En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Wien hem till Göteborg i ett nedstängt Nord Europa.

 När vi åkte ner från Göteborg till Wien den 8 Mars var det mycket tal om Corunavirus och oron spred sig till de flesta länder.

När vi kom till Dörfles utanför Wien var det fortfarande ett öppet Europa förutom i Italien där katastrofen redan drabbat de stora delar av landet.

När vi vaknade på onsdag morgon var den stora nyheten att Polen, Tjeckien och Slovakien stängde sina gränser mot väster. Något som starkt påverkar de Polskor som tar hand om 94-åriga Oma. Den vanligaste åldringsvården i Österrike är Polskor och det går mängder av bussar till och ifrån Polen varje fredag kväll när vaktombytena sker. Nu har de slutat gå.

Under resten av veckan blev det allt mer tydligt hur illa det var ställt i flera länder och på måndagen efter vidtog flera regeringar åtgärder med syfte att begränsa människors umgänge. Gränser stängdes liksom butiker, restauranger, diskon och rätten att gå på stan utan ha ett rimligt skäl. En folksamling är nu tre personer i flera länder.

Efter 16 dagar i Dörfles var vi tvungna att att ta ett beslut om vi skulle stanna eller åka hem. Det som fällde avgörandet var att vi både hade saker att göra hemma men främst att vi var oroliga att områden kunde hamna i karantän i Tysklad eller Danmark och skulle omöjliggöra resan hem.  Det var en hel del tal om detta i främst Danmark.

Måndagen den 23/3 tog Kaper och jag en sista promenad bland vin och fruktträdgårdarna ovanför Prottes. Det var en fin kväll fast kyligt.

Efter en lång tid med sköna vårtemperaturer på dryga 20-grader slog vädret om och kalla vindar från Sibirien drog ner över Österrike  från Nordost. På den här bilden ser det kanske skönt ut men termometern visade bara på 4 grader.

Morgonen efter lastade vi bilen samt Kasper och körde mot Passau. Normalt kör vi genom Tjeckien fast det var stängt också för transfer. Det var 14-dagars karantän som gällde. om man inte kom från Polen eller Slovakien.

Vad som märktes direkt när vi  passerat Wien och fortsatte mot väster var hur få personbilar det var. Försökte uppskatta antalet personbilar mot långtradare och kom fram till att det gick en personbil på 50 LKW (Lastkraftwagen).

När vi närmade oss Passua var det gått om LKW fast knappt några personbilar alls.

Att passera gränsen till Tyskland gick på cirka 10 minuter inklusive kön och gränspolisen önskade oss "gute reise". 

Jag har aldrig förr kunnat köra så ostört i samma tempo utan att jag behövt bromsa upp för någon långsam personbil eller långtradare som skulle om en annan. Ställde farthållaren på 165 km/t enligt GPS:en för där tar bilen bara cirka 7 liter per 100 km. En bra kompromiss mellan fart och bränsleförbrukning.

Sedan var det bara att lugnt styra och hålla uppsikt.

Det som höll ner snittfarten var dels min fru som börjar vifta när jag kommer över 200 km/t samt att vi stoppade för en kort rast varannan timme så Kasper inte skulle tycka det var alltför illa.

Vad tänker du om den här bilden Kasper.

-Det var kallt och blåsigt där men jag fick åtminstone smaka din Butterbrezel. Fast matte låste in sig i bilen och vägrade öppna dörren samt åt upp hela sin Brezel utan jag fick en enda tugga. Sådan tycker jag är gement och borde förbjudas.

Sedan var det fullfart ut på Autobahn igen.

Autobahn är verkligen enformigt. Speciellt när alla restauranger är stängda. Jag kände snålvattnet rinna till när jag tvingades passera stängda Rosenberger och Landzeit  restauranger utan kunna få lite riktig mat. Fick hålla tillgodo med smörgåsar från bensinstationen och de var ingen höjdare. Kasper och jag delade broderligt på dem. Fast även Kasper tryckte ner dem med viss tvekan.

På nästa rastplats var det lä och solen sken skönt. Kasper hade gott om träd att markera med att Kilroy was here too.

Efter 85 mil och 8 timmar var vi så framme vid favorit hotellet i Falkensee strax utanför Berlin. De har fantastiskt bra mat på restaurangen normalt. Fast inte den här kvällen. Det var också problem när vi skulle boka rum. De kunde inte acceptera bokningar av privatpersoner utan bara bokningar från företag. Det löste vi i och för sig enkelt.

 Så jag fick äta chips, packade mackor, vindruvor och annat till kvällsmat. Givetvis hjälpte Kasper till. Fast chokladen och vindruvorna fick han låta bli eftersom de inte är bra för hundar.

Det var åtminstone skönt att få sova i en riktig säng i ett ombonat rum och slippa sova i bilen eller på en parkbänk.

På morgonen fick vi åtminstone frukost.  Vi var totalt 4 gäster inräknat Gabi och jag själv. Samt förstås en hund som tiggde smörgåsar under bordet.

Jag har nog övernattat här 15-20 gånger nu. Tycker verkligen synd om ägaren som har ett otroligt charmigt och bra hotell som brukar ha både mycket hotellgäster men också lokala människor från Falkensee som äter på restaurangen. Snart är det sparrissäsong men vem skall plocka Berlitzer spargel på fälten i år. Nu tvingas de köra på tomgång på samtliga tyska restauranger.

Man hade påbörjat påskdekorationerna och påskmenyn hängde på anslagstavlan. Nu är det bara att glömma.

Misstänker att ägaren drömmer mardrömmar om hur denna påsken blir liksom sparrismenyn.

Om man nu inte kan äta på restaurangen kan man ägna sig åt lite andlig spis till kvällsvard.

Lite lyrik från konstautomaten kanske.

Kasper och jag tog en promenad i skogen medan Gabi gjorde sig färdig. Hon går upp långt före både Kasper och mig. 

Fast vi klarar av både frukost och dusch på en bråkdel av den tid det tar för henne.

Medan hon duschade lyssnade vi till fåglarnas sång och kunde konstatera att de första svalorna gjorde akrobatiska övningar ovanför oss.

Kasper upptäckte alla härliga luktfläckar och hade vårrusningar i snåren.

Det är ett av hotellets främsta fördelar att den stora lövskogen ligger tvärs över gatan.

Så efter lite väntan är också hustrun klar och det är dags att sätta sig i bilen igen. Kasper gör sitt bästa för att undvika att hoppa in där bak.

Vi lämnar Kronprinz och håller tummarna för att det är bättre tider vid nästa övernattning.

Det blir sedan motorvägarna upp mot Fehnmarn och Puttgarden. Lika långtråkigt som dagen innan.

Strax före klockan tolv är vi där.

Vi är 3 personbilar totalt  i kön samt mängder av lastbilar som fyller upp färjan.

Har aldrig sett dessa färjor så folktomma ens på nätterna.

De flesta chaffisar sitter kvar i sina bilar tydligen vilket normalt inte är tillåtet.

Maten på de här färjorna har aldrig varit något att skriva hem om. Därför är det bara att sitta av de 45 minuter det tar över sundet.

Både hundar och människor tycker det blir långa 45 minuter när man bara måste vänta på att komma fram. Tax-free, coffeshop  och annat som brukar vara något man kan fördriva tiden med är stängt i dessa tider.

Kasper och jag tillbringar en del av tiden på däck. Fast det blåser kalla vindar även i norra europa. Det gäller att ta skydd och försöka hitta lä på många sätt just nu.

Till sist passerar vi yttre piren i Rödby och kan köra av samt avverka de sista milen hem. I Danmark och framförallt i Sverige slås man av hur trafik och annat är nästan som vanligt.

Jag hoppas att jag slipper göra en sådan resa genom Europa nästa år. Det är faktiskt en skrämmande upplevelse.

Österrike började i förra veckan testa 15 000 personer ute i samhället varje dag. De har nu avverkat cirka 60 000 personer plus de som ligger på sjukhus.Det är fortfarande en liten del av en befolkning som är ungefär lika stor som Sveriges. Fast det kan givetvis ge en fingervisning om hur stor andel som är smittade och hur smittan sprider sig.

Österrike satte snabbt in insatser i Tirol där smittan först fick fäste. Samtliga skidanläggningar, hotell och pensionat  är stängda och flera regioner satta i karantän. Tirol har nu färre fall än flera andra landsdelar och man börjar lkunna ätta på restriktionerna.

Österrike anger 10 000 smittade och 108 döda samt 636 som tillfrisknat.

I sverige skall vi enligt statistiken ha 4028 smittade totalt varav 3560 har lindriga symptom och 306 allvarliga. 

162 fall är uppklarade. Av dessa överlevde 16 och 146 blev lik. Det var alltså 10% som överlvde enligt den officiella statistiken

Man behöver inte vara Einstein för att förstå att den här statistiken för Sverige inte kan vara korrekt. Hoppas att FHM har bättre statistik och om de har det, varför är den inte officiell?

Sverige testar bara de som söker sjukvård. Därför visar siffran smittade inte det verkliga läget. Mörkersiffrorna är säkert mycket större och smittan sprider sig i vårt samhälle.

I Österrike hade man ett tag en fördubbling av smittade varannan dag. Sedan man skärpte åtgärdena ytterligare har det backat till 4 dagar och nu blivit 6 dagar. Fast kampen är givetvis långt från över. Nu måste alla som besöker en affär ha ansiktsmask. Inte för att skydda sig själv utan för att minska smittspridningen till andra. Man kan ju faktiskt bära på smittan utan ha några symptom har det visat sig.

Sverige har sin egna strategi som skiljer sig från hela övriga i västeuropa. Har FHM fel så kan det här explodera rätt i ansiktet på oss. 

Jag hoppas jag har fel men kan inte låta bli att tycka att Sverige spelar rysk roulett.

PS. Ursäkta om bilderna har en mängd olika stilar. Har lekt med ON1 2020.1 och verktyg jag inte brukar använda.

Fast vad skall man göra i dessa tider när man skall hålla sig hemma.

Inlagt 2020-03-30 22:48 | Läst 1498 ggr. | Permalink
Bra att du kom hem! Hoppas på det bästa även för den person ni besökte.

Intressant / skrämmande redogörelse. Effektiv bildskörd!

Betr Sveriges statistik har jag också undrat. Här är dina siffror igen (källa John Hopkins statistiksajt.)

Confirmed: 4 028
Deaths: 146
Recovered: 16
Active: 3 866

Översatt till svenska betyder det 4 028 fastställda fall varav 3866 fortfarande aktiva, 146 avlidna och 16 återställda.

Gissningsvis beror den låga siffran för återställda helt enkelt att det tar tid att bli helt frisk. Eller att det ännu saknas definition/test/testresurser för att utfärda friskintyg och att flertalet vårdinrättningar låter bli.
Svar från Flash Gordon 2020-03-31 00:26
Hej Måns,
Ja det var skrämmande att se Tyskland och Österrike. Österrike som min fru är uppväxt i och Tyskland där vi bott i 8 år tillsammans.Båda alltså länder vi känner mycket väl.

Vad gäller statistiken vi kan läsa om olika länder haltar nog ordentligt. Man låter kartan vara det som gäller och inte verkligheten.

Många länder testar väldigt lite av olika skäl och får därför få smittade. Däribland Sverige.
Ser bra ut på papperet men avbildar verkligheten väldigt dåligt.

Påminner om att navigera efter en karta från vikingarnas tid i svåra vatten.

Om man tittar på antalet döda i Coruna-19 så har vi under förra veckan haft en närmast exponentiell ökning.
Det är förmodligen den enda siffran man kan lita på.
Trenden där ser inte bra ut. Vi får väl se hur det går denna veckan.
Måns H 2020-03-31 13:13
Vad är en iMac 2? Jag behöver snart skaffa ny dator och tänker då köra med Affinity Photo, ett program utan prenumeration. Det är bra men trögt på min iMac 24" early 2009. Har du tips på kostnadseffektiv lösning? Förr var Mc Mini ett bra vl men Apple har höjt priset mycket.

Vikingarna tog sig fram utan GPS. Från viss hamn i Norge, segla västerut i x antal dygn. (Jag har glömt siffran). Då blir havet fullt av valar och fisk. Där har du Island rakt norrut. Segla sen y dygn, gira styrbord och du kommer till Grönland.

Eller som John Lennon på frågan "How did you find America?" Svar: "Greenland, then turn left."
Intressant reportage. Och du har senaste ver. av On1, jag har den från 2018. Jag har inte vågat uppgradera. Ver. 2018 gjorde min mac mini nästan het, kunde bara redigera i ca 30 min. Och så kraschade det ibland. Jag tvekar på att mac minin kan hantera senaste versionen bättre. Eller?
Svar från Flash Gordon 2020-03-31 12:33
ON1 är ett projekt i utveckling. Påminner mycket om hur LR en gång i tiden växte fram.
Jag har kört ON1 sedan första versionen då det var väldigt buggigt och segt.
För varje år har det blivit allt bättre.
Den senaste versionen fungerar utan jag har några problem. Kör det både på en Macbook pro 15 och på en iMac 27.


För att få det att tuffa på bra bör man köra det med katalogstöd. Att indexera upp mina 85 000 raw-bilder med side-cars tar flera dagar. Det gör det också i LR.
Att låta datorn stå på och köra On1 indexering över några nätter är därför en god idé.
Svar från Flash Gordon 2020-03-31 14:05
iMac 27 2017 Quad core I5 3,5 hrzär det korrekta och fullständiga svaret.