SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#417. En semesterkamera?? –några synpunkter!! –tänk lätt??

Nu bär det snart av på semester?? –för de flesta?? Vilken kamera skall jag (Du) ta med!! Intresset styr naturligtvis!! --men tänk med hjälp av vågen!! Nytt eller begagnat?? Jag förordar måttfullhet!!

Om man är ointresserad av foto?? –så tycker jag att man skall nöja sig med mobiltelefonen!! –eller en mycket enkel kamera!! –max 6 Mpix!! --att ha i fickan. Det duger gott för att plåta moster vid statyn och drinkparty på semesterorten.

Om du är superintresserad av naturfoto!! –eller proffs inom området så är fortsättningen troligen ointressant. Du kommer säkert att ha med dig alla de stora gluggarna och två väskor med kameror!! –på sådär 25 kilo totalt. Du kommer troligen inte att använda allt?? --men du är garderad när isbjörnen anfaller!!

Om du är fotointresserad och läser FS bloggarna regelbundet så tycker du det är kul att plåta och ta fina natur- och/eller resebilder. Du kanske tycker det är kul med gatufotografi i nya miljöer?? --eller i din gamla hemby. Då kan du fundera på mina tankegångar.

Glöm bort de stora tunga systemen!! –välj en liten lätt systemkamera av typen Panasonic GH2. Den har många objektiv att välja mellan. Vet du att du kommer att plåta djur och macro så välj en zoom!! –som Lumix 14-140/4-5,6. Det finns flera objektiv av den typen att välja på!! Om du väljer denna kombination så täcker du nästan alla situationer. Du kan dessutom videofilma mycket bra. Vill du åka på safari?? --eller ut i skogen i Norden!! --så ta med en zoom som går upp till 300 mm. Du kommer vara nöjd vid nästan alla möten med djur.

Den här kombinationen av kamera + objektiv täcker nästan alla bildsituationer du kan tänka dig.

Om du är en gatufotograf tycker jag att du skall utmana dig själv med att bara ta med en kamera och ett objektiv!! Vad du väljer är upp till dig!! –men jag väljer en m4/3 (MFT) för att den är liten och man kan välja nästan vad som helst i objektivväg. Troligen väljer du en 28-35 mm (FOV) glugg?? –jag tar en med autofokus och manuellt medval. Jag skulle nöja mig med en 12 MPix kamera, men mera är ok. En Olympus E-PL2 skulle sitta fint!! –med Lumix 14/2,5. Om jag skulle ta med några ytterligare gluggar skulle jag välja gamla manuella?? –som Zuiko 35/2 och Zuiko 50/1,4. Då är du garderad med superfina alternativ!! --när du någon dag vill visualisera på lite olika avstånd. Du vet så som HCB gjorde!!

En sak är jag säker på!! –inga superdyra kameror?? –för jag vill kunna gå in på en bar som den här och fortfarande ha en kamera kvar??

Arusha, Tanzania, 2005.

Inlagt 2012-06-19 07:17 | Läst 3381 ggr. | Permalink

"Du har ju rätt där Bob och om man ska ha "en" kamera är ju den lite mer smidiga spegellösa perfekt nu när de oftast är så pass bra.// mvh Dan"


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Eller så tar man sin mätsökare med en 35:a på och en 90:a i bagaget och en massa rullar film. Varför göra det svårt?
Svar från Bob Bovin 2012-06-19 08:02
Hej Thomas!
Jo den tiden minns jag väl, det var fint. Det var lite problem med blypåsar och blybehållare för alla filmer. Jag har aldrig litat på röntgenscannern på flygplatser. Minneskorten klarar sig bra. Dessutom är jag trött på framkallningsvätskor som skall köras till kommunens miljöstation.
Å andra sidan är jag trött på alla batteriladdare, därför är en kamera att föredra.
Så hur man än vänder sig .....
Ha det bra
Bob
Du har ju rätt där Bob och om man ska ha "en" kamera är ju den lite mer smidiga spegellösa perfekt nu när de oftast är så pass bra.// mvh Dan
Svar från Bob Bovin 2012-06-19 08:10
Hej Dan!
Det finns flera tillverkare med mycket bra kameror att resa med. Små, lätta, och många alternativ till objektiv gör dem mycket slagkraftiga. Jag tror de stora tunga kamerorna kommer att bli mer och mer specialistkameror.
Mvh
Bob
Du har rätt - den bästa kameran är den man har med sig!
Jag gör ungefär som du och tar med min relativt kompakta K-5 med moderat vidvinkel, men dottern har tingat på en superzoom (Lumix FZ150) och ratar de som ryms i fickan.
Fin bild.
Ha de'
Johan
Svar från Bob Bovin 2012-06-19 10:08
Hej Johan!
Som du säger ---kamera med! I nödfall telefon.
En dotter har alltid rätt.
Ha det bra
Bob
Jag kommer att ta med två kameror på semestern! :)
Fuji X100 och Leica Standard från 1932!
X100 för praktisk semesterfoto, Leican för Zen-fotografering! ;)
/B
Svar från Bob Bovin 2012-06-19 13:01
Hej Bengt!
Det är något att komma med. Täcker allt. Många beundrare kommer att stoppa dig -- för att se kameran.
Ha en bra sommar
Bob
Jag tar helst min Rolleiflex.. Var precis iväg en vecka och tog 15 rullar.. Tur att jag inte tog med den till TjejVättern i Motala.. Då hade blivit 15 rullar på bara en dag, haha.. Nä men ärligt talat, jag älskar att fota med film och med min Rolleiflex, så det får kosta vad det vill. Det är trots allt mitt enda stora intresse/yrke.

Jag vill ha kvalitét i ett litet paket. När Nikon eller Pentax släpper en digital FF i smidigt format, då köper jag direkt.
Svar från Bob Bovin 2012-06-19 13:02
Hej Daniel!
Jag minns från femtiotalet vilken glädje det fanns i att plåta med Rolleiflex. Lycka till i sommar.
Mvh
Bob
Antipodian 2012-06-19 14:38
Jag förstår precis - det är knappt man vill cykla förbi, utan man sitter nöjd och tittar på utsikten!
Damcyklig var nog inte så stort gren när Bob var aktiv pressfotograf?
Svar från Bob Bovin 2012-06-19 16:03
Riktigt Johan!
Damcykel var inte så vanligt på den tiden. Man fick spana på annat-
Ha de
Bob
Hej Bob! Jag tar en Nikon 1J1,vad tror du om den......
jag och min chef ska åka med husbilen till frankrike och se lite cykel...
sköt om dig och ha en skön sommar med din kära...
mvh Rolf
Svar från Bob Bovin 2012-06-19 22:19
Hej Rolf!
Lyckost!! --då får du ta hem några cykelbilder till FS. Den kameran klarar säkert bra bilder från Touren.
Tack och ha det bra, hälsa chefen! Käka lite gåslever och drick sauternes.
Bob