklund på Bildbyrån, tar de flesta bilderna utan serietidning.
En skicklig sportfotograf kan trycka av rätt, jag tror jag kunder det en gång i tiden på stenåldern.
Bra att Sally inte åt någon groda. Sänder en klapp till henne.
Ha det bra
Bob
Svar från alf109 2015-05-31 21:49
Det jag menar är att många verkar förlita sig på snabba motorer utan att egentligen ha någon idé om vad de vill plåta. Fotografi kommer alltid (i min värld) handla om känslan och förmågan att trycka av i rätt ögonblick. Vill man dessutom bli bra så handlar det nog också om något annat än att stå i ett orkesterdike och ta samma hängande höjdhoppare som alla andra.
-affe
Fin bild, Alf.
Svar från alf109 2015-05-31 21:49
Tack ska du ha Johan.
-affe
Det är jättebra med motordrift i sport, men man måste ju sätta bilden på första rutan, annars är man ju helt körd direkt. Det som är bra med motorn är ju att man är beredd direkt efter skottet. På kompakter, digitala, så är det enklare att plåta med motordrift än en bild i taget och det har väl att göra att man är beredd direkt efter första exponeringen. Sedan behöver man inte motor, men det är en annan sak.
Svar från alf109 2015-05-31 21:52
En winder funkar ju fint om man vill ha framdragning. :)
Det jag menade var som i mitt svar till Bob, att många verkar tycka att man kan vara en bra fotograf utan tanke och känsla för det man gör bara man "filmar" med tillräckligt hög frekvens och i efterhand plockar ut det som blev "ballt" ur detta planlösa sprayande. :)
-affe
Alltså, man kan ju förstås ta actionbilder utan motorkamera, men här handlar det om hur man hanterar sin utrustning. Det är ju mycket enklare nu med de moderna grejorna, kanske lite för enkelt. Det är lätt att bli lurad av tekniken och tro att den sköter allt, och så blir det "spray'n pray", vilket innebär att man måste man sitta hemma och gå igenom tusentals bilder.
Mitt budskap är alltså att inte förlita sig på teknik och hastighet, utan lära sig grunderna, och därifrån ta hjälp av tekniken.
Mycket av C-B's bilder handlar ju också om dokumentation, inte bara fart och action, utan också vad som händer bredvid banan, vilket gör den serien, sammantaget, till en bildupplevelse och tecknar sporten mer ur ett större perspektiv.
Hälsningar//GöranR
Svar från alf109 2015-06-01 06:37
Tack ska du ha Göran.
Så är det. :)
-affe