SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#68. Revolt!! –bränderna rasar! – samhällets grundvalar? –rämnar! Hur skall de förändra samhället?

Bränder rasar!! – folkmassorna samlas och banderollerna hamrar in slagorden!! Regeringarna i Europa samlas för diskussioner. Studenterna i Frankrike protestera på gatorna i Paris. Landsfadern Tage Erlander håller tal i stadsparken för att lugna massorna.

Vilka tider lever vi i??  --varför protesterar studenterna över hela kontinenten?? -- även i Sverige där folkhemmet skapar trygghet för alla??

Studentkravallerna i Sverige var inte i närheten av vad som skedde i Prag och Paris, utan de yttrade sig mest i brännande av studentmössor och Kårhusokupationen 1968 . Protesterna i Lund 1967 manifesterade av stora folksamlingar i Lundagård med banderoller som den på bilden här:

Lund 1967-04-30. Studentprotester i Lundagård. Leica M2, Summicron 35/2.

Folksamlingen var imponerande och jag har aldrig under mer än 40 år sett mer människor samlas i Lund. Huvudparten av studenterna bar studentmössor men en grupp startade att bränna sina mössor.

Studentmöss bränning i Lund. Leica M2, Summicron 35/2.

Man protesterade mot ojämlikt samhälle och markerade för frihet och rättvis och manade till kamp mot klassklyftorna?? Hur skulle välfärden fördelas!! Omdaningen av skolsystemet var också starkt debatterat.

Brasan släckt, befäl glada. Leica M2, Summicron 35/2.

Någon hällde vatten på mössbrasan och polisbefälen konstaterade att lugnet kunde återställas. Polisen höll sig genomgående diskret undan, men en och annan fördes bort.

Polisingripande hörde till undantagen. Leica M2, Summicron 35/2.

Dagen efter var det dags för makthavarna, socialdemokraterna, att hålla 1:a Maj tal. I Lund var det landsfadern Tage Erlander, som manade på sina proselyter. Han hade lugnande ord till massorna. Samhället i Sverige var starkt och rättvist.

Lund 1967-05-01. Tage Erlander talar vid 1:a maj. Hagbloms foto har rätt kamera. Jag har en Minolta SR 7 och pirat Tokina långzoom.

Tage Erlander var en talare som trollband sina åhörare och han hade alltid tungan rätt i mun.

Lund 1967-05-01. Tage Erlander med några förmaningens ord. Minolta SR 7 och Tokina långzoom.

Inlagt 2011-06-07 07:18 | Läst 8865 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Riktigt bra dokumenterat och återgivet.
Svar från Bob Bovin 2011-06-07 19:32
Tack ska du ha!
Kul att få en kommentar från en som känner Lund!