Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Vem skriver initierat om fotografi i dag?

Micke Berg skriver i sin blogg om bristen på initierad journalistik när det handlar om fotografi. Jag kan bara hålla med, det är ganska svårt att idag hitta ny fotografi då det inte längre finns några som sovrar i materialet och lyfter fram sådant som är intressant.

Jag tror också att den dåliga bevakningen stort bidrar till att mest gamla namn dyker upp hela tiden. Ingen vågar satsa på ett icke upparbetat varumärke, och är du inte känd har du inget varumärke, och när man dessutom är dålig på att fånga upp ny intressant fotografi i våra fototidningar och på olika kultursidor till exempel blir det ett självspelande piano. De nya kommer inte fram och den ytterst lilla belysning som sker hamnar på de redan mest etablerade.

Varför gör man till exempel på fotosidan inte en reportageserie med ett antal fotografer där man försöker gå lite på djupet? Ralph Nykvist skulle kunna fungera som mall, han har skrivit mycket bra om fotografi och fotografer genom åren.

Varför skrivs det inte något om fotohistorien och hur utvecklingen sett ut över tid? Ren folkbildning alltså, kanske dags att damma av det gamla fina begreppet? Nu kommer givetvis en del tycka att ”du får väl skriva själv….” och det gör jag också efter bästa förmåga. Men det argumentet är ungefär lika insiktsfullt som om man från våra nyhetsredaktioner skulle hävda att: Om du vill ha nyheter får du väl skriva dem själv!

Våra fotomagasin och fotosidan har i och med sin genomslagskraft ett alldeles speciellt ansvar tycker jag. Eller snarare skulle man kunna vända på det och säga att de har en unik möjlighet att stärka fotografins ställning. Men då håller det inte att med en mening gå förbi olika event och bokutgivningar, då måste man lägga ned en del jobb på att gå in i olika arbeten och faktiskt tycka till. Lite som literaturkritiker eller andra former av kritiker alltså.

Detta arbete skulle säkert kräva en del tid, men definitivt inte mer tid än att åka land och rike runt för att klämma på nya kameror för att sedan analysera dessa ned till minsta skruv. Nu förstår jag att man inte kan skrota prylskrivandet, det är nog detta som intresserar de flesta. Men lite balans skulle sitta fint, om inte annat för att lyfta de fotointresserade upp ur den totala fotografiska analfabetismen som för närvarande ofta tycks råda.

Inlagt 2013-11-21 20:49 | Läst 1443 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
2013-11-21 21:10   Hans Wahlgren
Alf, det är Instagramismen som sprider ut sig. Inget bildintryck lever längre än fem sekunder. Vi lever i en tidsålder där till och med en Big Mac-meny är alldeles för långsam. Hur många tror Du orkar läsa mer än tre rader, max två meningar, utan bisatser? Jag gillar verkligen Dina ambitioner, skulle gärna bistå i det lilla jag förmår bistå, men hur? Jag pratar i morgon kl 11 på Fotomässan om gatufoto, men hur många tror Du bryr sig om en gammal gubbe? Mvh Hans
syntax 2013-11-21 22:10
Om unga människor av i dag inte "orkar läsa mer än tre rader, max två meningar, utan bisatser" - då kommer det att bli mycket smärtsamt för dem framöver - en ny underklass.
Dubbelolle 2013-11-22 00:24
Tror du verkligen att det är så för majoriteten av våra unga! LO
Låter som du ska läsa nästa nummer av Fotosidan Magasin.