Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. En bild i taget.

Gunnar Smoliansky, en av våra finaste fotografer som gick bort i slutet av 2019 sa, när jag träffade honom i samband med utgivningen av Hans bok ”One Picture at a Time”,  att han fotograferade allt som han tyckte kunde bli intressant på bild, boken rekommenderas varmt. Gunnar var en mästare i att läsa ljus och i mörkrummet var han en virtuos.

När jag träffade honom på Stockholms Stadsmuseum 2006 på hans fina utställning efter att han fått stadens pris till minne av Lennart af Petersen sa han när jag tittade på och berömde hans gamla slussenbilder från 50-talet: ”Väntar man 50 år blir alla bilder bra”.

Vad har nu mina bilder med Smoliansky att göra? Jag tror att jag har det gemensamt med honom att jag fotograferar sådant som jag tror kan bli en bra bild utan att vara speciellt inriktad på någon specifik genre eller att ha något speciellt mål eller syfte med mina bilder. Smoliansky var en stor fotograf, själv är jag bara en glad amatör bland resten av oss, men just detta tror jag att vi hade gemensamt.

Två bilder, en från natten som gick och en från idag. Den ena i färg och den andra svartvit tagna bara för att jag tyckte att de kunde bli bra som bilder.

Inlagt 2024-09-18 23:20 | Läst 470 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Även jag kommer ihåg Gunnar Smoliandsky från Stadsmuseum och Faktarummet - men det var lite tidigare i början av 90-talet när jag var antikvarie där.
Då är vi tre som ser liknade på bilder. Jag tar mina privata bilder som minnesbilder, eller just för att jag tror att det kan bli en bra bild i sig.
Dina bilder blir ju ofta bra Affe - men det har jag ju sagt tidigare... :-)
Färgbilden ovan gillar jag mycket.
Svar från alf109 2024-09-18 23:52
Tack ska du ha Peter.
/Affe
Mycket fin färgbild på din hemmavy!
Svar från alf109 2024-09-19 17:15
Tack ska du ha Dan.
/Affe
Jag har flera av Gunnars böcker som jag då och då bläddrar i. En förebild i fotografi :-)
Svar från alf109 2024-09-19 17:16
Jo Gunnar var en förebild.
/Affe