Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Natten visar inte, den föreslår.

Att plåta på natten öppnar upp för helt andra motiv, sådant som kan vara ganska intetsägande på dagen kan bli spännande bilder på natten. På natten jobbar jag ofta med hur det artificiella ljuset faller på och mejslar ut objekten, det hela blir mycket mer grafiskt. Svartvitt lämpar sig också bra på natten tycker jag.

Brassaï den enligt mitt tycke bäste nattfotografen uttryckte det lite fritt översatt att ”Nattens ljus visar inte utan föreslår eller antyder”. Nattblider lämnar mer till fantasin vilket gör dem spännande tycker jag. Vad döljer sig i skuggan? Vem finns bakom det ensamt upplysta fönstret? Osv.

Nu är jag en utpräglad nattmänniska vilket har en avgörande betydelse för att jag ofta plåtar just på nätterna. Jag tycker också att det är skillnad på ”riktiga nattbilder” och bilder som är tagna på kvällen även fast det är mörkt. När jag plåtar på nätterna skall det helst vara så sent att jag är mer eller mindre ensam ute och det bara lyser i något enstaka fönster. Jag har samma tider som tidningsbuden ungefär.

Hur som helst ser jag andra motiv på natten än på dagen och jag tycker att bilderna ofta blir mer spännande då de, åtminstone hos mig, ofta öppnar upp fantasin på ett annat sätt. Tre bilder från de senaste tre nätterna, inga mästerverk direkt men det blir några nya i stort sett varje natt.

Inlagt 2024-09-04 05:56 | Läst 197 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver