Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Klockor för miljoner - bokstavligt talat :-)


Fujifilm X-pro1 med Fujinon 18/2 eller 60/2,4 - samtliga bilder ;-)

N
ymans Ur bjöd in till ett fantastiskt klock-event – Watchout Day – på anrika Grand Hotell i Stockholm. I spegelsalen och i dess sidoutrymmen visade utvalda klockmärken upp sina senaste nyheter: Rolex, Audemars Piguet, Breguet, Cartier, Chopard, IWC, Jaeger-LeCoultre, Ulysse Nardin, Vacheron Constantin, Panerai,  HYT och inte minst svenska Halda. 



Förutom alla de fantastiska klockorna med tillhörande representanter och experter på olika områden så bjöds det på god mat, musik och balett i världsklass. Ballerinor från Kungliga baletten uruppförde en nyskriven komposition speciellt komponerad för eventet.



Jag var där på spaning efter det klassiska herruret – eller med andra ord – kostymklockan. Ovan en Audemars Piguet Grande Complication i guld för dryga åtta miljoner, men nedan de tre klockor jag valde att skriva om.



Allt började med Cartier och deras modell Santos från 1904 – som faktiskt är det första armbandsuret för herrar. Just armbandsuret var innan dess en rent kvinnlig företeelse och män bar sina klockor i fickan. Men det ändrades snabbt och något årtionde senare släppte Cartier sin berömda modell – Tank. Formen hämtade sin inspiration från första världskrigets stridsvagnar, därav namnet. Just denna modell med namnet Tank MC (bilden ovan) är utrustad med ett 1904 MC urverk – MC står för Manufacture Cartier, det vill säga att det är ett helt egenproducerat, mekaniskt och självuppdragande. Just denna modell av Tank är också den största med hela 43mm i bredd för den fyrkantiga boetten. Ett mera klassiskt herrur får man leta efter. Och nu uppdaterat till en storlek som är passar dagens bärare. (Den blir din för i detta sammanhanget modesta 48.600 Kr.)




Breguet är en annan av klockvärldens verkliga pionjärer, redan 1801 patenterade Abraham-Louis Breguet turbillionen och 1810 tillverkade han världens första armbandsur åt Neapels drottning. Traditionen med turbillioner lever vidare hos Breguet som inte bara återskapar sina historiska mästerverk utan också leder utveckling i många avseenden. Som detta enormt eleganta kostymur (ovan), en Turbillion ”Classique Extra Thin Automatic” – faktiskt världens tunnaste självuppdragande turbillion ur. 



  Vad är då en turbillion? Enkelt förklarat en anordning som gör att urverkets ”hjärta” med balansfjädern roterar så att inte gravitationen och klockans läge ska påverka exaktheten. Detta var banbrytande på sin tid då fickuren oftast befann sig i samma läge i bärarens ficka. Moderna urverk är så exakta och praktiken okänsliga för gravitationen så att turbillion-uret inte har några praktiska fördelar. Men turbillionen representera fortfarande det yttersta av hantverksskicklighet och ett ur med ett sådant urverk är alltid något alldeles extra. (Men smakar det så kostar det –  du får ge en bra bit över miljonen för detta ur när det väl börjar säljas i början av 2014.)



Det blir aldrig fel med en klassiker som Rolex Datejust. Precis som många andra design och stilikoner så är den tidlös och Rolex är ett varumärke som de allra flesta känner till och känner igen. Datejust II med en stålboett på 41mm, här med silverfärgad urtavla och slät glasring samt stållänk är en stilren klocka som passar lika bra till kostym som till jeans. Den kombinerar skickligt kostymurets elegans med sporturets tålighet, oysterboetten är vattentät till 100 meter och stålet är reptåligt – en klocka som är gjord för att bäras varje dag. (Priset? 55.400 Kr.)

 

Artikeln finns att läsa i nästa nummer av Kungliga Magasinet som kommer ut 12/11 - om nu någon skulle vara intresserad ;-)

Postat 2013-10-29 23:40 | Läst 13379 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ett försök att kombinera några vitt skilda intressen...


Bilderna är tagna med en Nikon-kompakt i ett enkelt uv-hus från Kjell & Co -  man måste ju börja någonstans. Ovan ett dykarur av militär typ från MWC.

J
ag har snorklat en del i sommar och försökt få lite fina undervattensbilder - utan någon större framgång. Undervattensdjuren som lever i/på Öresunds sandbotten är notoriskt svårfångade, krabborna springer undan och skrubborna gömmer sig väldigt väl i sanden. Min lilla kompakt har inte en chans att fokusera snabbt och exakt nog...
Så jag tänkt att jag skulle kunna fotografera lite klockor (dykarur) istället. De hör ju hemma i vattnet på sätt och vis och de ligger garanterat still ;-)



Klockan ovan är en "Steinhart Ocean Vintage Military" som är en sk hommage (hyllning) till Rolex berömda "Mil-Sub" eller rättare sagt Submariner referens 5517. En klocka som levererades till brittiska försvaret på 70-talet, ca 1000 köptes in men bara ett hundratal finns idag bevarade i ursprungligt skick. De flesta exemplaren "avrustades" efter fullgjord tjänst och fick nya urtavlor, visare och vridringsinlägg - eller så destruerades de helt enkelt. Detta gör att en "Mil-Sub" i fint skick går på ca miljonen - om man nu alls får tag i en. Och detta öppnar upp för seriösa "hommager", för designen är inte bara mycket snygg - den är också fri då mönsterskyddet gått ut. Steinharts version är trogen originalet i detaljer som de svärdsformade visarna, gulfärgade indexmarkeringarna och vridringens skala som löper runt hela ringen och inte bara till "15" som brukligt. Men den skiljer sig också markant på flera punkter, inte minst är boetten större här än på originalet. Ingen "klocknörd" skulle förväxla dem av misstag - "Ocean Vintage Military" är inte en kopia utan just en "hommage". Och en mycket välgjord sådan, vattentät till 300 meter samt inuti tickar ett automatiskt ETA-verk - klockan andas schweizisk kvalitet!



Den andra klockan är en "Automatic Military Diver GTLS Tritium" från "Military Watch Company - MWC". Klockan har en svart PVD-behandlad boett, tritium belysning i visare och index samt fasta bandstift. Vattentät till 200 meter och utrustad med ett automatiskt urverk från Seiko, men den finns även att få med ett schweiziskt kvarts-urverk. Den här klockan och den speciella tekniken med micro-tuber med radioaktiv tritiumgas har jag bloggat om tidigare - läs inlägget här.

Ricoh GR-D III hemma på skrivbordet i fönsterljus (och lite reflektorer) - på klockan sitter ett sk "Zulu" armband i buffelläder.

Men - klockorna blir nog snyggast på land (som ovan) under lite mer kontrollerade former ;-)

Postat 2013-08-28 23:54 | Läst 14835 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Eftertanke - efter en vecka med extrem lyx...


 Fujifilm X-pro1 med Fujinon 60/2,4, kamerans JPG via PS - obeskuren osv i vanlig ordning - ovan Chopards "Happy Sport" helt inklädd i diamanter :-)

E
fter en vecka uppslukad av Baselworlds extrema lyx och yta så upplevde jag något som satte allt i perspektiv. Det är lätt att tappa fokus i livet och det är lätt att drabbas av vanföreställningar angående vad som gör oss lyckliga och skänker äkta tillfredsställelse...


Fujifilm X-pro1 med Fujinon 18/2, kamerans JPG via PS - obeskuren osv... (mannen på bilden är inte han jag skriver om i inlägget).

På väg hem från Basel stannade jag i Frankfurt, och under en kvällspromenad, minuterna efter jag tagit bilden ovan passerade jag en man utanför ingången till Domen. Han hade ett vackert långt grått hår och ett välansat skägg.  Klädseln var proper med en lång svart yllerock. Jag lade märke till hans ödmjuka klara blå blick. När jag passerade sade han mycket tyst, nästan skamset - "en euro?"
Jag svarade reflexmässigt - "jag talar inte tyska". Och gick vidare.
Men något i mannens uppsyn och ödmjuka utstrålning bet sig fast i mitt sinne, jag var bara tvungen att  gå tillbaka till honom.
"Till mat?" - frågade jag.
"Ja, till mat svarade han" med stadig blick. Han fick mer än en euro. 

Verkligheten. Och vi definieras inte av de kläder, klockor eller smycken vi bär, inte heller av storleken på våra bankkonton - utan av våra personligheter och våra handlingar. Rika som fattiga. 

Postat 2013-05-03 00:37 | Läst 14611 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bilder från Baselworld - världens största klock och juvel-mässa.

 
 Fujifilm X-pro1 med Fujinon 18/2, 35/1,4 eller 60/2,4 - kamerans JPG via PhotoShop - samtliga bilder ;-)

J
ag är som bekant på världens störst (och viktigaste) klockmässa - "Baselworld". Har nu lämnat press-centrat och avslutar mitt sista besök (och 5:e dag) på mässan - om några timmar är jag i Tyskland för lite andra uppgifter som väntar mig där. Skulle gärna skrivit lite mer om mässan i bloggen men jag hann inte - så jag får bjuda på en liten sammanfattning istället. Ovan Breitlings fantastisak jätte akvarium med egen haj och allt - som sitter ovanför entrén till deras gigantiska monter!



Ovan ett vackert dekorerat urverk från Glashütte - montrarna är fulla av "godis" för klockälskare! Men montrarna är i regel slutna och stängda för alla utan en inbjudan, vilket lämnar de flesta besökare att "fönstershoppa" i de de väl tilltagna "skyltfönster" som omger montrarna.



De stora tillverkarnas montrar är enorma byggen på tre till fyra våningar, med många visningsrum och ofta med egen lounge och till med restaurang med fullt utrustat kök!



Väl inne så hantera man oftast klockorna med handskar på - som här hos Omega, och nedan deras fantastiska re-edition av Speedmastern med tydliga drag av den ursprungliga modellen från 1957 - men nu med två "sub-dials" istället för tre - ur-snyggt :-)



I vissa montrar - som här hos Breuget - sitter urmakare och specialister och visar hur utvalda delar, här urtavlor, tillverkas helt för hand.



Andra har egna fotostudios som vi från pressen kan använda, trots att vi överöses med press-kit och bilder - snacka om service!



Enligt uppgift så är närmare 3000 journalister ackrediterade, för att nu inte tala alla dessa handlare och agenter från precis hela välden. Nedan en av mina sista bilder idag - på entrén till Rolex enorma monter.


 

Vi träffast i stort sett alla de ledande märkena samt många av spännande lite mindre och intervjuat allt från designers till VD:ar - återkommer med lite mer bilder och lite mer om nyheterna inom kort.

Postat 2013-04-30 01:15 | Läst 11982 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

"Sjöö Sandström – svenska armbandsur" min senaste artikel, nu i bloggen!


Foto: Rickard L Eriksson. Jag återger även uppslagen nedan i faksimil så att ni kan se Rickards fina bider och få en uppfattning av layouten i magasinet.

Bara ett stenkast från Slottet finns Sjöö Sandström – en helsvensk tillverkare av exklusiva armbandsur, vilket är unikt. För Kungliga Magasinet berättar de om hur de fick göra försvarets flygarur, om värdet i att vara personliga och vad som gör dem unika.

Text: Johan Ericson Foto: Rickard L. Eriksson (publicerat i Kungliga Magasinet nr 1 2013)

Sjöö Sandström grundades under det sena åttiotalet av Christer Sjöö och Mikael Sandström, och 1993 presenterades deras första armbandsur. Den numera klassiska Royal Steel av första exemplar förärades kung Carl XVI Gustav. Uret utmärktes av sin rena design och höga kvalitet. Men 1997 kom det ur som verkligen satte Sjöö Sandström på världskartan – Chronolink Worldtimer – unikt med sin uppfällbara boett och kombination av mekanisk analog visning och digitalt kvarts.
I början av 2000-talet lämnade grundarna företaget, men utvecklingen och det kreativa tänkandet har inte stått still. 2011 presenterades det första professionella svenska dykaruret, Landsort, namngivet efter Östersjöns djupaste plats, 459 meter. Och året innan vann företaget försvarsmaktens upphandling av kronograf avsedd för all flygande personal. UTC Skydiver blev därmed obligatorisk för inte minst alla våra JAS-piloter, men även en civil version lanserades för privatmarknaden. Imponerande, minst sagt. 

Kontoret granne med Slottet
Vi besöker Sjöö Sandström på deras huvudkontor, bara ett stenkast från slottet, där klockorna också tillverkas. Adressen, Skeppsbron 16, har sedan år 2000 har blivit alltmer synonym med varumärket. Här träffar vi Felix Formark, nytillträdd VD, Niclas Höglund, produktchef och försäljningschefen Thérése Cederblom. Över en kopp kaffe i deras charmiga lokaler pratar vi om klockor i allmänhet och deras i synnerhet.
Felix berättar att i hans ögon så är Sjöö Sandström ett unikt varumärke som vänder sig till personer med integritet som inte vill kompromissa med parametrar som kvalitet och design.
– Lyx idag handlar väldigt mycket om att vara unik. Med en Sjöö Sandström på armen så har man gjort ett medvetet val, fortsätter han.
Niclas fyller i:
– En snabb jämförelse visar att vi ligger någonstans mellan TAG Heuer och Omega rent prismässigt. Man ska tänka på att det som styr priset, förutom själva varumärket, är också upplagan. Vi använder uteslutande Schweiziska urverk som levereras färdigmonterade och som är anpassade för oss. Klockans övriga delar kommer också från Schweiz. Alla delar byggs ihop här i Stockholm och genomgår sedan de avslutande kvalitetstesterna innan de levereras.

Får göra försvarets flygarur
Man kan säga att Sjöö Sandström är en svensk klocka som består till 100 procent av schweiziska komponenter, och, såklart, med en genuin svensk design.
– Vi har 21 återförsäljare i Sverige, berättar Felix, och även om vi satsar internationellt – nu senast med sju nya återförsäljare i Hong Kong – så är kunderna i första hand svenskar. Men många vet inte vad Sjöö Sandström är, därför var det extra roligt när vi vann den offentliga upphandlingen för försvarets nya flygarur.
Niclas berättar om den komplicerade processen:
– Det var totalt 17 olika klockor som tävlade om kontraktet, allt från enklare kvartsur till mycket dyra och välkända internationella märken. De utvärderade samtliga enligt en poängskala och tydliga kriterier som började med ”skall”, fortsatte med ”bör”, för att slutligen även väga in priset.
– Och vi vann! Fortsätter Niclas med ett leende. Det är alltså inget subjektivt val, utan vår klocka var helt enkelt bäst. Vi har fått veta att försvaret tyckte att det var roligt att det var en svensk klocka som vann.
– Ingen svensk flygande personal får lyfta utan en Sjöö Sandström på armen,
 tillägger Felix stolt. Och UTC Skydiver finns i en civil version också – det enda som skiljer dem åt i praktiken är gravyren på bakboetten.
Totalt köpte försvaret in 1100 UTC Skydiver.

När man tittar närmare på märkets nya dykarur, Landsort, så ser man att den är utvecklad tillsammans med professionella dykare, Niclas förklarar:
– Vi tog kontakt med ett antal duktiga dykare, både yrkesdykare och entusiaster som hjälpte oss med utprovningen. Vi ville tänja gränserna och skapa ett riktigt instrument, och det ska synas i designen. Sedan är det alltid en liten kompromiss för att uret även ska fungera bra i andra sammanhang. De flesta köpare använder det ju trotsa allt inte för annat än vad jag kallar ”brygg dykning” och till vardags. Kanske rentav till kostym, för det är ju trots allt också ett mycket vackert manssmycke.

Kunderna får möta urmakarna
I sin marknadsföring tror Sjöö Sandström mycket på personliga möten.
– Vi vill vara nära och personliga och därför lägger vi mycket fokus på våra återförsäljare, berättar försäljningschefen Thérése. Att vara lokalt på plats och möta våra kunder är mycket är mycket viktigt för oss. Om du som kund besöker ett butiksevent eller kommer till serviceverkstaden i Gamla Stan så är chansen mycket stor att få möta just den urmakare som byggt just din klocka – något som är helt unikt för oss. Och en närhet och service som de stora märkena aldrig kan ge. Det måste inte vara ett jätteevent med flera hundra gäster – du får en bättre känsla och personligare kontakt med oss om vi håller det hela lite mindre och mera intimt.

Extra stolta är företaget över samarbetet med fotbollsförbundet.
– Varje kvinna eller man i landslaget som spelat fler än 50 matcher erhåller en Sjöö Sandström – som förbundet köper in från oss, säger Thérése och berättar vidare:
– Vi har alla typer av ambassadörer, från äventyrare till artister. Och numera ser du även allt mer kvinnor i olika klockannonser. Intresset för klockor ökar bland oss kvinnor, inte minst nu när man kan få våra ur, som Lady Extreme, med diamanter, avslutar hon.

Precision i urmakariverstaden
Vi går ner till moderna urmakeriverkstaden en trappa ner. Här möts vi av ljusa och trevliga lokaler där djupt koncentrerade urmakare arbetar vid olika väl upplysta arbetsstationer. Överallt syns olika delar till uren, ställ med verktyg och avancerade instrument för att kontrollera klockornas kvalitet. På väggarna hänger designskisser och ritningar till de olika modellerna.
Förutom det digitala verket från ETA, som bland annat används i UTC Skydiver så används sex typer, eller kalibrar, av mekaniska urverk från samma renommerade tillverkare. Ett ultratunt och därför handuppdraget som sitter i Chronolink, tre självuppdragande urverk som finns i flera klockor, samt två med kronografmodul som sitter i de mer komplicerade uren. Urmakarna turas om att jobba med de olika momenten, allt från montering av fabriksnya ur till service och renovering av äldre ur. Klockorna som byggs här är inga hastverk – det är uppenbart att mycket yrkesstolthet och kärlek investeras i varje enskilt ur.

När vi är klara och det är dags att ta farväl sammanfattar Felix:
– Vi är unika för att vi har en mycket speciell historia, och att vi faktiskt har fem urmakare som bygger klockorna här på Skeppsbron. Att du kan få träffa din urmakare, möta den person som gjort just din klocka och signerat garantikortet. Vi vill helt enkelt vara lite som den gode grannen – inte bara till slottet – utan till alla våra bärare!



 



  Samtliga foton inklusive omslaget: Rickard L Eriksson. Layout Gustav Magnusson - vår mycket duktiga AD.

Ovan ser du reportaget samt tidningens omslag, Rickard står för alla dessa foton, han är förutom fotograf även tidningens "Creative Director" och bidrar på många sätt till den mycket snygga helheten. Jag har ytterligare en klockartikel i magasinet - om "kvinnliga smyckes-ur" ;-)

Ps.
Just nu blir det mest klockartiklar - men jag kommer att beröra olika lyxprodukter under året, förhoppningsvis även inom foto :-) 

Postat 2013-02-24 19:36 | Läst 18904 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8 9 ... 20 Nästa