Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Valkompass EU-valet

Jag var ganska säker på var jag stod i politiska frågor och det bekräftades genom Aftonbladets valkompass. En annan sak som inte var speciellt överraskande, men dock ett kvitto på det jag antog var att SD överlägset kom i topp när jag svarade tvärt emot min uppfattning i samtliga frågor. 

Se nu till att rösta den 25:e oavsett vilka åsikter ni har!

Inlagt 2014-05-10 12:38 | Läst 2085 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det kan du lita på!!! Men några kompasser behövs inte. För min del blir det Vänsterpartiet,eller kanske sossarna.?
Livrädd för Carl Bildts framfart, Hökmark och de stora elefanterna i EU som kan locka våra små gossar in i Nato. HJälp!!!
/ Bengt
Svar från alf109 2014-05-10 20:44
Fint. :)
-affe
Typiskt aftonbladskorkade frågor, som inte kan besvaras utan konsekvensbeskivningar och alternativ. Vet i alla fall vad jag skall rösta på. Inte blir det på Hökmark fast jag tycker han är väldigt sympatisk och liknar mig lite grann utseendemässigt.
Svar från alf109 2014-05-10 20:43
Det är nog inte så typiskt aftonbladet, det ligger i sakens natur med enkätfrågor att de ofta saknar en djupare konsekvensanalys. Men alternativet att avstå att svara på vissa frågor finns ju alltid. SvD:s valkompass såg ungefär likadan ut liksom SVT:s. För egen del har jag ganska klart för mig vart jag står, så jag körde den på kul, men för de som inte är lika säkra är det ju ett bra hjälpmedel för att åtminstone peka i en riktning vart man finns politiskt. Sedan finns givetvis en massa andra saker som spelar in hur man lägger sin röst.

Tycker du ganska ofta tenderar att vara "en gnällig gubbe" i dina kommentarer, jag är gubbe själv så inget fel i att vara gubbe. ;)
-affe
BergslagsRonin 2014-05-11 01:05
Nu tycker jag du var taskig Alf och gjorde mig ledsen. Jag är ingen gnällig gubbe, men kritisk, och det skall man vara.
Svar från alf109 2014-05-11 02:48
Ta det inte så allvarligt, observera "smilyn" som jag slutade "mitt påhopp" med.
-affe
BergslagsRonin 2014-05-11 06:53
Jag sov dåligt hela natten. Låg och tänkte på vad du skrivit.
Jag trodde att inlägg på fotosidan.se skulle handla om fotografi (?).
Jon Anders Klockar 2014-05-10 18:06
Vad är fotografi, och vad är politik? Kan inte gränsen vara flytande?
Alf Johanssons bild av en byggarbetsplats säger en del om vad EU-valet handlar om. Nämligen människors rätt till drägliga arbetsvillkor.
För övrigt skriver AJ fler rent fotografiska bloggar än de flesta här på FS.
wirja 2014-05-10 19:23
Självklart är det viktigt med diskussion om politik i relation till fotografi. Sådan diskussion bör ha en given plats på FS. Däremot tycker jag att rent partipolitiska åsikter bör framföras i annat forum.
Svar från alf109 2014-05-10 20:29
Jan Erik, en ganska vanlig missuppfattning, så länge det inte handlar om ren propaganda eller marknadsföring bestämmer du själv vad du skriver om. Och handen på hjärtat hur många bloggar på fs handlar alltid om fotografi? De flesta handlar om allt från dagens frukostar, till problem av personlig art och dito glädjeämnen osv. Ganska få bloggar även på fs handlar om fotografi skulle jag vilja påstå.
wirja 2014-05-10 20:45
Alf, min kommentar föranleddes egentligen inte av det du skrev i bloggen utan i stället av de ej speciellt sansade kommentarerna till denna. Jag fruktade att en onyanserad partipolitisk debatt var på väg att blossa upp.
I detta sammanhang vill jag nämna, att jag regelbundet läser din blogg och njuter av hög klass på både text och bild. Allt väl! //Jan Eric
Jag kommer inte att rösta i EU valet men har kört valkompassen och dom översta staplarna var röda sen kom lila och det var ingen överraskning direkt eftersom jag röstat rött de senaste 52 åren. Tråkigt nog är Sverige inte ett land längre utan mest "big business", hoppas att vi den här gången kan ändra på det.
Dubbelolle 2014-05-10 15:24
Du bör nog rösta i EU valet också om du vill försöka påverka! Mvh, LO
Svar från alf109 2014-05-10 20:37
Klart du skall rösta Bernt, EU-valet är viktigt oavsett vad man tycker om EU, om inte annat kan man alltid se en röst som blev kvar i soffan som en röst på sina meningsmotståndare. Ganska mycket bestäms ju i EU idag, vare sig vi vill det eller inte. Det är ju bara att ta med röstsedeln till biblioteket eller poströsta om man inte gillar att gå den 25:e.
kreatören 2014-05-11 15:40
Var nere på stan idag och kulturdrogade mig lite och på Kulturhuset kunde man rösta i EU-valet, så nu är det gjort! Det bara två partier man kan rösta på tycker jag, Fi och V. Och ett av dom fick min röst.
Svar från alf109 2014-05-11 22:12
Funderar själv på att kryssa Dror. :)
Jag e nog inne litet på Bernt Carlzons linje, men röstar blankt...
Det känns litet konstigt det här valet, de e väl en 400 miljoner röstberättigare och 750 kandidater/åsiktsinriktingar,
som sagt, de e nå't konstigt med det här..
/B
Dubbelolle 2014-05-11 00:10
Men röstar Blankt? Är det att ta ställning? LO
Svar från alf109 2014-05-11 02:50
Håller med LO. Om man vet ungefär vart man har sina sympatier, vilket jag är säker på att du gör, så är det väl bara att kasta in en röst åt det hållet. :)
Jag vet inte hur det är om t.ex 51 % röstar blankt. Kan någon få majoritét då? Tror att de t fungerar så, att blankrösterna räknas (de slängs alltså inte som de gjorde förr) men att de inte räknas in i slutändan, utan bara redovisas. Då är det alltså inte att ta ställning när man röstar blankt, utan samma sak som att vara soffliggare. Fast politikerna får nog ta sig en funderare om majoritéten (eller en stor del) röstar blankt och kanske ta och göra om sina program så att de tilltalar en majoritét.

I övrigt uppmanar jag alla att rösta i EU-valet. EU-parlamentet har betydligt mera att säga till om idag, i jämförelse med vad parlamentet hade då vi röstade i EU första gången. Då var det i mångt och mycket en lekstuga som kommissionen inte behövde ta speciellt mycket hänsyn till.
Svar från alf109 2014-05-11 22:08
Var inne och kollade på valmyndigheten, och en blankröst räknas som ogiltig och påverkar inte mandatfördelningen stod det. Det enda är att den räknas som röst när man följer upp röstdeltagandet. Så för personlig del tycker jag att man bör anstränga sig lite för att lägga sin röst på dem som man sympatiserar med, eller i vart fall emot dem man absolut inte vill ha. :)
-affe
Jag har hela mitt röstberättigade liv röstat åt ett och samma håll, utom ett år då jag la ned min röst och röstade blankt. I år så tenderar jag dock att rösta åt "andra hållet". Det känns lite skrämmande faktiskt. Har jag ändrat på mig så mycket eller är det världen som är så förändrad?

Det året som jag röstade blankt så var jag så less på alla politiker som hellre pekade på motståndarnas "felaktiga" åsikter än föra fram sina egna. Det är jag i och för sig fortfarande. Men jag inser att det kan bli farligt och för enkelt för minoriteter att få fram sina, enligt mig, snedvridna livsåskådningar.

Jag skall erkänna att mitt politiska engagemang har varit något svalt genom åren och röstandet har gått lite på vana. Men i år så känner jag att jag måste ta ställning mot det som jag inte vill ha. Och det får mig osökt att tänka på min inställning om politiker så pekar på motståndarens brister. Kanske är det så att man skall rösta på dem som kämpar mot det som man själv känner är helt galet. För det är bara att inse att man aldrig får det precis som man vill. Men kan man få bort den man verkligen inte vill ha så är mycket redan vunnet.
Svar från alf109 2014-05-11 22:11
Det viktiga är att man tar ställning. Och jag tror att det blivit mer polariserat på senare år i och med kriser och lågkonjunktur.
-affe
Jag körde samma valbarometer, men den var inte mycket till vägledning - jag hamnade ungefär i mitten av allt :)