OmTag. Mot kallare tider.
Det drar mot den kalla årstiden, snart kommer den första snön. När jag går mina sena promenader tänker jag ibland på den samhällsutveckling jag varit med om. Hur vi gick från ett mer kollekektivistiskt samhälle till ett mer och mer induvidualistiskt.
Utvecklingen startade märkbart i början av 80-talet med charmkurser och liknande, mer och mer handlade om att förverkliga sig själv och mindre om att ta ansvar för ett gemensamt samhälle. Man kan tycka vad man vill om den utvecklingen, men något som man inte kan blunda för är att det finns många som hamnat utanför i detta samhälle.
Nu går vi mot kallare tider, då det blir uppenbart att inte alla campar för att de tycker att det är mysigt. En bild från i natt på Reimersholme och två från en vinter för några år sedan i Årstaskogen.
deras tält under lampan för att skydda sig kanske
fy fan att vi har det så här
men, lägre skatt för dom med högre inkomst
dom får hjulen att snurra sa finansministern vid fråga
tyvärr är många uteliggare så psykiskt sabbade att det inte går att ha dom inne bland andra
dom klarar inte dom försök som gjorts där droger och sprit är tillåtna
dom snor av varandra, misshandlar mm
vad gör vi
naturligtvis förebygga, men med vad och vem skall göra det
det finns inte en utbildning i världen som klarar det
Skå-Gustafs metoder var bra, men inget sådant finns längre, nu dödar barn varandra
usch, så långt det gått
var försiktig du också Alf
/inger
/Affe
/Affe
Min erfarenhet är att det inte var så, men att det fanns möjligheter att skapa sig ett gott liv om man ”åkte med” i den samhällsekonomiska utvecklingen.
Idag är det inte längre så. Gränserna mellan människor har cementerats och ojämlikheten ökar stadigt. Det mångkulturella samhället har också ställt en hel del föreställningar på högkant.
Konsumism och var och en sin lyckas smed är vad som gäller.
För den som inte hänger med i utvecklingen, tappar sin bostad t ex, går fallet snabbt och brutalt.
Allt detta finns det oändliga mängder av utredningar och statistik om.
Politiskt har arbetarrörelsen tappat kraften, vänstern blivit rådvill och massor av människor som känt otryggheten växa röstar numera på Sverigedemokraterna.
Det finns liksom inte längre plats för den som inte pallar trycket.
Lite märkligt kan tyckas eftersom så mycket de facto blivit bättre, suiciden minskar t ex stadigt, trafikdöden och rökningen likaså, medellivslängden ökar och det är fritt fram till universiteten oavsett bakgrund.
Jag roade mig att reflektera över hur Sverige såg ut när jag precis blivit vuxen år 1970.
Jag fyllde 20 det året och ”Folkhemmet” påstods stå på topp.
Men så här var det egentligen:
- Drygt 700.000 barn i förskoleåldern hade bara 38.000 dagisplatser att dela på.
- Om en kvinna var gift men arbetslös fick hon ingen a-kassa utan förväntades bli försörjd av sin man.
- 1970 gällde fortfarande sambeskattningen.
- Moderskapsförsäkringen, som gav en tusenlapp för 180 dagar gällde fortfarande. Först 1974 fick vi den nuvarande Föräldraförsäkringen där dagarna kunde delas mellan föräldrarna och ersattes med 60% av sjukpenningen.
- Det var fortfarande fem år kvar tills vi (1975) fick vår nuvarande abortlagstiftning.
- Homosexualitet var stämplat som en mental sjukdom och det skulle dröja ytterligare nio år innan sjukdomsstämpeln helt avskaffades.
- Lagen om 40-timmars arbetsvecka infördes visserligen 1970 men lagstadgad semester som vi känner den kom först åtta år senare.
- Att judar, romer, sverigefinnar, samer och tornedalingar skulle erkännas som nationella minoriteter i Sverige fanns inte på kartan. Det skulle dröja ytterligare nästan 30 år innan det skedde.
-Raketost var mycket populärt på svenska frukostbord, samtidigt som USA eskalerade angreppskriget i Vietnam…..
En liten inblick i hur det var för 50 år sedan försökte jag visa fotografiskt i förra veckan på Galleri Fotografi.
https://www.fotosidan.se/blogs/silverkorn/sondag-finissage.htm
Bilder av människor i marginalen, men som trots utsattheten ändå hade platser och rum att vistas i. Så är det inte längre och få fotografer är intresserade av att skildra det samhälle vi har idag. Eller så orkar man inte, värjer sig för komplexiteten, flyttar till en grekisk ö, alternativt försöker fånga tomheten i livet och samtiden i introspektiva och svårlästa bilder utan egentligt värde annat än för fotografen själv.
/per-erik
Du argumenterar mot föreställningen att det var bättre förr - samtidigt som du avslutar via ditt utställningsbidrag, som säger att det just var bättre förr - udda människor hade ändå plats och existens?
Det är klart att det fanns saker som var sämre förr - men det du sedan radar upp är dels relativt, i ordets bemärkelse alltså, att det måste sättas i en relation till något - dels är det många gånger småpotatis i jämförelse med det som har blivit sämre numera. Bara ett par exempel:
Förr behövde vi inte bekymra oss om något klimat : vinter var vinter, och sommar var sommar. Några resursproblem var heller inte aktuella. På universitetet läste vi Ester Bossserup, och inbillade oss att våra skördar skulle öka för evigt.
Det fanns inget parti som hette Sverigedemokraterna. Det fanns inget behov av att lyfta sådana frågor. I det här landet fanns det ett klart ”vi”.
Det sköts och sprängdes inte var och varannan dag här i landet. Dom som gör det i dag, eller deras föräldrar, fanns nämligen inte här.
Så en personlig politisk reflexion. Det är klart att vänstern har blivit rådvill, den har ju förlorat makten och greppet över samhällslivet - och inte minst, det mesta av tolkningsföreträdet. Vänstern har nämligen ett betydande ansvar för de tre försämringspunkterna jag nämner ovan.
Slutligen gott folk, det var saatans mycket bättre förr - för då var jag ung... :-D
/per-erik
Jag tror att vänstern till viss del "dött" i och med att de på något sätt köpt fundamentet till dagens samhälle, det som blir kvar blir en massa för det stora flertalet "vänsterväljare" ickefrågor som om dragartister skall få läsa sagor för barn och liknande. Givetvis kan den typen av frågor vara viktiga, men de går inte att bygga en politik på. Problemet som vänstern alltid haft, tycker jag trots att jag är vänster själv, är att de tenderar att välja "kartan" även när den strider mot verkligheten.
/Affe