SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#803. Kan gatufoto?? –funka i färg?? –knappast?? –eller…

Traditionen bjuder att gatufoto?? –skall helst plåtas på monokrom film?? Bilden skall vara kornig och kontrastrikt?? Kör man med digitalt, så får du ligga dit filmstrukturen??

Jag har plåtat mycke på film i gamla tider, för man hade inget annat att välja på!! Färg tog man till ibland, på semestern?? Det var dock dyrt och krångligt att kopiera?? Har du försökt att kopiera med cibachrome metoden?? För du har väl inte försökt med gummitryck?? Jag har försökt med det mesta, men blev så glad när jag insåg att det digitala fungerande??

Så skall man plåta verkligheten i gatan?? –så skall det väl vara med färg?? Här kommer mitt senaste gatukonterfej??

Lund anno 2013-07-05. Olympus E-PL1 + Lumix G 14/2,5.

Inlagt 2013-07-10 06:18 | Läst 4357 ggr. | Permalink

"Skall inte förstöra det relativa lugnet med ett inlägg i svartvitt/färgdebatten! ;) Fina bilder Bob! /Bengan"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Nog vore det synd att göra livet färglöst när det kan vara så här färgrikt.
Svar från Bob Bovin 2013-07-10 08:31
Hej,
För det mesta är jag ambivalent när jag skall behandla en bild. Ofta gäller färg, men ibland passar det med svartvitt. Vanligen får jag råd av assistent Ninni och hon föredrar ofta färg.
Ha det bra
Bob
Det finns fina svartvita gatubilder från förr, men man tog vad man hade. Färg fanns inte, eller var för dyr. Eget mörkrumsarbete blev billigast. Kornet fick man ta. Filmerna var sådana. Och pressade man Tri-X-filmen till 800 eller 1600 ASA så fick man ännu mer korn. Tyvärr, tyckte man, inget att göra åt det. Idag har det blivit nostalgi med det gamla kornet, så att det finns programvaror för att simulera korn digitalt. Tokigt! Jag förstår inte vitsen.
Kodak framställde ju extra T-Max-filmerna för att dölja kornet, och filmerna blev en framgång. Och så fanns finkornsframkallare.
Det är ju en smaksak. Jag kan förstå att man ibland vill fotografera med äkta svartvita filmer. Jag gör det själv ibland. T-Max blir snyggast, tycker jag.
Jag tycker nog att färg funkar bra till dagens gatufoto, men ibland stör färgen, och svartvitt funkar bättre. Det beror på motivet.
Men digitalt korn betackar jag mig för. Och det beror på att jag har varit med under filmens utveckling till bättre filmer.
Inte vill man heller simulera orthochromatic film!
Cibachrome har jag kopierat i en trumma. Då fick man fina färgbilder utan korn, men processen var besvärlig och tidsödande. Jag har även kopierat cynanotypi för att prova, men resultatet blir något annat än foto.
Dina färgbilder funkar bra. Första bilden hade inte funkat i svartvitt och andra bilden inte heller.
Svar från Bob Bovin 2013-07-10 08:35
Tack Wolfgang,
Din kommentar var bättre än min blogg, mer innehåll.
Ha en fin sommardag
Bob
I dina bilder pang på rödbetan så att säga tycker jag att svartvitt skulle vinna, det blir för plottrigt med färg. I andra samanhang skulle en färgbild kanske vara att föredra, det beror på bilden, hur många och vilka element den innehåller. Tycker jag alltså...
Må gott
/Hans-Åke
Svar från Bob Bovin 2013-07-10 09:04
Hej,
Det är ofta så att det blir en tolkningsfråga för var och en betraktare.
Ha det bra
Bob
När jag började fota i början på 90-talet så var det alltid ett par svartvita/grovkorniga bilder med i fototidningarna. Nostalgi var väl i och för sig, bredvid ironi, lite av en 90-tals grej, men nog tycker jag att denna bildeffekt skapar en känsla som är svår att framställa på annat sätt. Resan till den svartvita/grovkorniga bilden är kanske målet för fotografen, men om resultatet är identiskt så borde framställningsmetoden vara egalt för betraktaren. Fast man kan ju också se på saken som att den nutida människans jakt på det alltmer undflyende autentiska och handfasta, skapar ett existensberättigande åt filmrullens vara.

Angående det här med att föreviga gatulivet: Jag har personligen börjat uppleva en av gatufotografins mildare baksidor, då jag under min dagliga färd genom Lunds city kastar jagade blickar över axeln efter denne Bob. Det gäller att inte ha en dålig hårdag. ;-)

Önskar dig en bra sommar! Det är alltid intressant att se dina nytagna bilder från Lund.
Svar från Bob Bovin 2013-07-10 13:58
Hej,
Tack för en kul kommentar.
Korniga svartvita bilder är kanske tecken på nostalgi, och vill man ha det så är ett personligt val. Jag försöker ta bort det digitala kornet, för det mesta.
Jag tror att det är bäst att du kammar till dig innan du går ut på stan i Lund. Man vet aldrig var jag dyker upp med kameran.
Ha en fin sommardag
Bob
Öööö??? Var har du varit de senaste 10 åren? ;) Traditionen bjuder inte på att gatufoto ska vara korniga och svartvita - det är som det sett ut historiskt. Väldigt många plåtar i färg idag. Kola in Alex Webb, kolla in fotograferna i in Public (www.in-public.com), Martin Parr, Lars Tunbjörk med flera. Bland de mest dominerande fotograferna är det mest Daido Moriyama (www.moriyamadaido.com/english) som plåtar så.

Jag tycker att det är en kul utmaning att få det att funka i färg. Och om jag vill göra en bild i svartvitt vill jag göra det för att betona det grafiska, inte för att rädda en plottrig färgkomposition.

http://www.froderberg.com/viewpf.htm?pfID=347372
Svar från Bob Bovin 2013-07-10 20:14
Hej Magnus,
Det undrar jag också, var har jag varit??
Den monokroma bilden är ganska dominerande fortfarande, trots att vi är inne i den digitala bildvärlden. Går man in på in-public.com så är 40 % av månadens bilder svartvita. Anmärkningsvärt i denna elit? Går vi till gatufotografigruppen på fotosidan så är 48 % av de senaste 100 bilderna svartvita!! Är vi fast i en förenklad fotovärld?
Martin och Lars har jag skrivit om här i mina bloggar och jag anser att de är bland de bästa samhällsskildrarna som finna just nu, i hela världen!! Skall man vara dokumentär så skall det vara färg, även om Salgado är undantaget som bekräftar regeln.
Daido är huvudsakligen svartvit, och jag vet inte om jag vill sätta honom i gatufoto skrået.
Jag tycker du är en utmärkt gatufotograf, både i färg och svartvit.
Jag har också svårt att välja metod, vanligen väljer jag färg, men faller ibland in i svartvitt.
Ha det bra
Bob
Helt klart är det så att vi lever i en värld av färg just nu. Varför skall vi då inte dokumentera världen som den är så som du gör på ett sätt som säkerligen många önskar den kunde göra...jag är en av dessa...gör så gott jag kan med min enkla lilla kompaktkamera...
Svartvitt funkar helt klart också men det blir inte på samma sätt att visa dessa bilder som ögonblicksbilder men jag tycker mycket om svartvita bilder också när de är kopierade på det sätt som vi gjorde förr i tiden...
vem vill nu krypa in i mörkrummet igen...inte många har det visat sig...vi lever i en ny fotovärld på många sätt...

Cibachrome det var spännande när man stod där i ett helt mörkt rum och framkallade i tunna..visst kunde det blir härliga spännande bilder..har en del kvar faktiskt...

Livskamraten min har sysslat som jag skrivit tidigare med ädelförfarande såväl gummitryck som massor med andra som jag inte kan namnet på nu....samt gravyr..hua vad smutsigt det var

det blev underbara konstverk som pryder många av våra väggar även hos barn och barnbarn. Tänk när han gjorde gummitryck blev det en bild efter en vecka eller ingen alls ...hua...inget för mig...


vi fortsätter göra livet glatt med färg
hälsningar
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2013-07-11 14:02
Tack Gun-Inger,
för din fina kommentar. Jag håller med om vad du skriver. Det är nya tider, med det mesta digitalt. Några konst-fotografer håller ju fortfarande på med ädelförfarande, heders åt dessa.
Du får ta med din livskamrat nästa gång ni är i Lund och höra av er. Så tar vi en fika med tittande på bilder, bl a ädelförfarande.
Ha en fin sommardag
Ninni och Bob
Skall inte förstöra det relativa lugnet med ett inlägg i svartvitt/färgdebatten! ;)
Fina bilder Bob!
/Bengan
Svar från Bob Bovin 2013-07-11 19:09
Tack Bengt,
Vi är ju av samma fotoålder, ungefär, så vi delar nog de flesta erfarenheterna.
Lycka till med planket. Kanske man kan komma i åtanke nästa år?
Ha en fin sommardag
Bob