UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#77. Så nära helvetet!!?? – en katolsk präst roar sig?? –eller campa i svavelväteoset?? –Solfatara??

Tokstollar campar i svavelväteoset!! Ja, --det är sant!! --det finns en campingplats?? --som är så nära helvetet man kan komma på det här jordklotet!! Man kan ju tycka att man har nog av luftföroreningar?? --i den stad man bor i. Men en del galningar får inte nog?? --som jag och assistent Ninni!!

Jag och Ninni har alltid varit beundrare av vulkaner?? Var denna perversa läggning kommer från är svårt att förklara!! Kanske är det näradöden äventyret?? --kanske är det viljan att känna närheten till naturen?? ---eller är det känslan att vara så liten!! --och obetydlig?? --mätt med måttet hos vår jord och dess naturliga krafter!! Eller är det för att kolla skillnaden mellan himmel och helvete??

Det senare är kanske inte så utopiskt som man tror?? När vi campade!! -- i calderan av vulkanen i Solfatara, nära Neapel, en gång i tiden!! Så kände man på natten hur marken dallrade?? --och underlaget?? –den tunna jordskorpan!! --under tältet kändes ihåligt!!!  På kvällen kunde man vandra runt i svavelväte-gaserna!! --och avliva eventuella små kroppsinnevånare (lössen)!!  En kväll mötte vi ett gäng glada gossar!! --iförda prästkragar!!

Solfatara 1969. Leica M2 Summicron 35/2

De sprang runt kring de rykande kraterhålen!! --där lervällingen bubblade och skvätte runt. De skrattade?? --och pratade högljutt?? Det var tydligt att de gladdes år den rykande miljön?? --och kanske kommenterade de närheten och likheten med helvetet??

Solfatara 1969. Leica M2 Summicron 35/2

Det var varmt och skönt i kratern, golvvärme i tältet var här en självklarhet!! --och man behövde in betala extra för det!! Det blev antagligen för varmt under kapporna hos prästerna!! --efter ett stund fylld med skratt gav de upp!! --och de var nog inte så besvikna?? --över att de inte fick stanna i helveteskratern. Vi stannade en natt till!! --för det här är ett intressant område?? –man kan studera de små ortorombiska svavelkristallerna?? --som växer i  fumarolhålen?? --i kratern.

Postat 2011-06-16 07:56 | Läst 4991 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#76. Leica M10 så här ser den ut?? –om jag får bestämma!! –vilket inte är troligt ;-(

Så här skulle Leica M10 fungera ?? –och se ut!!  --om jag hade varit rådgivare,  ;-D till konstruktörerna!!  Ja, men du vet väl inget om hur en kamera skall vara konstruerad?? Nä!! –ok, jag vet inte mycke!! –men jag har plåtat i 55 år?? –å jag har använt ganska många olika kameror!! Jag var nog en bland de första i det här landet som använde digitalkameror, kring så där 1985. Jag har alltid fotograferat!!

Dagens kamerakonstruktörer kanske inte frågar fotograferna tillräckligt utförligt hur de ser på en kameras funktion?? Jag tror de lyssnar mer på räknenissarna och aktieägarna!! Det finns missnöjda krönikörer där ute:

http://diglloyd.com/blog/2011/20110610_2-LeicaM9-Letter.html

Här är mina inledande funderingar?? --inte speciellt kompletta??

---den skall inte vara tyngre än den är nu, helst något lättare och mindre

---den skall vara vädertätad

---man skall se (elektroniskt) genom objektivet, och genomsiktssökaren, om man vill

---den skall ha autofokus, med minst tre Leica objektiv

---den skall ha ett totalt autoläger, inkluderande valbara ISO-gränser

---den skall ha ett totalt manuellt läge, inkluderande fokus

---via adaptrar skall den kunna ta alla kända objektiv, med manuellt fokus

---högre upplösning på bakskärmen och ljusstarkare

---mjukvara skall ”in camera” korrigera för optiska egenskaper hos Leica objektiv

---den skall ha en snabb, USB 3 och  Wi-Fi, utgång för kommunikation med extern datalagring

---den skall ha en full format sensor med Nyquist-gränsen över 96 lp/mm

---den skall ha acceptabla brunivåer till åtminstone ISO 3200

---den skall ha en prisnivå under 50 kkr

Slit denna M10 med hälsan!!

 

Men det blir väl så att skall man använda en Leica M så får man väl ta en sån här:

Å då blir det en sådan här bild om man har tur och är på rätt plats!!

Tokyo 1988. Leica M6, Noctilux 50/1

Postat 2011-06-15 06:32 | Läst 3110 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#75. Street photography?? --Från barnvagn till rullator!!?? --Generationsklyftan??

Vad är gatufotografi för något?? –Ett planlöst plåtande i gatumiljö?? Kanske de!! Tidsfördriv??  Nä!! –det kan vara så här!! –”ickeposerande fotografi som fångar, undersöker, och ifrågasätter det samtida samhället och dess relationer mellan individer och deras omgivning”, åtminstone tycker iN-Public det! Jag håller med!!

Bildexplosionen i dagens samhälle!! –öppnar upp för möjligheter till en djuplodande dokumentation?? --av hur samhället fungerar idag!! Alla mobiltelefonkameror som ständigt riktas mot upplevelser i vardagen!! --är gatufotografi, enligt definitionen ovan. Det stora problemet är dock dess lagring för framtiden?? Hoppas att det snart blir en direkt ”till molnen kabel” för telefonbilder!! För stunden är kanske Flickr en tunna att stoppa i??

En uppgift för bildskaparna i gatuplanet!! --blir att dokumentera hur livet?? --från vaggan till graven går till!! Skildra hur genrationerna möts i vardagen!!

Lund 2006. Fujifilm FinePix F30

Lund 2011. Olympus Pen E-LP1, Zuiko 16/3,5

________________________________________________________

Den 18 juli är du välkommen till min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photos Galleri, Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!  

Kom och se!! --KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!

Kolla på mer info här:

http://www.fotosidan.se/cldoc/livet-pa-polarisen-bob-bovin.htm

/Bob

_________________________________________________________

Postat 2011-06-14 07:06 | Läst 3801 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#74. Fotbolls VM-58 öppnade mina ögon!! –för sportbilden!!

Teknikutvecklingen gör det möjligt för dagens sportfotografer att fånga det exakt rätta ögonblicket!!  Kameran har ju minst sagt förändrats!! --från 50-talets momentana enbilds foto!! --till dagens möjlighet med 10 bilder per sekund!! Vidare kan ju autofokus idag följa sportutövarens rörelser och hålla fokus med samma bildfrekvens!!  Om någon sagt det 1958 hade man skrattat åt utopier!!

Det betydde inte att gårdagens sportfotograf inte bemästrade den manuella fokusmöjligheten!! Många proffs var mästare i att sätta fokus ”in aktion”!! Många fantastiska bilder finns från tiden!! --med Rolleiflex, Hasselblad och Leica M. Ja, --Leica M är en kamera ”of the past”!!

Härom morgonen, vid en tidig frukost, plockade jag fram boken med bilder från Fotbolls-VM 1958?? ---den som Se fotograferna gav ut. Jag tar ofta fram den boken, för jag beundrade den mycket redan som ung junioplåtis på Östgöten. Den mest klassiska bilden från den boken, gick på auktion för 2500 kr förra året.  Här är den, fångad av Anders Engman:

Anders Engmans fotbolls ballett.

Den bilden är värd mer än den klubbade summan!! Den har allt! --en bra sportbild skall ha. Aktion och skönhet!!

Juniorplåtis på Östgöten?? -- fick ju nöja sig med att gå på betydligt mer blygsamma sportevent!! Det blev mest fotboll, det var kul!! --men ibland blev det lite annorlunda tävlingar. Sportchefen Kling skickade mig till den lilla orten Rimforsa söder om Linköping!! –snacka om långa tjänsteresor!  Det var först långt senare jag fick höra talas om dagtraktamente?? I Rimforsa skulle det bli lokala friidrottstävlingar!! Det var inte många plåtslagare där, jag var ensam!!

Det var på den tiden då det inte fanns några släta, mjuka tartarbanor!! --utan löparna fick gräva en grop i kulstybben, startblock!!  Banorna var markerade i stybben!! --och man hade ett målsnöre. Det var bra att förfokusera på!! Det hade regnat å det var kallt!!  --och dä va dåligt ljus. Det blev standardkameran?? -- Rollieflexen med 1/500 och bländare 3,5. Förfokusera å trycka av när sprintern passerade linjen!! --kika genom sportsökaren??  Skärpedjupet var inte så katit??

Rimforsa 1958. Rolleiflex 1/500, bl 3,5

Kampen fanns även på den här tiden!! –prispengarna var nog inte uppfunna på det här stadiet?? Cifen Kling var ganska nöjd med den här bilden??  Ja, --han hade inte så stora krav!

Postat 2011-06-13 07:14 | Läst 4346 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#73. Varning! –starkt manipulerad naturbild?? –eller kommungubbarna kan inte hitta hackan??

Härmed utfärdas en varning för maximalt manipulerad bild. Varje tillgänglig resurs har vidtagits för att förvränga bilden. Du kan helt invaggas i villfarelsen att naturen är något underbart, i stället för den totalt vrickade tillvaro vi har runt om oss. Ett exempel på detta visas också. 

Jag upptäckte, för länge sedan, att mitt objektiv Zuiko 16mm/3,5 har ett inbyggt rödfilter!!? Det måste ju testas!! --med den naturförvrängda inställningen för svartvitt!!  --som finns på min Panasonic GH2. Då säger nån??  --att jag kunde ju satt ett rödfilter på min gamla Leica M och plåtat med svartvid film?? --jomenvisst hade det gått bra!! Men då hade jag varit tvungen att framkalla filmen med kemikalier. Smutsigt jobb!!  Eftersom jag är en pensionerad kemist så har jag lagt av med det!! –I have done my share??

Ut i naturen å visa vad fina blommor!! --vi har?? --och sätt till lite fina molntussar på en klar himmel!! Vilken vilseledande bild av kretsloppet??

Vår oförstörda natur!? Panasonic GH2, Zuiko 16/3,5 med rödfilter

Alla klutar är tilltagna!! --för att manipulera bilden i LR3.4 och superskärpt i Ps 5?? Solstrålen är dock inte tillagd??

Du kan ju nu fås att tro att vi lever i idyllen!! –med inga problem i naturen alls!! Så är tyvärr inte fallet!! Vi gör allt för att öka förekomsten växthusgasen?? --koldioxid. Vi eldar upp växterna!! --som genererar livsviktigt syre till oss från koldioxiden. Detta hemska förfarande kunde jag bevittna i Lund häromdagen??

Lund 2011-06-08. Kommunalanställda eldar upp ogräs i stadsmiljön. Olympus E-LP1 med Minolta 28/3,5

Fullkomligt otroligt?? --vad är det för samhälle vi lever i?? Eldkastande, koldioxidgenererande ogräsdödare!! –mot växter som ger syre. Det är verkligen dubbel effekt av miljöförstörelse!! Var har ni hackan?? – kommunalgubbar!!

Postat 2011-06-12 06:45 | Läst 6575 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 949 950 951 ... 965 Nästa