Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Omständigheters inverkan på vad jag tycker är bra bilder.


Pryssgränd, Stockholm

Det finns fortfarande en hel del genuina gamla miljöer kvar i staden. Tur att man inte hann riva allt när rivningshysterin huserade som värst och allt skulle vara modernt.

De gamla kåkarna runt Mariaberget har gått ifrån att vara slum till att vara väldigt eftertraktade. Idag håller nog de flesta med om att det var tur att man rustade upp istället för att riva och bygga nytt.

Tänker lite på hur mycket man ”får gratis” när man fotograferar i den här typen av miljöer, en bild som i en annan miljö skulle kunna vara ganska tråkig blir intressant när den är tagen i en spännande miljö.

Då uppstår den eviga frågan: Vad är en bra bild? Många bilder jag tycker om handlar mer om att motivet är intressant, oavsett om det är någon intressant händelse som fotograferats eller om det är en spännande miljö som bilden visar.

Alltså: Vad gör en bra bild i sig där det "bra" inte "bara" beror på att det avbildade är intressant att titta på och fint komponerat?

Inlagt 2024-08-11 18:26 | Läst 296 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
den största frågan
sätter du tänderna i

Vad gör en bra bild i sig där det "bra" ....... frågar du

existentiell fråga, nog

/inger
men i alla fall bodde jag i den huskroppen på din högra sida med ingång från Bastugatan
Svar från alf109 2024-08-11 22:01
Tack ska du ha Inger, fina kvarter. Jo det är svåra frågor, bara en sådan sak som att "bra" för mig kan betyda något helt annat för någon annan. :)
/Affe
En bra bild förMIG är att jag får någon att stanna, kanske en dubbelbottnad bild, och bilden kollas ordentligt, budskapet, varför tog han/ hon bilden, upptäcka något som berättar, och väcker tankar. Samanfattningstvis. Den klassiska meningen: Nu skulle man haft en kamera med sig! Om man kan ta en sådan bild, ock utan lång text eller ingen alls, och samtidigt snyggt tagen.är det bilden som intresserar, och inte i första hand fotografen. Din bild här Alf stannar jag vid.
Svar från alf109 2024-08-12 00:26
Tack ska du ha Bengt.
Vi har ungefär samma syn på detta med bra bilder skulle jag tro. :)
/Affe
bassa 2024-08-12 01:06
Det vet jag./Bengt.