Man kan lika gärna ha roligt i väntan på döden, och varför inte fotografera lite emellanåt, och kanske skriva lite också.

Kan man redigera bilder på en laptop?

Jag bara undrar, kan man på allvar redigera bilder på en laptop? Jag tycker det är väldigt svårt att justera ljushet och kontrast på en laptop eftersom bilden ser olika ut beroende på betraktningsvinkeln. Beror det på att jag har en billig skitdator, eller är det så med alla laptop-datorer?

Inlagt 2010-05-08 18:13 | Läst 1836 ggr. | Permalink
En laptop brukar ju ha en kontakt till en "extern" skärm. Den får man nog utnyttja i så fall.
Svar från Hundblues 2010-05-08 18:32
Sant. Klart det går att redigera biler på en laptop med en extern skärm. Jag borde nog formlera om frågan. Gör det att redigera bilder på en laptop utan extern skärm? Men du antyder att det nog inte går. Tack, då känns det bättre. Jag har ju inte lyckats något vidare.
Jag tror att det blir svårt. Jag tycker att skärmarna inte är de bästa. Sen verkar många tillverkare älska de blanka skärmarna som jag själv inte tycker är någon höjdare vid bildredigering. Dessutom är det flesta ganska kalla i färgerna, men det går nog att kalibrera.

Vill man köra på en laptop, så kan jag tipsa om att det går bättre om man har "rätt" bakgrundsbild på laptopen. Med "rätt" bakgrundsbild, menar jag referensbilder som man kan hitta lite varstans på nätet (vet inte om Crimson har en sådan). En referensbild som visar att skärmen är rätt inställd när det gäller ljusstyrka och färger. Ofta har dessa referensbilder en rad av små rutor, rutor som går sakta från svart till vitt. Tanken att du ska se skillnader i nyanser i de olika rutorna. Det ska med andra ord inte finnas två rutor som är lika. För ser du t ex två rutor eller fler som är lika vita (oftast ytterrutorna), ja då är skärmen för ljus.

Har du en sådan rutrad som bakgrundsbild, kan du hålla koll på betraktningsvinkeln när du arbetar och du vet hyfsat att ljusstyrkan är ok.

/Gunnar
Svar från Hundblues 2010-05-08 19:14
Tack Gunnar. Då är ni två som bekräftar mina misstankar. Tillsammans med mig blir det tre som inte går det går något vidare att redigera bilder på en laptop-skärm. Då ska jag inte försöka mer.
Redigerar alla bilder på min laptop
En ASUS G2S med 17" skärm
Vet att jag får ett litet rödstick vid utskrifter hos Crimson så det får jag kompensera för
/Bengt
Svar från Hundblues 2010-05-08 19:48
Hmmmm, nu blev det besvärligt när du har en annan uppfattning. Men då undrar jag, hur vet du att du har rätt betraktningsvinkel på skärmen? Den går ju så lätt att ändra på en laptop.
Betraktningsvinkeln varierar säkert, men jag justerar in det läge som jag tycker ser bäst ut
Sedan gäller det att sitta rätt framför skärmen.
/Bengt
Svar från Hundblues 2010-05-08 20:42
Jaha, då får jag väl omvärdera min uppfattning. Det går att redigera bilder på en laptop-skärm, men det är inte självklart att det är enkelt och blir bra. Men det går. Tack för ditt inlägg.
Det går bra...beror ju på vad du har för skärm....
Jag redigerar alla mina bilder som jag lägger på webben i min bärbara. De bilder som ska skrivas ut redigerar jag på min riktiga skärm.


/Annika
Svar från Hundblues 2010-05-09 00:17
NU börjar jag känna mig som ett eko av mig själv. Till dig vill jag ju säga samma sak som till Claes Wåhlin. Tack för att du tog dig tid att dela med dig av dina erfarenheter till mig. Och av dina bilder att döma duger en laptop rätt långt. Fina bilder har du här på fotosidan.
Jag har aldrig redigerat annat än på en laptop. Tycker att det funkar bra som så. Men har en ny nu och kan ju konstatera att det skiljer i nyanser. Men annars, tycker jag att det funkar fint. Jag är nöjd.
Svar från Hundblues 2010-05-09 00:20
Ja, det är ju inget fel på dina bilder heller. Uppenbarligen fungerar det alldeles utmärkt att redigera biler på en laptop. Tack för din kommentar.
Jag vågar INTE bildbehandla på laptopen, just för att den ändrar sig så mycket i ljusförhållandena beroende på hur man sitter, och vinklar skärmen! Men att ansluta en extern skärm låter som en bra idé.
//Ulrika
Svar från Hundblues 2010-05-09 23:18
Jaha, nu börjar det svänga igen.

"Vem ska jag tro på
Tro på
Tro på när
Tro på när allt är såhär?"

"Vem i hela världen kan man lita på?"

Jag blir tokig, men jag tackar dig Ulrika för att jag fick ta del av även din uppfattning.