Nykterhet, Fred och Folkuppfostran
Nykterhet, fred och folkuppfostran - vad är det för en märklig rubrik? Och vad fanken betyder folkuppfostran? Idag skulle vi snarare säga folkbildning. Folkbildningen kännetecknas av att den är fri och frivillig. Folkhögskolor och studieförbund, liksom biblioteken utgör kärnan i folkbildningen i Sverige idag. Folkbildningen formades för lite drygt hundra år sedan när nykterhets- arbetar- och frikyrkorörelsen växte fram i Sverige. Folkbildningen var en förutsättning för att kunna skapa ett demokratiskt samhälle, och folkbildning är en förutsättning för att bibehålla ett demokratiskt samhälle. Det varr ingen slump att studiecirkelns fader Oskar Olsson var aktiv både inom nykterhets- och arbetarrörelsen. 1902 startade Oskar Olsson den första studiecirkeln, en studieform som inte har ändras speciellt mycket sedan dess. Denna genialiska studieform som bygger på att man lär sig tillsammans, man bestämmer tillsammans hur man ska genomföra cirkeln, man delar med sig av sina kunskaper, man samtalar med de andra cirkeldeltagarna och cirkelledarens uppgift är inte främst att förmedla kunskap, utan att se till att alla får chans att delta på sina villkor.
Idag har vi avslutat en studiecirkel om Harry Martinssons liv och författarskap. Ingen av deltagarna var expert på Harry Martinsson, men alla har läst lite av och lite om honom, och genom att samtala och reflektera har vi lärt varandra en hel del om Harry Martinsson.
PS Nykterhet, fred och folkuppfostran var den gamla nykterhetsorganisationen NTO:s grundläggande program.
Harry Martinsson bodde i Göingebygden inte så långt ifrån Hässleholm är det.
Dina bilder visar så mycket känslor på olika sätt..det var trevligt få se en sådan dokumentation här på
FS inte så ofta nu förtiden.
Ha det gott
Gun-Inger
Jo, vi har lärt oss att Harry Martinsson var från Hässleholmstrakten. Och du har rätt, det är alldeles för lite av denna typ av bilder och text på FS numer. Jag skulle gärna ta del av liknande bilder och berättelser.
Min farfar och farmor verkade i samma anda. För drygt 100 år sen startade dom det som så småningom blev Falköpings stadsbibliotek hemma i sitt kök. De lånade ut egna böcker. Farfar tog framstående föreläsare till stan. Enligt en berättelse i släkten tänkte han hålla förhör med åhörarna för att kontrollera att dom lyssnat ordentligt men man fick honom på bättre tankar.