UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#72. Gatufoto den snåla vägen?? --kamera från nätet + lins från loppis!!

En gatufotograf måste inte ha en skinande Leica+superglugg!!? –a la 10 laxar eller mer!! – ja upp till 100 laxar är möjligt, om man är riktigt bra?? Seniorplåtis=jag tror inte på det!! –det har aldrig varit kameran som gjort bilden!! --utan ögot!! –den förlängda hjärndelen!!

Myter byggs så lätt upp!! –bra kamera=bra bild?? Även om vi inte vill gå med på det i publikt sammanhang!! -- så agerar vi ofta efter det i alla fall?? Det är obegripligt!! –komplext visst!! --status, känsla, socialt mönster, --jaaa – ja  är inte fri från det heller, man vill ju ha bra grejer. Hur bra behöver man? Inte speciellt märkvärdiga grejer, det mesta duger, du har säkert redan lådorna fulla med det viktigaste husen och gluggarna. Annars kan du gå på loppis, eller kolla näthandeln.

Så här kan det gå till?? Skall du köpa analogt!!, --ja då kommer du undan billigt!! Gå ned på loppismarknaden nära dig. Du får en Konica Autoreflex T, utmärkt stryktålig kamera!!,  --med normalglugg!  --för under 100-lappen, garanterat!  Scoutar du runt lite och har tålamod kan du hitta en Olympus OM 1 för 200-300. Det är en utmärkt liten, lätt kamera. Kolla runt efter en 28/3,5, för sådär 300 spänn!!  --och du har allt du behöver!!

Skall du gå digitalt är det lite dyrare??,-- men satsa på en utgången modell på nätet!!  Jag har tidigare sagt att jag gillar m4/3!! Av det skälet att du då kan välja vilken glugg du vill med adapter. Total frihet som sparar pengar!! Du kan nu köpa en Olympus Pen E-LP1 med kit-glugg för 200 Euro från Olymiamarket via ebay.de. Helsäkert köp!! --ny kamera!! –nästan perfekt sensor!! Gå sedan ned till loppis igen å köp en 15-28mm glugg. Jag hitta en Minolta 28/3,5 glugg för 25 spänn, som ny!!

Här är den!! Jag har lyxat till det med en elektronisk sökare som är supperb. Du kan be kameran zooma in på en detalj för fokus, när du är senior å ser dåligt.

Här kommer två bild jag tog i förrgår på en ”street photography session” i Lund.

Lund 2001-06-09. Kamera som ovan med bländare 8

Lund 2011-06-09. Kamera som ovan med bländare 8

Jag håller på att spara till en Leica M10a Titan +  Noctilux 50mm/0,95 + hyra till en Massai med spjut, som livvakt!! Ska de va status så ska de va!!

________________________________________________________

"Kristaller likt människor har fel" –ett vetenskapligt faktum!!

--eller den 18 juli är du välkommen till min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photos Galleri, Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!  

Kom och se!! --KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!

/Bob

_________________________________________________________

Postat 2011-06-11 07:12 | Läst 4348 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#71. Litar du på din partner!! –här måste man göra det!! –annars blir det platt----?

Litar du helt på din partner i alla lägen?? –även när det smäller till!! –å du måsta hålla tungan rätt i mun?? Jag hade inte klarat det?? –jag hade inte tagit risken att få en fullstädigt demolerad?? –hand!!

Mitt andra hemland är Arizona?? --det gudsförgätna ökenlandet mitt i den amerikanska västern!! Jag har bott här i flera omgångar, första gången 1979, i ett år!! Jag tycker det är så spännande?? --att köra runt i det här karga landskapet. Här finns så mycket att plåta, lanskap, samhällen, miljöer och människor?? En söndag hade jag tänkt mig att åka upp till Wickenburg??  --å äta en hamburgare?? --de skall va så bra där!! Staden ligger nord-väster ut från Phoenix, ungefär en timmes bilväg. Det är ett litet samhälle, med rester efter gruvdrift, och fullt av ”art deco” byggnader!! Det blev ingen hamburagre!!, --jag tog en BLT i stället!! --å den va god. Servitrisen va så trevlig!! --å pratade med främligen!! –på amerikaners vis?? --en lång stund. Hon förklarade att det var storjippo?? --i stan idag. Det var ”Mucking and Drilling” contest!!??

Wickenburg,  2003. Canon Eos 1V, 100-400/4,5-5,6

Det var fullt av folk uppe vid marknadsplatsen?? Massor att köpa, konsthantverk, utställningar och en kul tävling!! --där man skulle borra ett hål, för hand?? Tävlingspartnern var tvungen att hålla borren för hand!! --med maken smällde till med släggan!!

Här gäller det att inte missa, medan Obelix titta på?? Canon Eos 1V, 100-400/4,5-5,6

Lägg märke till att damen, som håller borren, inte har några handskar!! Tog man en närmare titt?? --på borrhållaren, i några lag, så lyste skräcken fram!!

Borrhållare med kemiintresse? Canon Eos 1V, 100-400/4,5-5,6

Kanske berodde det på att han hade fel tröja på?? För det periodiska systemet!! --är ju inget att se upp till?? --i de här sammanhanget. Man får ju hoppas att de inte gjorde det här för ofta?? --för då fanns det risk för stendammlunga!!

Blås ut!! --dammet före djupmätning. Canon Eos 1V, 100-400/4,5-5,6

Postat 2011-06-10 07:30 | Läst 4600 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#70. Ormatät och jävlahöger!! –han har en pampig stenmur kring trädgårn??

Muren är imponerande och mer än tio manshöjder?? –den ligger i en mångmiljonstad!! –och den skyddar en dynasti så lång och blodig!! Den lever upp till vårt åldriga begrepp: Ormatät och jävlahöger!!

Stenmur i Falbygden 2011. Olympus E-LP2, Zuiko 21/3,5

Inlandsisen deponerade mycket morän längs vårt avlånga land för sådär 10000 år sedan. Det har alltid ställt till det för böndernas brukande av vår mark. På många håll i vårt land kan man finna imponerande murar, längs ägorna och mellan dess gränser. I Småland och Västergötland finns slingrande, höga och täta stenmurar. Några är byggda så att de lever upp till epitetet ”Ormatät och jävlahöger”!! Ett begrepp som finns förklarat här: http://www.murberg.se/Sidor/Jansa-Johan/Jansa-Johan.htm

En mur skall ju skydda mot fiender och det är först då de blir riktigt höga. Ju starkare fiende ju högre mur!! Ju mäktigare invånare ju finare mur. Helst skall den vara så tät att ingen kan klättra upp längs dess sida!!  Kejsaren av Japan har i alla tider, även historiskt, varit mycket mäktig. Hans mur runt slottet i Tokyo är inte att leka med. Den yttre vallgravsmuren är säkert 25 m hög och den inre muren som omger slottet och inre trädgården är också mycket hög, slät och tät!!

Kejsarmuren i Tokyo

Tittar man lite närmare på stenarna i muren så ser man att de behandlats med verktyg så att de blir plana och exakt formade för att passa in på rätt plats. Metoden för formgivning måste ha varit mycket arbetskrävande, eftersom mejselspåren ligger mycket tätt.

Detalj av muren i kejsar parken i Tokyo

Den yttre parken kring slottet är öppen för publik, aldrig den inre, och här är det mycket välstädat. Kommer man till parken tidigt på morgonen inser man varför det är så fint och välhållet. Det är en hederssak att hålla kejsarens park i trim, så pensionärerna kommer och krattar löv.

Trädgårdsmästarna sköter om kejsarens park i Tokyo

De flesta är kvinnor. Kanske är gubbarna utslitna? De vitklädda trädgårdsmästarna, med snygga hucklen, arbetar snabbt och effektivt. Några krattar och några klipper buskar.

En hederssak?? –när såg vi det senast i vårt land??

________________________________________________________

"Kristaller likt människor har fel" –ett vetenskapligt faktum!!

--eller den 18 juli är du välkommen till min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photos Galleri, Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!  

Kom och se!! --KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!

/Bob

_________________________________________________________

Postat 2011-06-09 07:34 | Läst 6927 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#69. Lagad bländarlamell!! --på gammalt objektiv!! Hur bra är dä?? Testing-testing??

Plåtade ”Down Under”!! –tappade kameran bland stenar!! Vad gör man då?? Canon 7 den håller naturligtvis!!,-- men gluggen f/1,4 var det sämre med?? –en bländarlamell går av och lossnar!!

Manley beach, Sydney 1987. Canon 7, 50mm/1,4. Cyanotype-kopia.

Vid den här tiden!! --var det så att svenska universitet naturligtvis hade en mekaniska verkstad?? --vid varje stor institution!! Jag kände gubbarna?? --och man kunde ibland  göra lösningar vid sidan om!! De tyckte det var kul!! --att plocka isär ett objektiv och göra en ny lamell!! Sagt och gjort de fixade en ny lamell!! –de kunde dock inte svartbelägga den?? --men de satte in den i alla fall?? Så här ser det ut!!

Canon 7 med en 50mm f/1,4 med en ny blank å fin bländarlamell

Den funkade fint och allt sedan dess har jag använt objektivet. Nu skall vi testa och se om den har någon bra upplösning om vi sätter den på en Panasonic GH2 (Nyquist-upplösning=133 linjepar/mm).

Så här ser det ut om vi fotograferar av Patersons testtavlor:

  

Vi ser då att på bländare 1,4 har vi upplösningen, 96 lp/mm, i centrum, men i hörnet är det ganska suddigt och upplösningen blir 36 lp/mm. På bländare 5,6 är upplösningen det samma 96 lp/mm i centrum, men ute i hörnet är den 66 lp/mm. Alltså ett mycket användbart objektiv för de flesta behov.

Men hur jämför detta objektiv med motsvarande Leitz objektiv, Summilux f/1,4??

Leica M2 med Summilux 50mm f/1,4

Vi utför samma testförfarande, som ovan och får resultatet:

  

Resultatet är att på bländare 1,4 har vi upplösningen, 96 lp/mm, i centrum, men i hörnet är det distorderat suddigt och upplösningen blir 42 lp/mm. På bländare 5,6 är upplösningen det samma 96 lp/mm i centrum, men ute i hörnet är den 66 lp/mm.

Vid en jämförelse så visar Leitz objektivet mer distorsion ute i hörnet och upplevs nog som lite oskarpare och kontrastlöst. Båda objektiven är sämre än Olympus Zuiko 50mm f/1,4, se testen i bloggen

http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/47-harliga-tider-stralande-tider-och.htm

Postat 2011-06-08 07:42 | Läst 7537 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#68. Revolt!! –bränderna rasar! – samhällets grundvalar? –rämnar! Hur skall de förändra samhället?

Bränder rasar!! – folkmassorna samlas och banderollerna hamrar in slagorden!! Regeringarna i Europa samlas för diskussioner. Studenterna i Frankrike protestera på gatorna i Paris. Landsfadern Tage Erlander håller tal i stadsparken för att lugna massorna.

Vilka tider lever vi i??  --varför protesterar studenterna över hela kontinenten?? -- även i Sverige där folkhemmet skapar trygghet för alla??

Studentkravallerna i Sverige var inte i närheten av vad som skedde i Prag och Paris, utan de yttrade sig mest i brännande av studentmössor och Kårhusokupationen 1968 . Protesterna i Lund 1967 manifesterade av stora folksamlingar i Lundagård med banderoller som den på bilden här:

Lund 1967-04-30. Studentprotester i Lundagård. Leica M2, Summicron 35/2.

Folksamlingen var imponerande och jag har aldrig under mer än 40 år sett mer människor samlas i Lund. Huvudparten av studenterna bar studentmössor men en grupp startade att bränna sina mössor.

Studentmöss bränning i Lund. Leica M2, Summicron 35/2.

Man protesterade mot ojämlikt samhälle och markerade för frihet och rättvis och manade till kamp mot klassklyftorna?? Hur skulle välfärden fördelas!! Omdaningen av skolsystemet var också starkt debatterat.

Brasan släckt, befäl glada. Leica M2, Summicron 35/2.

Någon hällde vatten på mössbrasan och polisbefälen konstaterade att lugnet kunde återställas. Polisen höll sig genomgående diskret undan, men en och annan fördes bort.

Polisingripande hörde till undantagen. Leica M2, Summicron 35/2.

Dagen efter var det dags för makthavarna, socialdemokraterna, att hålla 1:a Maj tal. I Lund var det landsfadern Tage Erlander, som manade på sina proselyter. Han hade lugnande ord till massorna. Samhället i Sverige var starkt och rättvist.

Lund 1967-05-01. Tage Erlander talar vid 1:a maj. Hagbloms foto har rätt kamera. Jag har en Minolta SR 7 och pirat Tokina långzoom.

Tage Erlander var en talare som trollband sina åhörare och han hade alltid tungan rätt i mun.

Lund 1967-05-01. Tage Erlander med några förmaningens ord. Minolta SR 7 och Tokina långzoom.

Postat 2011-06-07 07:18 | Läst 8864 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 950 951 952 ... 965 Nästa