Hur långt får en fotograf gå?
Ricoh GR-D II (Gatumusikant/tiggare i Stockholm, obeskuren men färgkorrigerad och skärpt)
Det utmärkta radioprogrammet "Medierna" som sänds i SR:s P1 tog lördags upp Aftonbladet och fotografen Per-Olof Sännås. Tidningen menar att fotografen gick över "gränsen" när han jagade en bild på offrets mor i samband med en uppmärksammad mordrättegång och har därför sagt upp samarbetet med honom. Intressant intervju med Aftonbladets chefredektör Jan Helin samt med några fotografer, dock inte P-O själv - han duckar all uppmärksamhet.
Lysnna på programmet i reprisen nu kl 01.15 tisdag eller i SR:s "30-dagars arkiv".
Inlagt 2008-09-02 00:52 |
Läst 9224 ggr. |
Permalink
Å detta gäller fotografer redaktörer å i slutändan konsumenten.
Det finns även vanliga gatufotografer som helt utan skrupler inkräktar på andras integritet och gör allt för att fånga vardagen på ett skrämmande sätt. Eller rusa fram till "spännande" människor och stoppa upp en blixt i ansiktet på dem och sedan raskt rusa vidare. Jag säger inte att det är rätt eller fel, utan diskussionen pågår ständigt bland kollegor huruvida det är kränkande eller ej att utan att tillfråga snudd på antasta sina offer och sedan med ett brett leende rusa vidare till nästa "offer".
Samma snack förekommer bland puritanerna inom naturfotogenren. Hur långt får man gå för att få en bra bild. Men där är mer fråga om manupilation av naturen på plats, eller i postproduktion i form av bildmanupilation. Så frågan är ständigt aktuell och kommer så vara länge. Allas gränser och toleransnivåer är olika och det kommer (och har alltid) skapa motsättningar.
/Annika
Sedan måste han/hon ta nästa bild.