Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Varför fotograferar jag?

Det förra inlägget handlade om hur jag ser på bloggandet och lite om varför jag bloggar. Varför var egentligen ganska enkelt att svara på om jag istället för att försöka låta högtravande släppte prestigen och erkände (även för mig själv) att bloggandet handlar mycket om att ”synas” för om du inte syns så finns du inte liksom.

En mycket svårare fråga är: Varför fotograferar jag? Något jag hållit på med väldigt länge utan att egentligen någonsin fråga mig själv varför?

I början plåtade jag nog mest för fascinationen av att det blev bilder när jag tryckte på en knapp, det fanns då fortfarande något magiskt över det. Men samma sak gjorde ju de flesta i min ålder och ganska få blev bitna av det.

En sak som kanske kom senare var att det gav utlopp för kreativitet på ett ganska enkelt sätt. Jag spelade också elbas i min ungdom och musiken tog upp mycket av min tid. Men övandet och det rena teoretiska lärandet i sig har jag alltid varit lite för lat för. Att utvecklas på ett musikinstrument kräver en massa arbete både i praktisk övning och teori om man skall komma förbi ”källarbandstadiet”.

Att fotografera kräver i stort sett att knäppa på avtryckaren, visst finns en del att lära sig där också som bländare och slutartider och hur de påverkar bilden osv. Men arbetsinsatsen är i stort sett noll jämfört med att lära sig musik och ett instrument.

Visst kan man utveckla även fotografin, framför allt bildbehandlingen i mörkrummet eller i datorn till rent konsthantverk, men till skillnad mot musiken kan man ”leka sig vidare” och experimentera för att komma vidare inom fotografin på ett helt annat sätt. Man utvecklas genom att göra helt enkelt. Det krävs inte speciellt gedigen kunskap för att göra bilder.

Att lära sig fotografi är mer som att lära sig ett hantverk tycker jag, intresse att titta på bilder och att experimentera som är det som utvecklar bildseendet kommer man långt med. Inom musiken är det svårt att komma över hobbynivån bara genom att lyssna på musik och experimentera, man måste också träna målmedvetet flera timmar om dagen och lära sig en hel del teori. Så ett svar på varför jag fotograferar är kanske att jag valde den kreativa verksamhet som krävde minst arbetsinsats av mig.

Bilden tog jag i natt på en promenad med hunden.

Inlagt 2024-08-21 04:44 | Läst 272 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det ligger mycket i det du säger, i stort sett håller jag med. I bloggens bild här har du fått fram stammarna som tydliga och vackra men ändå kan man förstå det runt omkring i svärtan.
Svar från alf109 2024-08-21 16:46
Tack ska du ha Steffan.
/Affe