SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#440. Är mft-kameran vår tids Leica?? –spelar formen någon roll??

Skapar var tid sin kamera!! –är det en följd av teknikutvecklingen?? Behovet av en kamera som passar i den tidens livsstil!! –ger upphov till ett skapande av något nytt?? –såsom Leica på 20-talet.

Det är slående hur lika m4/3-kamerorna är de tidiga Leica kamerorna?? –små och  smidiga att använd i alldags sammanhang!!

Olympus E-PL1 jämförd med en Leica M2

Oscar Barnack utvecklade ur-Leican så att han skulle kunna använda 35 mm movie-filmformatet!! --och att den dessutom skulle vara en liten och lätt kamera!! --som skulle passa hans hand och vandringar i naturen. Det var ju en lysande industri design, som skulle visa sig leva vidare till våra dagar.

Utvecklingen gjorde dock att kamerorna blev allt mer komplicerade och på 70-talet kom motorer och jättestora objektiv för att plåta djur och sport. Det här fortsatte hela vägen in i den digitala tidsåldern. Man tycker att det skulle ge upphov till mindre kameror, och det gjorde det ju men de hamnade i våra telefoner. Till och med de senaste digitalkamerorna har bara blivit allt ”bulligare” som Nikon D800 och Canon 5D III.

Men så va det något ljushuvud på Olympus, utvecklings- eller designavdelning som tyckte att om man gör sensorn lite mindre än gamla filmformatet så kunde man göra en kamera som var lika stor som Barnack´s kamera och som dessutom hade närmast full professionella egenskaper. Så föddes m4/3 kameran som just nu har sin toppmodell i OM-D kameran.

På så sätt är m4/3 kameran vår tids Leica. Den vanliga Leica M9 då?? –jo den är kanon men inte riktigt på topp när det gäller flexibilitet och high-DIN prestanda!! Kan du se genom objektivet?? –kanske kan det ske med M10??

De små m4/3 kamerorna är så flexibla och kan med billiga adaptrar ta emot nästan vilka gluggar som helst.

Lund 2012. Olympus E-PL1 + Lumix 14-140/4-5.6.

Inlagt 2012-07-12 06:54 | Läst 4239 ggr. | Permalink

"Så fin Din Leica M2 är, Bob! Däremot kan jag inte imponeras på E-PL1 som inte har något riktig sökare och en sensor som är bara 1/4 av Leicas filmformat."


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Så fin Din Leica M2 är, Bob!
Däremot kan jag inte imponeras på E-PL1 som inte har något riktig sökare och en sensor som är bara 1/4 av Leicas filmformat.
Svar från Bob Bovin 2012-07-12 08:05
Hej Wolfgang!
Det var en gång en trogen följeslagare. Sliten men still going strong, numera en hyllprydnad.
Sökaren man kan sätta på E-PL1 är utmärkt, den används på nya Leica X2. Sensorstorleken är inte så big deal, många proffs använder det här formatet idag. Men jag förstår din preferens av FF, det har många fördelar för stora kopior.
Ha det bra
Bob
Wolfgang 2012-07-12 10:02
Det var förstås bra att man kan sätta på en sökare! Då blir E-PL1 mera intressant!
Häromdagen hade jag D700:an med den fast 1,8/50 mm. Det blev ett rätt lätt ekipage på axeln, tyckte jag.
Svar från Bob Bovin 2012-07-12 11:03
Hej igen!
Det blir en utmärkt flanörkamera.
Ha det bra
Bob