UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#67. Drömturné blev en dröm!! --Scoop!! -- i Expressen!! –eller en lokal nyhets stöld!!

Det bankade på fönstret!! –mitt i natten!! Två okända gubbar stod utanför och hojtad!! –jag öppnade fönstret.

---Kan vi få dina bilder från matchen och publicera dem i Expressen imorgon?? Juniorplåtis blev överrumplad och ropade glatt!!  --Javisst.

---Vi tar dom som låg på skrivbordet, blir de bra!!?? Gör du nya till Kling imorgon?? ---Javisst!

Det var match på Folkungavallen mellan IFK Norrköping och Linköpingsalliansen, anno 1958!! Det var en slags uppvisningsmatch och jag satt, min vana trogen, på långsidan!! --med min Hasselblad och 250 mm. Jag var juniorplåtis på Östgöten!!  --och tänkte lite nytt med att sitta på långsidan!! Jag fick gliringar?? --från läktaren om att jag satt i vägen?? --och att jag skulle minsanna sitta vid målet, som de andra plåtslagarna?? Det var lätt att hacka på en tonåring, som var freelance, och som gjorde nått ovanligt??

Plötsligt rusade målvakten Weine Carlqvist ut och kolliderade med Herbert Sandin, en bit ut på planen. Weine nyper bollen och Herbert sparkar stumt!!?? Märkligt nog bryts underbenet!! --och Herbert ligger kvar på planen.

Målvakten Carlqvist stoppar IFK Norrköpings anfallaren Sandin så hårt att hans ben bryts. Linköping 1958. Hasselblad 1000F, 250/5,6

Jag satt långt ifrån!! –och rusar runt och in på planen!! --vid målet. Jag har med en Rollieflex. Herbert ligger i gräset omgiven av sina lagkamrater. Jag står mitt i paniken!! –och kan höja kameran över huvet för att plåta in i gruppen!! Lagkompisarna lyfter upp Herbert på båren!! –och börjar bära ut honom på båren.

Lagkamraterna hjälper Sandin upp på båren.  Rollieflex 80/3,5

I all iver att få en bra bild!! --tänkte jag mig inte för!! --utan jag var ute på planen!! --som den värste hulligan?? En lagledare rusade mot mig!! –han är uppenbarligen väldigt ilsken över att jag tar bilder?? --och han motade mig av plan under en rejäl utskällning. Han var ju dock själv ute på planen?? –och det var troligen också olovligt!!

Sandin bärs ut på bår. Mannen till höger gav mig en riktig utskällning för att vara på planen.  Rollieflex 80/3,5

Herbert kördes i ambulans till sjukhuset och reportern sade att han brutit benet. Jag soppade bilderna direkt och la dem på sportchefens bord på kvällen. Nöjd åkte jag hem till mamma och pappa för att sova.

Expressens kontakt i Linköping var en freelance, som också hade jobb på Östgöten, och han hade uppenbarligen nyckel till sportredaktionen. Tydligen spred sig ryktet att jag hade bilder på benbrottet??  --och då tog hans sig in på redaktion!!, -- som det värsta nyhetsstölden!!, --och tog bilderna!!  Han gav dem till Expressens redaktör för Östergötland. Allt var så hett för Herbert Sandin skulle nämligen missa en drömturné till USA!!

De båda männen, på väg att stjäla bilderna var ju dock hyggliga nog att fråga mig?? De stod så i den blöta gräsmatten på Åbylundsvägen och kastade sten på mitt sovrumsfönster, jag öppnade i pyjamas!! Och gav dem tillåtelse att använda bilderna. Ja, va lite stolt!! –du vet Expressen!! –med fotografer som Jan Delden, Olle Wester osv!!  Arvodet var det samma som för Östgöten. Två bilder kom i Expressen nästa dag!!

Jag gjorde nya bilder för sporten på Östgöten nästa dag!! -- men de var sura?? --för att Expressen redan hade publicerat dem. Jag blev inkallad till redaktionssekreteraren!! --och fick mig en utskällning!! --och frågan om jag jobbade för Östgöten eller Expressen?? En liten juniorplåtis bad om ursäkt och jobbade naturligtvis för Östgöten. Det ryktades att reportern som tog bilderna låg lite dåligt till??

Postat 2011-06-06 08:28 | Läst 8795 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#66. Måttfullhet är en dygd!! –eller mannen i stråhatt??

Vi närmar oss raskt sommarens njutningar!! –sol och bad!!?  --mat och dryck!! Det kan då vara på sin plats med en uppmaning till måttfullhet!! Det blev helt klart för mig idag?? --när jag såg mannen med kostym!! –till skydd mot solen!! Stråhatten på, --av samma skäl??

Med systembolagets överflöd av flytande möjligheter?? --hade han valt en kall starköl!!

Detta är en statuerande av exempel!! -- inför sommarens frestelser. Måttfullhet!!

Lund 2011-06-03. Panasonic GH2, Zuiko 50mm f/1,4 @bl 8.

_________________________________________________________

"Kristaller likt människor har fel" –ett vetenskapligt faktum!!

--eller den 18 juli är du välkommen till min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photo Galleri,   Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!  Kom och se!! -- KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!

/Bob

_________________________________________________________

Postat 2011-06-05 07:18 | Läst 3155 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#65. Hypen kring x100!! –jag förstår inte!! –med alla andra möjligheter som finns!!

Jag förstår inte hypen kring X100?? –det finns så många andra tänkbara kameror!! –som man även kan byta ut objektivet på!! Så här tänker jag!!

Jag är övertygad att X100 är en mycket bra kamera. Alla tester och bloggar som ligger ute är mycket positiva till, design, retrokänslan, sökaren, objektivskärpa, ljusstyrka, handhavande, osv!!

Jag fårstår att detta lockar många trots att priset naturligtvis är högt!! –marknadsföringen har kostat!!

Men det är ett stort ABER?? –man kan inte byta objektiv. Många av oss tycker om att byta objektiv beroende på vad vi skall fotografera. Åtminstone min hylla är full av gamla gluggar jag vill använda!! –beroende på vilket humör jag har.

Jag har blivet barnsligt förtjust i m4/3 det sista året. Det är ju halvformat så alla objektiv blir beskurna som om de var med dubbling av brännvidden, men skärpedjupet är det samma. Med billiga adaptrar för så där 100 spänn (ebay, Hongkong) kan man sätta vilken glugg som helt tillverkad efter 1930. I morse var jag nere på loppmarknaden i Lund och hittade en Minolta MD 28/3,5 för 25 kr. Liten repa i linsen men i övrigt felfri. Sätt den på en Olympus E-LP1 och du har en fullfjädrad kamera för under 2 laxar.

Det här är ingen reklam för något märke eftersom det finns flera andra kameror som t ex Panasonic. Rykten säger att nya kameror, med inbyggd elektronisk sökare, är på gång för m4/3.

Här kommer en bild från i år från en m4/3 kamera.

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Lund 2011. m4/3 kamera. Zuiko 21mm/3,5

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Postat 2011-06-04 12:42 | Läst 3498 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#64. Allt går att sälja med mördande reklam!! –kom å köp en ny glugg!! –eller hur bra är en glugg för några hundra

Pengarna rullar!! –senaste status grej måste köpas!! –mera pix i kameran!! --kolla design, retro-retro!!–senaste superskarpa gluggen med nano antireflex!! Kom å köp konserverad gröt!!

Hur bra upplösning behöver vi?? En del experter säger att det räcker långt med 60 linjepar/mm(=2880 linjer /bildhöjd för en 23x36m sensor). Det räcker bra för 40x50 cm bilder!! Men inte för väggtapeter??

Vi testade ju nyligen vilken upplösning de båda 50 mm objektiven Canon f/0,95 och Noctilux f/1.0 klarade av, och du kan läsa bloggen här:

http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=136795151

Vi har nu genomfört samma test med det radioaktiva objektivet Zuiko 50mm f/1,4, ”the silver nose”.

Det är ett litet smidigt objektiv med närgränsen 0,45 m. Det kostar idag runt 1000 lappen på ebay, men du kan nog få motsvarande f/1,8 för 200 spänn. Det finns ändå billigare objektiv och vi kommer till det i senare tester. Testbilderna ser ut så här:

   

Upplösningen, avläst i linjepar/mm, för Zuiko objektivet och här jämföret här med de två superlinserna:

 

 

Upplösning lp/mm

 

Objektiv

Bländare

Centrum

Hörn

Anm.

Canon f/0,95

0,95

78

30

Flare

 

5,6

90

78

 

Noctilux f/1,0

1,0

84

42

Flare

 

5,6

90

78

 

Zuiko f/1,4

1,4

96

96

Flare

 

5,6

96

96

 

Observera att sensorn på Panasonic GH2 har Nyquist-gränsen 133 linjepar/mm och man kan förvänta sig en upplösning av under 100 lp/mm på grund av AA-filtret hos sensorn.. Högre upplösning än så kan vi inte mäta med den här kameran. Dvs Zuiko objektivet går i taket för den här sensorn. Den flare man ser vid full öppning går till stor del att ta bort genom att höja kontrasten i LR eller PS.

Billiga objektiv tillverkade på 70-talet duger gott för dagens digitala kameror!! Du behöver inte köpa nytt, utan köp begagnat och en adapter!! Du får visserligen fokusera manuellt!! --men dä kul!!

Här kommer en sommarlunchbild!! Smaklig måltid.

Panasonic GH2, Zuiko 50/1,4, Bild tagen med bländare 8.

Postat 2011-06-04 06:39 | Läst 4476 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#63. Färgfilm försvinner!! –håll hårt i den svarvita!! –plåta mer!!

Stoppar du film i kameran?? –hur länge till tror du att du kan göra det?? Sedan 1999 har antalet sålda filmer gått ned med 98%. Alltså bara 2 % kvar på hyllorna!! Skall DU börja hamstra?? Ja det är kanske en bra ide!!

Jag har hamstrat färgfilm i kylskåpet!! –problemet är bara att bäst föredatum har gått ut!!

Det gick tyvärr ut redan 07/1991. Sannolikt är det bättre att hamstra svartvit film, den står sig mycket bättre?? Om du undrar hur allvarlig situationen är så skall du kolla artikeln: http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=136795151

Det sannolika är dock att färgfilmen kommer att försvinna först?? Den dagen det inte lönar sig att göra färgfilm längre!! –som alltid styr pengarna!!  --så kommer Kodak och Fuji att dra in färgen.

Ärligt talat så bryr jag mig inte!! --för digitalfärgbilder från bläckstråleskrivare är bättre?? Du vet väl?? --att bläckstråleskrivaren är en svensk uppfinning!! Professor Helmuth Herz vid Lunds Tekniska Högskola gjorde det möjligt för oss mikroskopister att skriva ut beräknade mikroskopibilder redan i mitten på 1970-talet!!

Eftersom existensen av svartvit fotgrafisk film är beroende av hur mycke som säljes!! –pengar talar!! –så är det varje analog  gatufotografs plikt och skyldighet!! --att  plåta så mycket som möjligt!! Men lämna kemikalierna till kommunens miljöstation!!? Du betalar i alla fall en avgift till den stationen!!

Ut å plåta!! Annars är det kört??

Här är mitt bidrag:

Paris 1987. Leica M6, Summicron 35/2. Alltså kameran ovan!

Postat 2011-06-03 07:01 | Läst 12218 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 951 952 953 ... 965 Nästa