OmTag

Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Vad är en bra bild och vad är en bra fotograf?

De flesta av oss kan, med lite träning, ta bilder som är tilltalande för ögat och/eller har ett innehåll som engagerar oss. Ibland får vi till bilder som både har ett intressant innehåll och är tilltalande för ögat. Innehåll och form sammanfaller till en bra bild brukar man säga.

Ofta handlar det om att vara vid rätt plats vid rätt tillfälle. Kombineras detta med basala kunskaper om fotografi och hur man komponerar så det blir någorlunda harmoniskt så blir resultatet för de allra flesta av oss en ”bra bild”.

Ett strålande exempel på detta är dessa tre bilder som jag tog inom 100 meter en natt med dimma och fantastiskt ljus. Ganska många skulle ha tagit ungefär likadana bilder om de var där under samma förhållanden.

Det är ofta den typen av bilder vi får beröm för, egentligen handlar det för det mesta om att varit på rätt plats vid rätt tillfälle.

En annan variant för att få några ”bra” bilder är att ta massor av bilder mer eller mindre på slump och välja ut de som av någon anledning höjer sig över mängden. Jag vill påstå att de flesta av oss egentligen är ganska normala i vår bildsyn och vårt sätt att reagera med kameran på det vi ser.

Det finns dock några som skiljer ut sig som något mer än oss andra. En av de främsta var Cartier-Bresson. En riktigt bra film med och om honom:

Postat 2024-05-21 03:48 | Läst 734 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

OmTag. Ett par nytagna svartvita.

En bild från gryningen och en från dagen. När jag går rundan runt Reimersholme med hunden så passeras dessa platser. En hel del bilder har det blivit på ungefär samma motiv genom åren.

Speciellt den häftiga roten har fotograferats från alla möjliga vinklar i alla olika årstider.

I en del av mina bilder är jag mer intresserad av att försöka få fram en ”känsla” än att ”bara” dokumentera hur det ser ut. Jag tror att vi alla mer eller mindre jobbar på det sättet, vi försöker på olika sätt visa bilden så att den motsvarar hur vi upplevde motivet, vilket kan skilja sig en hel del från hur ”det faktiskt såg ut” i bemärkelsen hur kameran registrerade det.

När jag jobbar i datorn har jag också en massa möjligheter att testa och blanda olika effekter på ett enkelt sätt. De flesta av de ”tricks” jag använder i datorn härstammar från mörkrummet. Skillnaden är att i mörkrummet är det betydligt mer tidsödande och kräver ett helt annat hantverkskunnande för att komma till samma eller liknande resultat.

En annan stor skillnad är att varje mörkrumskopia blir mer eller mindre unik och kan ses lite som ett original i sig själv. När jag gjort min bildbehandling i datorn däremot kan jag printa ut hur många kopior som helst både i olika format och på olika papper. Detta förklarar också varför en mörkrumskopia kostar så mycket mer än en utskrift.

När det gäller dessa bilder så handlar det om några minuters jobb i Photoshop och några pluggar. Skulle jag gett mig på att få fram något liknande i mörkrummet från negativ så skulle det inneburit ganska mycket jobb.

Postat 2024-05-18 23:25 | Läst 622 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

OmTag. Johan Arthur Ekeberts starka utställning och konvertering till svartvitt.

För ganska precis 12 år sedan var vi och tittade på John Arthur Ekeberts starka utställning på Galleri Kontrast här i Stockholm. John Arthur har dokumenterat livet som missbrukare och hemlös från insidan till skillnad från alla dem som ”turistar i elände” och gör sina bilder från den utgångspunkten. En mycket stark utställning var det.

Jag har ju skrivit en del om hur jag föredrar att plåta i raw och göra mina bildbehandlingar och konverteringar i efterhand. Andra tycker att det funkar bra att välja en svartvit inställning i kameran och använda det som erbjuds av kameran för att få fram sina bilder.

Jag gjorde ett antal olika konverteringar i Silver Efex där jag valde olika filmer för att visa skillnaderna bara genom att använda olika filmval. Jag fick dock ljusa upp skuggorna i lite i alla utom Fuji acros och Agfa APX400 (den gamla modellen, nu är det en annan film som har det namnet) då dessa tecknade gråskalan så att Bengans ansikte blev lite mörkt. I den sista bilden har jag utgått från Ilford HP5+, dragit ned kornet lite och lagt en kontrollpunkt i Silver Efex över Bengans ansikte som jag ökat lite klarhet i och lättat upp skuggorna just där i kombination med lite ökad kontrast. Skillnaderna kan kanske uppfattas som subtila men för mig är ofta de små skillnaderna viktiga. Sedan kommer det som vanligt finnas dem som anser att bild X är bättre än bild Y osv. men min poäng här att jag väljer hur jag vill ha det oavsett om någon annan tycker annorlunda och just denna valfrihet är viktig för mig.

Jag vill inte säga att detta förfaringssätt är mer rätt än de som föredrar att göra sina bilder direkt i kameran. Det jag vill visa är att det finns en oändlig massa olika möjligheter att konvertera sina bilder till svartvitt och när det gäller mig så kan det också variera över tid hur jag vill ha dem. Dessutom vill jag ofta jobba betydligt mer med bilden än jag gjort här.


Bilden jag utgått ifrån justerad i Lightroom.


Vald profil Fuji Acros.


Vald profil Kodak PlusX.


Vald profil Agfa APX400.


Vald profil Ilford HP5+.


Vald profil Kodak TriX.


Vald profil Ilfor Delta 3200.


Vald profil Iford HP5+ justerad i Silver Efex.

Postat 2024-05-17 02:41 | Läst 739 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

OmTag. Tidig promenad på västra Södermalm.

Jag gillar att gå promenader i gryningen och soluppgången så här års. För mig som nattmänniska blir det innan jag går och lägger mig. I morse gick vi ut vid 4 tiden min hund och jag och tog en sväng hemma på västra Södermalm. En massa bilder blev det i det fina ljuset. 


Liljeholmshamnen från Hornstulls Strand.


Från Tantobadet mot Sjövikskajen, en kanadagås passade på att stick upp huvudet till vänster i bild.


Bävern simmade förbi i Årstaviken.


Boulebaren i Tantolunden är igång för säsongen.


Det växer så det knakar vid kolonistugorna i Tantolunden.


Solen lyser på Högalidskyrkans torn, bilden tagen i Tantolunden.


Den fina retrohojen tas ut i den tidiga morgonen. Korsningen Ringvägen/Hornsgatan.


Yttersta Tvärgränd med sin genuina "söder" miljö.


Stadshuset från Skinnarviksparken.


Solen går upp över staden, från Pålsundsparken.


Mälarvarvet och Norr Mälarstrand i bakgrunden från Pålsundsparken.

Postat 2024-05-16 20:52 | Läst 642 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

OmTag. Ett träd i natten.

Trädstammar kan vara häftiga i gatlyktornas sken. Inget speciellt djuplodande runt denna bild plåtad i natt och som (nästan) alltid konverterad i Silver Efex från Lightroom.

Postat 2024-05-16 03:33 | Läst 458 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 35 36 37 ... 215 Nästa