Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Skitväder och politiska fadäser

Skitväder ute och en film i sköljen. Kollade hockeyn, Sverige får Ryssarna i kvarten och då vill det nog till att de inte dippar som de gjort i alla matcher tidigare för då är det kört.

Förstår mig inte på dagens medieklimat och allt hatande på nätet? Romson tillhör inte mina favoriter, och att det var en groda att jämföra det som sker på Medelhavet med Tyskarnas utrotningsläger under andra världskriget är ju alla inklusive hon själv medvetna om.

Men vad händer? Nu kommer man att älta detta klavertramp in i oändligheten, allt för att göda hatets dramaturgi som säljer mycket bättre än några tusen stackare som drunknar i sin flykt från krig och elände. Tragisk och infantil journalistik tycker jag, och det oavsett om jag sympatiserar med klavertramparen eller ej.

Såg att ”Arbetslinjens” skapare nu deklarerar dess död, intressant, är han rädd att själv bli sjuk eller arbetslös tro?

Inlagt 2015-05-13 00:25 | Läst 831 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det är inte lätt för en politiker när de tavlar sig.Men just den här gången fick jag en känsla av att hon tänkt ut det hon sa och kanske tyckte att det var fyndigt, det flöt på så väl, när hon nämnde det.. Om det var så borde hon kanske kollat upp sin tanke, jämförelse, med någon med bättre omdöme Innan.
Det är ju trots allt en märklig jämförelse.
Men. men nu har vi VD för SL som är dömd för stöld, medan han planerat och byggt säkrare spärrar för att fattiga och folk med dåligt med pengar inte olagligt ska smita igenom spärrarna. När det gäller media blir det lite dubbelt när jag tänker på hur de jobbar. Tänk hur mycket skit och orättvisor ,behandling av svaga gamla, liggsår , skandaler direktörers privata flygresor till olika paradis, jaktresor ombyggnader av deras barns våningar OSV., de fört fram i ljuset. Vad hade vi vetat? om vi inte fick information från media, jag vågar inte tänka på det
Bengt
ztenlund 2015-05-13 11:09
Jag begriper mig inte på sånt här. Det finns gott om folk som inte har gott om pengar som vinnlägger sig om att betala för sig. Varför i hela fridens namn ska då andra, som nog dessutom inte sällan har mer pengar, åka utan att betala för sig? Dessutom, om du inbillar dig att plankarna bara består av en hord panka ensamstående sjukskrivna mammor, så får du nog ta och tänka om. Vid något tillfälle blev jag så irriterad på en oerhört närgången ryggslickare att jag tog och handgripligen tryckte tillbaka honom genom spärren. Givetvis till hans stora förvåning och jag möttes av ett förvånat "amen, kom igen", som om jag hade någon skyldighet att vara hans schyssta kompis. Problemet syntes dessutom inte direkt vara att han hade dåligt med pengar. Incitamentet var helt uppenbart något annat. Här blir ju dessutom din inställning än mer märklig, eftersom du klagar på roffarmentalitet. Ska spärrarna ha en inkomstsensor som känner av om det luktar pengar om den som plankar eller inte?

Spärrarna är dessutom knappast något som Lindström hittat på. Han har bara suttit på den posten sedan 2012 och de modernare spärrarna är en äldre företeelse än så. Vad det nu har för någon relevans. Det ena gör knappast det andra rätt. Det är klart att det han påstås ha gjort är fel, men den här typen av paralleller tycker jag bara är dumma. Om det sedan är, som han säger, ett misstag, eller om det är som domstolen i Hong Kong anser, uppsåtligt, lär vi aldrig få veta. Det är ju bara han som vet hur det faktiskt låg till. Man kan ju i alla fall konstatera att det plankarna sysslar med knappast kan ske av misstag. Det är helt uppenbart uppsåtligt och sker dessutom ofta systematiskt. Vill man ha 100 % subvention av kollektivtrafiken istället för runt 50 % så är det en fråga att verka för politiskt. Att planka är inte att göra det. Frågan är ju varför just detta ska vara ok att smita ifrån. Jag gissar nämligen att de som tycker att det är ok att planka inte alls i lika hög grad tycker det är ok att skattefuska, fast det faktiskt påverkar samma kassa.

Vad gäller Romson så kan ju åtminstone konstatera att det mesta som sägs i dessa debatter är sådant som förberetts, varför det inte är osannolikt att så var fallet här också. Ibland tar de ju till och med sig rekvisita. Hon tittade dessutom ned på pulten precis innan hon sade det.
ztenlund 2015-05-13 17:24
Bengt, apropå svaret som hamnade längre ned:
Nu tycker jag att du flyttar fokus från det du skrev tidigare ovan. I det du skriver nedan är vi ju i stort sett överens och det är väl gott så, men att ta upp enskilda exempel i ett hav av plankare blir märkligt. Felaktigheter förekommer och det är ingen nyhet. Det är därför det finns ett rättssystem dit saken kan dras för att få den avgjord, liksom att man i många fall kan få saken prövad i en högre instans. Ibland behövs ingen prövning utan kan man göra något tillräckligt sannolikt, så brukar den kunna lösas innan dess.

Båda fallen du tar upp är dock speciella, sett till den juridiska skuldfrågan. I fallet med kvinnan var det inte frågan om en prövning om ett brott begåtts, utan om hon var skyldig att betala den kontrollavgift som ställts ut. Rätten ansåg mycket riktigt att kvinnans förklaring till varför hon inte skulle betala var tillräckligt trovärdig. Hon bestred ju inte att hon passerat spärren och därmed befann sig på insidan utan giltig biljett. Beskrivningen gör i princip gällande att hon skulle ha råkat ut för någon slags förmodat mycket sällsynt bugg i biljettsystemet. Hur troligt det är får väl var och en avgöra, men jag tror att det finns flera andra alternativ som är mer troliga gällande hur det kan ha gått till; både sådana som saknar uppsåt planka och sådana som har det. Visst, hon hade förmodligen inte blivit dömd för bedrägligt beteende heller om det varit ett brottmål, men om man vänder det så finns det ju de som anses vara skyldiga att betala kontrollavgiften. Då kanske bevisningen inte räckt i ett brottmål. Observera att kontrollavgift är standardförfarande vad gäller plankning, inte att dra igång ett brottmål. Några böter i juridisk mening är det alltså inte frågan om.

När det gäller Lindström så är saken rätt speciell eftersom saken är prövad i Hong Kong och bara i första instans. Han ville nog så snabbt som möjligt därifrån och då kanske ett överklagande inte är det första man är sugen på om man inte är på väg att bli inburad. Det är inte alls säkert att utgången av en rättslig prövning i Sverige, vilket ju inte är aktuellt, skulle ha fått samma utgång. Och hade den fått det så hade han ju säkert överklagat, så jag skulle nog säga att jag håller mig neutral gällande om han är skyldig eller inte. Sedan har ju det här dragit igång en cirkus här hemma där utgången än så länge inte är helt klar, även om det lutar åt ett för honom negativt håll för närvarande.
Man kanske ska läsa mer än rubriken? Debattartikeln handlar varken om sjukförsäkringen eller a-kassan.
bassa 2015-05-13 12:26
Bara för någon månad sen fick en kvinna rätt som anklagades av SL i rätten. Men rätten hade kanske fel Eller?. Den enda som vet om hon fuskade eller inte är ju hon.. Alla som nekar eller får rätt i i domstol och blir dömda eller friade tycks inte gälla för dig. Rätten kan ju inte veta.
Det är ju bara den misstänkte eller rättare sagt den dömde som vet. Jag har läst att VD och SL inte för så länge sedan har pläderat för att det inte ska daltas längre med gratisåkare Vi ska ta i med hårdhanskarna.Jag tycker absolut inte att man ska dalta med med friåkare, inte heller personer oavsett om det är en direktör eller andra brottslingar som fälls för stöld och därmed böter Friåkare får också liksom SL Vd böter när man gör något olagligt, Rättsväsendet ska gälla för alla även för mig och dig Martin.. Fälls eller frias någon i domstol, måste nog du på samma sätt som jag tro på rättsväsendet, annars skulle nog samhället inte var för muntert., tänk om vi vuxna som ett barn uttryckte oss typ, jag visste inte, det var inte min mening, jag glömde
. Bengt
Svar från alf109 2015-05-13 15:07
Betvivlar du min läskunnighet eller intelligens Martin?
Jag använde här precis samma grepp som media brukar göra med lösryckta citat tagna ur sitt sammanhang, en exemplifiering av det jag kritiserar i texten om man så vill.

Det Schlingman tydligen kommit till insikt om är att automatiseringen i och med teknikutvecklingen kommer att se till att arbetskraftsbehovet inte tillväxer i samma takt som behovet av varor och tjänster. Det finns andra som påpekat detta förhållande ganska länge men nu har tydligen även arbetslinjens skapare insett detta, bättre sent än aldrig. Denna verklighet är ju inte något som kommit som någon överraskning för de flesta tänkande människor. Eftersom jag är övertygad om att Schlingmans och hans kompisar Reinfeldt med fleras tankeapparater är i gott skick så kan jag inte låta bli att fråga mig om arbetslinjen i stället varit ett mantra man använt för att uppnå helt andra syften. Nu står ju du Martin och jag på motsatta sidor i denna debatt, och det tror jag knappast kommer att ändras, jag respekterar din åsikt och hoppas att du respekterar min.
ztenlund 2015-05-13 16:22
På tak om att gå i taket, som du brukar säga. Du känner mig rimligen åtminstone bättre än så.

Nej, precis som jag skrev ifrågasatte jag om du läst artikeln eller bara rubriken fram DN:s framsida. Det finns inget som helst som antyder att du gjort det förra i bloggtexten. Och det behövdes ju inte heller för att skriva som du gjorde. Om det var menat som en parallell till stormen till Romson så tycker jag inte att den är bra. Hon sade faktiskt så där, rätt upp och ned. Det är inte taget ut något sammanhang. Sammanhanget var just det den citerade jämförelsen gällde, nämligen flyktingpolitiken. Att hon sedan lyckades säga zigenare två gånger var väl bara en bonus för drevjournalisterna. Fast ärligt talat är det inte alltid lätt att veta vilka ord som är politiskt korrekta den här veckan, om jag ska överdriva något. Jag har en ordbok med tryckår 2005 ((c) 2002 dock) och zigenare är där inte markerat som olämpligt/nedsättande, till skillnad från t ex neger som är det. Rom anges bara som synonym och så en beskrivning av vad det betyder. Visst, politiker, och kanske särskilt sådana som representerar ett parti som MP, kan förväntas vara mer medvetna om det än folk i gemen, men ändå.

Ja, jag vet var du står och det respekterar jag förstås. Dock gjorde just den kännedomen din sista mening extra konstig, eftersom han menar att problemet inte kan lösas med höjda skatter och expanderande offentlig sektor. Du har ju förklarat hur du menade och det är ju gott så, men jag tycker som sagt inte att den meningen var särskilt lyckad som ett grepp. Så kan det bli ibland och det är inte mer med det, åtminstone så länge som man inte är en offentlig person...

Att vi inte står på samma plats längs skalan, om man nu vill förenkla till det endimensionella synsättet, utesluter dock inte att saker och ting kan diskuteras. Inte heller utesluter det att vi ibland kan vara överens om en del saker, liksom att jag inte nödvändigtvis tycker att varenda idé som kommer från allianspartierna är en bra idé. Ibland är det också så att vi kan vara överens om att det finns ett problem, men olika syn på om det är lösbart på ett visst sätt. Faktum är att "till och med" riksdagspartierna i en hel del frågor är ganska överens om problembeskrivningarna. Däremot är man inte alltid överens om vad medicinen är. Sedan kan man ju välja att tro att den ena sidan är en hög med cyniker som bara ljuger ihop något, eller så kan man faktiskt tro på att de helt enkelt tror att lösningen är en annan. Ett stort problem i sammanhanget är att en hel del åtgärder är mycket svåra att utvärdera, eftersom så många övriga variabler ändras samtidigt. Det är helt enkelt något annat än i ett skyddat kalkylark på nationalekonomens kontor. Det är också skillnad på åtgärder som är ekonomiskt motiverade och sådana som egentligen bara motiveras av rent ideologiska ställningstaganden, som inte har så mycket koppling till vad resultatet blir. Det senare gäller hela den politiska skalan.