Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Sontags Om fotografi

Håller just på och läser Susan Sontags Om fotografi som kommit i nyutgåva nyligen. En bok som många anser ”är den viktigaste som skrivits om fotografi” och en bok som påverkat mångas syn på fotografi har jag förstått.

För egen del ger boken mig samma vibbar som jag fick av Roland Barthes bok Det ljusa rummet, som jag till och med läste två gånger för att jag trodde att jag missat något.

Nu har jag några sidor kvar av första genomläsningen av Sontags bok så kanske kommer jag att ändra uppfattning efter att läst igenom och om den. Kort sagt säger mig inte boken i dagsläge någonting och mycket hon skriver känner jag inte heller igen mig i. Förmodligen är jag en för enkel människa för att kunna tillgodogöra mig denna intellektuella gigants skriverier.

Jag är väldigt okomplicerad när det kommer till fotografi, antingen gillar jag bilder eller så gör jag det inte. Ibland kan jag ifrågasätta syftet med vissa bilder, som utlämnande bilder där jag tycker att man försöker profitera på andras elände som exempel.

När det kommer till mitt eget fotograferande tar jag mina bilder av sådant som berör mig på ett eller annat sätt, svårare är det inte för mig. Vad i de speciella bilderna som berör känner jag för det mesta inget behov av att analysera. Men i mitt fall kan jag i alla fall vara säker på att det knappast kan härledas till 1700-tals poeter eller fotografer som var aktuella för 100 år sedan eller mer.

Jag inser givetvis att kulturen och förhållanden man växer upp med påverkar hur vi ser på saker och ting. Men jag är också så naiv att jag tror att vi kanske kan känna saker som det inte går att intellektuellt härleda.

En bok som däremot varit viktig för mig om dokumentärfotografins etik och moral är Don McCullins Unreasonable Behaviour som jag varmt rekommenderar.

Inlagt 2024-08-25 04:23 | Läst 386 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Du skriver:
" ...antingen gillar jag bilder eller så gör jag det inte".
Mycket bra!
Med rätt långa tider i den akademiska miljön bakom mig, och tillräckligt att notera i mitt CV - så får jag lätt utslag när folk börjar sönderanalysera sådant som ändå borde vara uppenbart - och alltså inte kräver någon analys.
Det finns massor här i livet "som inte med händer kan tagas på". Det handlar i regel om dom sakerna som är viktigast, och som tillfredsställer oss mest.
Svar från alf109 2024-08-25 17:24
Tack ska du ha Peter.
Jag kan ofta få känslan att "man redan bestämt sig" och använder sin bokliga bildning för att "bevisa" sin åsikt, det blir lätt en form av härskarteknik tycker jag. Min känsla blir ibland att man underförstått menar att "jag som enkel människa" inte "förstår" och därmed inte är att ta på allvar. Har för mig att Kurt Bergengren uttryckte det något i stil med: "En bild säger mer än tusen ord, men med tusen ord kan du få vilken bild som helst att säga vad som helst."
/Affe