Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Några snaps tagna under en kvällspromenad med Fujifilm X-Pro1 - "straight out of camera" #2


Fujifilm X-pro1 med 18/2 vid f2,4 och 1/350 sek @200 ISO - samtliga bilder.

T
ar allt som oftast en promenad ner mot det som numera kallas "Västra Hamnen", nu senast med Fujifilm X-Pro1 som följeslagare. 



De sista resterna av den en gång så dominerande varvsverksamheten förvandlas till fashionabla kontor och vad som borde vara den sista fungerande dockan ser ut att bli "fikaterass" för SVT's medarbetare... Kockums huvudkontor finns dock kvar i "Vingmuttern" alldeles intill, och behöver vi nya ubåtar så lär väl de byggas i Karlskrona eller Hamburg.



Men Fujifilm X-Pro1 - vad har jag att säga om den? Den är först av allt en mycket trevlig "promenad-kamera", trots samma "lagom" format som Leica M9 så väger den märkbart mindre, så även optiken. Tre gluggar, ett hus, laddare, minneskort och en Macbook Air i en Billignham Hadley Pro blir inte för tungt. Tvärtom. Och bara huset med monterad glugg i rem över axeln - märks knappt ;-) 

Att sedan - med en knapptryckning - kunna växla från optisk sökare till elektronisk dito med 100% exakt utsnitt är fantastiskt, speciellt när man flanerar och inte vet vad (eller vem) som blir nästa motiv.

Jag lär mig kameran dag för dag och är inte på något sätt färdig i mitt omdöme. Men jag tänkte dela med mig av processen här i bloggen, så ni får mina intryck och tankar i "realtid". Och så får vi se vad "slutomdömet" blir...

 

Inlagt 2012-07-08 20:56 | Läst 19524 ggr. | Permalink

"Jag har haft kameran sedan slutet på mars och gillar den skarpt. Följande punkter vill dock jag se åtgärdade till nästa modell, sökarramarna och auto iso kanske går att fixa med mjukvaruuppdatering. * EVF startar plågsamt långsamt från viloläge, tar plågsamt lång tid att få bild i sökaren. * Sökarramarna är alldeles för snålt tilltagna. * Med auto iso visas inte exponeringsinfo innan exponeringslås aktiveras. * Byte av fokuspunkt kräver onödig och obekväm knapptryckning, jag vill kunna flytta punkten direkt med joysticken. * Inget mekaniskt lås på exponeringskompensationen * Osmidig funktion för motivföljande skärpa, hade varit bättre om den kunde aktiveras med tummen på AF-L/AE-L knappen. Jag håller med om att det är en alldeles utmärkt promenadkamera, den fungerar även fint som resekamera. Jag har gjort några blogginlägg, du kanske sett dom, lätta att hitta då jag inte skrivit om så mycket annat. /Erik"


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag har haft kameran sedan slutet på mars och gillar den skarpt. Följande punkter vill dock jag se åtgärdade till nästa modell, sökarramarna och auto iso kanske går att fixa med mjukvaruuppdatering.

* EVF startar plågsamt långsamt från viloläge, tar plågsamt lång tid att få bild i sökaren.
* Sökarramarna är alldeles för snålt tilltagna.
* Med auto iso visas inte exponeringsinfo innan exponeringslås aktiveras.
* Byte av fokuspunkt kräver onödig och obekväm knapptryckning, jag vill kunna flytta punkten direkt med joysticken.
* Inget mekaniskt lås på exponeringskompensationen
* Osmidig funktion för motivföljande skärpa, hade varit bättre om den kunde aktiveras med tummen på AF-L/AE-L knappen.

Jag håller med om att det är en alldeles utmärkt promenadkamera, den fungerar även fint som resekamera.

Jag har gjort några blogginlägg, du kanske sett dom, lätta att hitta då jag inte skrivit om så mycket annat.

/Erik
Lite småjusteringar; ingen av bilderna är tagen i Västra hamnen. Den första är tagen i Inre hamnen och de övriga två är tagna lite längre norrut vid Dockan. Jo, också kallas Kockums huvudkontor för "Gängtappen". Kul annars att du gillar din nya kamera.
Det ser ut att komma trevliga färger ur kameran även i JPG, men varför i halva friden plåta vid nästan full bländaröppning mitt på ljusa dagen?
Vad har vi sagt om benämningen "direkt ur kameran", herr Ericsson! Det är fortfarande ingen befogad kvalitetsbenämning. Dessa bilder hade lika väl kunnat varit tagen med en kompaktkamera för några tusenlappar, istället för en uppsättning som kostar typ 22.000 kr.

Möjligtvis hade tekniknörden kunnat avgöra kvalité om denne hade råfilen för att granska exponering, skärpa, kontrast samt färg osv. Alternativt fotokopior.

Redigera bilderna efter smak istället och visa oss färdiga bilder som du är nöjd med. De bilderna hade gjort sig bättre i det här inlägget med din personliga utvärdering.