Efter några års uppehåll med bloggande på fotosidan startar jag om 2024. Det kommer mest att handla om fotografi i olika former och en del om hur jag tänker runt mina bilder.

OmTag. Intressant film.

Hur många pixlar behöver man? Givetvis om man skall beskära bilder hårt osv. har man nytta av fler pixlar. Kan nog bli lite som att välta bikupan detta skulle jag tro?

För att vara tydlig, jag har ingen direkt åsikt i frågan men skulle inte tacka nej till ett mer proffsigt Nikonhus utan att upplösningen var dubbel jämfört med min Z6 II.

Inlagt 2024-07-25 20:37 | Läst 379 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Det är aldrig en nackdel med fler pixlar (framför allt om man vill kunna beskära hårt) bortsett från filstorleken. Med det sagt så har jag inget som helst behov av alla 61 Mp i min kamera för det färdiga resultatet; det är dock ganska trevligt att det fortfarande är 26 MP kvar om jag ställer den i APS-läge (som gör att min 24:a motsvarar en 35:a och 85:an en 135:a).

Jag lät nyligen skriva ut en bild på canvas i 100x150 cm från min förra kamera som hade 24 MP. Om jag går riktigt nära kan jag se pixlarna, men det är ju inte så man kollar på en canvas för det mesta.

Jag kollade videon och förstår mycket väl att det är svårt att se skillnaden :)

För mig är filstorleken inte ett problem då jag tar så pass få bilder vid varje tillfälle, och därför föredrar jag att ha så många pixlar som möjligt :)
Svar från alf109 2024-07-26 01:43
Om man skall beskära kraftigt är det givetvis bra med hög upplösning. Men då måste man ju även ta hänsyn till att skärpedjupet minskar och att man verkligen håller kameran stadigt (stativ) och en massa andra saker.

Skulle vara kul att se en test med till exempel en Z6 och en Z8 där man plåtade samma motiv med samma inställningar och objektiv, givetvis med stativ på höga iso för att sedan skala ned Z8:ans filer till samma storlek som Z6:ans. Man säger ju ofta att detta ger samma brusresultat som om man har större pixlar, alltså att flera mindre sammanslagna blir samma sak som en större. Det jag funderar lite över är att det i så fall krävs att det inte finns några förluster alls när man "slår ihop" pixlar. Hur som helst, jag har letat lite på nätet för att hitta sådana exempel men det verkar vara svårt att få tag i. Att jämföra 100% blir ju ganska meningslöst då förstoringsgraden blir större med flera pixlar och därmed också bruset av förklarliga skäl tydligare.
/Affe
Jag gissade rätt på de flesta faktiskt, men inte den största, men det är så mycket reflexer att det är svårt att se något vettigt. Plus att en film av en utskrift i sig är lite tveksamt som underlag. Dock bygger det lite på att veta vad man ska titta efter, liksom att det är småbild mot litet mellanformat nog gör det nog lite enklare än om det hade varit småbild mot småbild.
Svar från alf109 2024-07-26 15:27
Så är det Martin, hade bägge varit småbild hade det varit ännu knepigare att se skillnad.
/Affe
jag, som inte kan byta objektiv eller ens använda stativ
måste ta bilden på avstånd då jag inte kan komma närmare med rullstolen
använder Leicas Kompakt med 28 mm och miljontals med pixlar
på så vis får jag möjlighet att få lite telekänsla vid redigering och kan beskära hårt
skärpan kan vara bra ändå
linjerna faller
men istället har jag utvecklat min konstnärliga blick och är inte rädd för abstrakta bilder
eller collage
lösningar finns alltid med lite flexibel livsinställning
/inger
Svar från alf109 2024-07-26 15:29
Jo detta med antalet pixlar har som sagt nog mest betydelse om man behöver beskära sina bilder. Tyckte filmen var intressant bara.
/Affe