Jag plåtar framför allt till och från jobbet. Varje morgon går jag från Södermalm över Skeppsbron eller Gamla Stan in till City där jag jobbar. Ofta finns det fåglar, turister eller annat intressant att plåta.

Elitloppet 2024: Horsy Dream!

Sista söndagen i maj. Alltid på mors dag. Elitloppet gick av stapeln. 

Årets upplaga var speciell. Det var länge sen som loppet hade haft så många stjärnor. Hela den franska eliten var på plats. Den största stjärnan av dem alla var Idao De Tillard. Årets vinnare av Prix D'Amerique. Världens bästa häst. Han blev inbjuden först av alla. Han tackade ja redan i februari. Och sen dess rådde det feber i Travsverige. En sån haussning har man inte upplevt sedan Bold Eagle kom hit år 2017.  Och sedan fylldes det på med flera andra franska demoner: fjolårsvinnaren Hohneck, Go On Boy, Horsy Dream. När sedan svenskhoppet Francesco Zet - obesegrad i arton starter - också ställde upp vankades det travfest. 

Idao De Tillard kommer ut och värmer på innerplan. Till den kunniga elitloppspublikens jubel. Med sitt långa steg och sin ädla hållning utstrålar han klass. 

Men sen händer nåt. I första försöket. Idao De Tillard startar från ett svårt åttondespår. Och han galopperar direkt! Hamnar femtio meter efter. Till publikens besvikna sus. Efter månader av haussning. Elitloppet punkteras direkt. Vibbar av 2018 och Bold Eagles sorti. Idao De Tillard kämpar heroiskt, jagar ikapp klungan. Ligger tredje inner in på upploppet. Men uppgiften blir övermäktig. I stället är det en annan fransman, Go On Boy, som enkelt vrider ut på upploppet och spurtar till seger. Bakom sitter Romain Derieux, kusk och tränare som vann loppet år 2019 med Dijon. 

I andra försöket startar Francesco Zet. Den obesegrade som lekt med motståndet på hemmaplan. Och alla tror att nu när Idao De Tillard är borta ligger vägen öppen. Men i försöket visar han sig seg. Klarar bara en tredjeplats. I stället presenterar sig Horsy Dream. Bettet, blicken. 

Till finalen heter favoriterna Go On Boy och Horsy Dream. Francesco Zet startar från spår sex. Det är långt ut på vingen. Då! Örjan Kihlström gör ett drag i starten. Han kuppar sig till ledningen! Fransmännen bortkollrade. Stort jubel i publiken. Den vittrar hemmaseger. Francesco Zet går väl inte att slå från ledningen? 

Glädjen varar kort. På sista bortre långsidan visar Horsy Dream klassen. Kusken Eric Raffin vrider ut hästen, som bara gasar förbi alla. En långspurt på sådär en fyrahundra meter. Till överlägsen seger. Det är bland det svettigaste man sett. Oldtimers går tillbaka till Mack Lobell på åttiotalet för att finna liknelser. 

Sedan: the Eric Raffin show. 

Horsy Dream tar över tronen och är den nya kungen. A bientot! 

PS: Sveriges bästa travfotoblogg hittar man här

Inlagt 2024-09-09 10:40 | Läst 213 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver